Kommentar

Kommentar: Julaften 2018 kom tidlig i år

Av Yngve Kvistad

NYE RADIUMHOSPITALET: Nybygget er tenkt mellom det gamle klinikkbygget og Forskningsbygget på Montebello. Foto: Illustrasjon:JOHANNES EGGEN, NORDIC OFFICE OF ARCHITECTURE / TOM BYERMOEN, VG,

RADIUMHOSPITALET (VG) Det var julekveld og 17. mai i Helse-Norge. Men for sykehusdirektør Bjørn Erikstein var det allerede blitt dagen derpå.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Eller kanskje tok han gavestyret bare litt mer med fatning enn alle andre som jublet rundt ørene på ham da han tirsdag formiddag fikk overlevert skissene for et nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet.

Uten å fortrekke en mine mottok sjefen for Oslo universitetssykehus (OUS) planen fra to pengesterke idealister som har tilbudt seg å prosjektere nybygget til 1, 250 milliarder kroner for egne midler og deretter overdra det til en ideell stiftelse. Kreftforeningen, statsministeren, helseministeren og sentrale helsepolitikere på tvers av partigrensene applauderer det private forslaget.

Går det som initiativtagerne ønsker, blir det innflyttingsfest på Montebello julaften 2018 klokken 18.00.

Så hvorfor maktet ikke sykehusdirektøren å mobilisere større entusiasme for prosjektet?

MUTT MOTTAKELSE: Det var en forbeholden sykehusdirektør Bjørn Erikstein som tirsdag tok i mot det privatfinansierte forslaget til nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet fra Arthur Buchardt og Øyvind Eriksen. Foto:Terje Bringedal,VG

Campus Oslo

Som mangeårig byråkrat kan han selvfølgelig ha tenkt at ingen ting er bestemt før det er bestemt. Formelt vet Bjørn Erikstein at man skal være forsiktig med å selge skinn før byttet er nedlagt. Og så langt har han ikke lykkes med å nedlegge Radiumhospitalet.

At det tvert imot skal rustes opp med nybygg og ytterligere kompetanseutvikles som landets fremste spesialsykehus for kreftbehandling og forskning, passer ikke inn i hans masterplan: Campus Oslo.

LEGENE: RADIUMHOSPITALET TRENGER NYBYGG

Det gjorde neppe dagen lystigere å høre å høre helseminister Bent Høie (H) si at «utviklingen man ser her på Montebello, med Oslo Cancer Cluster, Kreftregisteret som flytter tilbake, vi har strålebygget, forskningsbygget og sykehotellet. Det et unikt område som vi ikke kan se bort ifra. At man i disse nye planene bygger opp rundt dette kreftmiljøet, tror jeg er veldig fornuftig.»

Det er godt kjent at Erikstein lenge har jobbet for å samlokalisere alle de store sykehusene i hovedstaden til en gigantinstitusjon til 43 milliarder kr. på Gaustad.

Taktikkskifte

Rent bortsett fra at det vil ta inntil 30 år å gjennomføre, at dagens sykehus vil kollapse av elde og manglende vedlikehold innen den tid, og at det hverken er politisk eller økonomisk realisme i prosjektet, er Campus Oslo teknisk mulig å realisere.

Det mener i hvert fall OUS-administrasjonen som fortsetter å utrede elefantsykehuset som eget prosjekt, enkelte forsøk på politisk realitetsorientering til tross.

KOMMENTAR: ELEFANTSYKEHUSET PÅ GAUSTAD

I februar i år kunne TV2 melde at sykehusdirektøren hadde stukket fingeren i jorden og oppgitt ideen om å bygge Europas største sykehus på Gaustad. Men antagelig var det fortsatt tele i bakken, for ikke før hadde de medisinske miljøene pustet lettet ut, så skjønte alle sammen at Erikstein bare hadde skiftet taktikk.

I strid med helseministerens klare tale om at «det er ikke støtte til et samlet Campus Oslo» har OUS-ledelsen jobbet videre med et angivelig nedskalert Gaustad-prosjekt.

ERIKSTEIN SVARER VG: – LITE FREMTIDSRETTET

Kreftomsorgen

Dette er nedfelt i et nærmest machiavellisk høringsutkast, kalt «Idéfasen fortsetter», som uansett hvordan man leser det, synes å konkludere med at alt annet enn samlokalisering på Gaustad er uhensiktsmessig. Gjentatt mange nok ganger kunne det fort også blitt en sannhet. Men prosjektet bygger på en vesentlig forutsetning: Kreftomsorgen.

KRONIKK: HVOR ER POLITIKERNE?

Den mest prestisjetunge sykdomsbehandlingen – onkologien – har samme sentrale funksjon som premiss i Campus Oslo som Nasjonalgalleriets gullalderkunst i det nye Nasjonalmuseet. Det er dette ene elementet som legitimerer den store satsingen. Uten onkologi som politisk, ideologisk, medisinsk og økonomisk bærevegg på Gaustad, heller ingen samlokalisering.

Aker-sjef Øyvind Eriksen og eiendomsutvikler Arthur Buchardt er begge tidligere kreftpasienter. Nå ønsker de å bygge et nytt klinikkbygg ved Radiumhospitalet som takk for at sykehuset ga dem livet tilbake. Foto:Terje Bringedal,VG

Var det denne erkjennelsen som tynget sykehusdirektøren da han mottok forslaget til nytt Radiumhospital fra Aker-sjef Øyvind Eriksen om eiendomsutvikler Arthur Buchardt?

VG MENER: SYKEHUSKOLOSS PÅ LEIRFØTTER

«Et kjempeproblem»

Begge er tidligere kreftpasienter som fant hverandre i et felles løfte om at «dersom vi blir friske, skal vi gjøre noe for det nedslitte Radiumhospitalet». Det er en lovnad de nå oppfyller, samtidig som at de svarer helt konkret på regjeringens mantra om offentlig og privat samarbeid.

KOMMENTAR: IDÉFARSEN FORTSETTER

Overfor Dagens Næringsliv har Bjørn Erikstein kalt det private initiativet «et kjempeproblem», angivelig fordi «reglene om offentlig anskaffelser må følges».

Atle Antonsens statsministerstemme fra «Ut i vår hage» klinger for ens indre øre.

Ifølge samme avis har sykehusdirektøren også sagt til Buchardt og Eriksen at «dere gir dere ikke, selv om jeg sier nei».

Noen vil sikkert kunne utlegge det som en avslørende holdning fra OUS-sjefen. Andre vil muligens påpeke ordet om å kjenne seg selv på andre.

Les også

 1. Kreftforeningen: - En jubeldag for pasientene!

  En jubeldag for kreftpasientene! Så fornøyd er kreftforeningens leder Anne-Lise Ryel med forslaget om nytt…
 2. Sykehusutbyggingen i Oslo: Krever svar på om sykehusdirektøren vil trosse helseministeren

  For en uke siden parkerte helsesminister Bent…
 3. VG mener: Sykehuskoloss på leirføtter

  Direktøren ved Oslo universitetssykehus (OUS), Bjørn Erikstein, har tilsynelatende forkastet planen om et gigantsykehus…
 4. Kronikk: Hvor er politikerne?

  Striden om fusjonen av Oslo-sykehusene…
 5. Debatt: Radiumhospitalet trenger nybygg

  Et samlet fagmiljø ved Radiumhospitalet har i et opprop bedt…
 6. Kronikk: Elefantsykehus på monsterlokk

  VGs Yngve Kvistad skriver (17/1) at Oslo universitetssykehus planlegger et elefantsykehus på Gaustad på et monsterlokk…
 7. Kommentar: Elefantsykehuset på Gaustad

  Se for deg at du bygger inn et areal som strekker seg fra Slottet til Stortinget i lengde, fra Rådhuset til Hotel…
 8. Vil ikke ha gigantsykehuset

  Altfor stort og altfor lite fokus på at halve Oslo Universitetssykehus er i så elendig forfatning at det bør rives.
 9. Planlegger sykehus for 40 milliarder

  Slik kan kjempesykehuset Oslo Universitetssykehus bli hvis direktøren får drømmen oppfylt.

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Kreftforeningen: - En jubeldag for pasientene!

 2. Nytt Radiumhospital kan stå ferdig om fem år

 3. Pluss content

  Hotellkongen Arthur Buchardt: – Jeg spiller ikke golf, så jeg må fortsette med dette

 4. Kommentar: Gjøkungen på Gaustad

 5. Aker i spill

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder