Leder

Butikkjedene må følge loven

Foto: Roar Hagen, VG

VG dokumenterte flere lovbrudd i Remas helligdagsåpne butikker i pinsen, med bruk av ulovlige sperrebånd som kundene attpåtil fikk lov til å forsere. Planen var å holde åpent alle helligdagene, men etter massiv kritikk snudde endelig Rema og bestemte seg for å droppe ulovlighetene. Dermed ser den store søndagskrigen mellom butikkjedene ut til å være over. Den toppet seg før helgen da Rema gikk rundt og målte konkurrentenes butikker med laser.

Konflikten har pågått siden januar, da Rema anmeldte konkurrentene for brudd på søndagsreglene. Politiet henla saken på grunn av ressurser. Da begynte Rema å åpne stadig flere butikker på søndager. Kjeden benyttet sine eksisterende lokaler, avsperret av med bånd slik at de holdt seg under kravet om maks hundre kvadratmeter grunnflate.

Men slike sperrebånd er ikke tillatt metode for å åpne Brustadbu, noe Rema også var klar over. Rema forsvarte seg med at konkurrentene heller ikke følger reglene. Og Rema har rett i at flere av konkurrentenes butikker har blitt bøtelagt, og både Coop og Norgesgruppen innrømmer regelbrudd. Men de to kjedene hevder at de retter opp i feil straks de finner ut av det, noe Rema bestrider.

Til slutt ble saken så problematisk at kulturminister Linda Hofstad Helleland kalte partene inn på teppet, klargjorde reglene og manet til lovlydighet. Om det var oppvaskmøtet som hjalp, eller om LO og andres skarpe kritikk ble utslagsgivende, vet vi ikke. Uansett bestemte Rema seg for å følge loven. Og det var på høy tid. En dagligvareaktør kan selvsagt ikke bryte loven med viten og vilje. Og vi forventer at de andre butikkjedene også følger lovverket.

Nå er det selvsagt fullt lovlig å være imot dagens regelverk. De som ønsker endring må gjerne arbeide for nye regler - men da må de bruke lovlige midler. Å bekjempe reglene med lovbrudd er en skitten metode. Det går ikke an å kjøre 150 km/t i en 80-sone bare fordi man selv mener det er en riktig fartsgrense.

Dagens regelverk er et kompromiss som gir en god og pragmatisk løsning på det folk flest ønsker seg, nemlig en roligere dag i uka. Dette fungerer godt så lenge aktørene følger reglene. Problemet med urettferdige konkurranseforhold oppstår fordi noen tar seg til rette. Det må det bli en slutt på. Vi tar det for gitt at hele dagligvarebransjen etter denne kraftige oppstrammeren får slutt på jukset og begynner å følge loven.

Les også

 1. Reitan snur: dropper sperrebånd

  Etter mange ukers kritikk snur Rema 1000 og skal kutte bruken av sperrebånd i sine butikker.
 2. Her bryter Rema loven 1. pinsedag

  Her bryter Rema loven så det holder, midt i pinsen. VG kan dokumentere lovbrudd ved flere av deres butikker 1. pinsedag.
 3. Strid rundt pinseåpne butikker: LO-Gerd ber politiet ta Rema 1000

  LO-leder Gerd Kristiansen ber politiet komme seg ut i Rema-butikker i pinsen.
 4. Rema nekter å gi opp omstridte søndagsbutikker etter oppvaskmøte

  Fredag formiddag møtte dagligvarekjempene kulturministeren for oppvaskmøte om søndagsåpne butikker, men Rema nekter…
 5. I dag ligger det an til rabaldermøte: Reitan anklages for bevisst lovbrudd

  Høyskolelektor Odd Gisholt på BI følger dagligvarebransjen nøye og mener Ole Robert Reitan bevisst bryter loven og at…

Mer om

 1. Linda Hofstad Helleland
 2. Landsorganisasjonen (LO)
 3. Rema 1000
 4. Mat og drikke

Flere artikler

 1. Et dusteforbud står for fall

 2. Landbruksoppgjøret: Råd til bøndene: Samarbeid med oss velgere!

 3. En felles forståelse

 4. Hvor er demokratiet?

 5. Vi må våge hval

Fra andre aviser

 1. Matbutikkene på nett utsolgt i pinsehelgen

  Aftenposten
 2. Vi kommer til å kaste tonnevis med mat onsdag

  Aftenposten
 3. Rema: 25 butikker åpen ulovlig Handel og Kontor: 65 butikker åpen ulovlig

  Aftenposten
 4. Til uka kan 82 politifolk bli tatt ut i streik

  Fædrelandsvennen
 5. Uforståelig hotell-konflikt

  Fædrelandsvennen
 6. «Det reelle problemet i arbeidslivet er ikke de aller eldste. Det er de yngste».

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder