Kommentar

Helseproblemer for Hillary

Hillary Clinton i Coconut Creek, Florida, tirsdag. Økning i forsikringspremien for Obamacare kan bety problemer for henne. Foto: Robyn Beck AFP

NEW YORK (VG) Den kraftige økningen i forsikringsutgifter
for amerikanere omfattet av Obamas helsereform, gir Donald Trump en ny mulighet i sluttspurten.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over tre år gammel

Tirsdag ble det klart at forsikringspremien i den såkalte Obamacare-ordningen vil få en økning neste år på over 20 prosent i snitt.

Det er dårlige nyheter for forsikringstagerne, men gode nyheter for republikanerne som har bekjempet reformen med nebb og klør i over seks år.

Og særlig gode nyheter for Donald Trump.

Trump-velgere: Tror ikke på meningsmålingene

Ikke bare fordi Trump hele tiden har sagt at han vil avskaffe Obamacare og erstatte den med «noe bedre», men fordi dette gir ham mulighet til å drive en kile inn i alliansen mellom Obama og Clinton.

Lest denne? De nekter å anerkjenne en Clinton-seier

For Hillary Clinton var i utgangspunktet aldri særlig imponert over Obamacare-ideen. I 1993 prøvde, og mislykkes hun og ektemannen Bill med å innføre en mer omfattende helsereform etter europeisk modell, mens Bill var president. I den harde nominasjonskampen mellom henne og Obama i 2008 kritiserte hun planene hans for å være utilstrekkelige.

Men etter at hun ble presidentkandidat i 2016 har hun omfavnet Obamacare, slik hun har omfavnet det meste av Obamas politikk. Det har vært spekulert i hvor ektefølt denne omfavnelsen har vært. Særlig ettersom Bill har vært ute og sagt at Obamacare trenger en kraftig oppjustering for å virke.

Lest også: Kvinnene flykter fra Trump

For Obamacare, eller «The Afordable Care Act» er et komplisert maskineri som skal gi alle amerikanere mulighet til å tegne helseforsikring i markedet. Prisene varierer fra stat til stat, og slett ikke alle omfattes av premieøkningen.

I tillegg er det bare ti prosent som i det hele tatt sorterer under denne delen av Obamacare. Og mange av dem vil få skattefordeler som skal kompensere. Mens de aller fleste yrkesaktive amerikanere og deres familier er dekket gjennom jobb eller fagforening.

Pornokonge: Vil kjøpe «skandaløse» videoopptak av Trump

Obama var ute etter at nyheten ble kjent og sammenlignet ordningen med en smartphone som trenger oppgradering, og advarte mot å avvikle hele ordningen for å gå tilbake til fasttelefon.

Trump gikk voldsomt ut og sa at hele systemet var ute av kontroll, og at kostnadene ville øke med over hundre prosent de neste årene. Han snublet riktignok i tilløpet ved å si at dette ville ramme alle de ansatte i hans egen organisasjon – noe han måtte trekke tilbake da det viste seg at de fleste av dem er dekket gjennom jobben.

Demokrat-topp til VG: – Skammelig av Trump

Dette er like fullt en unik anledning for ham til å angripe Clinton på et politisk område hvor hun ikke står fjellstøtt og hvor han kan forsøke å destabilisere forholdet mellom henne og den populære presidenten.

Det vil kreve disiplin og det er avhengig av at han ikke lar saken drukne i sine stadige utfall mot medier og andre kritikere. Men snaut to uker før valget ser det ut som hans beste sjanse til å gjenvinne tapt terreng.

Mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Hillary Clinton
 3. Bill Clinton
 4. Barack Obama

Flere artikler

 1. Her møter Trump velgerne etter kjempemålingen

 2. Pluss content

  Slik blir Clintons USA – og slik blir Trumps USA

 3. Pluss content

  Slik vil de endre USA

 4. Siste etappe

 5. Dette er de politiske forskjellene
  mellom Clinton og Trump

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder