Statsminister Jens Stoltenberg etter deltagelsen i Aktuellt studio etter 22. juli-kommisjonens rapport mandag. Foto: Helge Mikalsen / VG

Statsminister Jens Stoltenberg etter deltagelsen i Aktuellt studio etter 22. juli-kommisjonens rapport mandag. Foto: Helge Mikalsen / VG

Leder

VG mener: Stoltenberg bør gå av

Rapporten fra 22. juli-kommisjonen er entydig. Bomben i Regjeringskvartalet kunne vært unngått. Drapsmannen på Utøya kunne vært stoppet.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

De samfunnsinstitusjoner som skulle verne land og folk, fungerte ikke. En mer knusende dom kunne ikke våre myndigheter fått. De sviktet. De sviktet oss.

Gjerningsmannen som forårsaket død og lidelse i fjor sommer bærer alene all skyld for den vold og smerte han påførte sakesløse medmennesker.

Ingen andre enn barnemorderen selv har ansvar for det. 22. juli-kommisjonens mandat har vært å se på hvordan terroristen hadde mulighet til å planlegge og gjennomføre sin blodige aksjon uten å støte på nevneverdige hindringer.

Hvorfor ble han ikke fanget opp av PST? Hvordan kunne han parkere en varebil full av eksplosiver i midt i hjertet av det politiske Norge? Hvorfor ble han ikke stoppet før han kom seg til Utøya, og hvordan kunne han fortsette å henrette barn og unge lenge etter at alarmen hadde gått?

Rapporten gjennomgår i detalj hendelsesforløpet fredag 22. juli, for å undersøke om noe kunne eller burde vært gjort annerledes. Konklusjonen er mildt sagt rystende.

Særlig fordi det ifølge rapporten ikke har skortet på planer eller risikovurderinger for å møte en terrorsituasjon. Det er evnen det har skortet på. Evnen og viljen. Det sitter mennesker i ansvarsfulle nøkkelposisjoner i Norges ledelse som ikke forstår hvilket ansvar de er gitt. En mer skremmende diagnose av kongeriket enn 22. juli-kommisjonens rapport, er aldri blitt stilt.

Bakgrunn: Stoltenberg har ikke vurdert å gå av

Våre myndigheter har simpelthen ikke vært i stand til å beskytte oss på grunn av inkompetanse, manglende oppfølging av fattede vedtak og avvik fra konkrete beredskapsplaner. Legg så til et politi med teknologi fra i forgårs, sviktende kommunikasjon og noe som kan ligne på dårlig indre disiplin og intern profesjonsstrid i etaten.

Summen av dette skriker udugelighet. Det vil være helt utålelig om ikke dette får direkte konsekvenser for myndighetspersoner med formelt ansvar.

I går kunne vi se en stadig mer presset statsminister Jens Stoltenberg vri seg i åpenbart ubehag når spørsmålene om ansvar og tillit ble for nærgående. Han har selv sagt at han erkjenner ansvaret for konsekvensene av 22. juli. Stoltenberg har flertall i Stortinget, og dermed makten til å bli sittende. Men han bør ha anstendighet til å gå.

Han har selv sagt at han erkjenner ansvaret for konsekvenseneav 22. juli.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder