Foto:Tegning: ROAR HAGEN,VG

Kommentar

Kommentar: Youngstorvets baser

Statsbygg har lagt frem seks forslag til nytt regjeringskvartal som svar på et spørsmål ingen har stilt: Hvorfor samlokalisere alle departementer på gamle Hammersborg?

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Med unntak av Forsvarsdepartementet, som skal slippe å flytte fra Kvadraturen ved Akershus festning, kan statsforvaltningen bli samlet i en urban fjellkjede av byråkratiske baser mellom Youngstorget og Akersgata.

Dette fordi regjeringen har fått det for seg at departementene må konsentreres på ett sted i byrommet. Hvor tar de det fra?

Ikke sine egne partiprogrammer i hvert fall. Det kan synes smått ironisk at det er en regjering utgått av de uttalt byråkratibekjempende partier Høyre og Frp som ønsker å synliggjøre statsmakten på denne måten. Monumentale reisverk som kommer til å omdefinere hovedstadens visuelle uttrykk for all ettertid.

Høyblokka

Selv om ingen av de seks forslagene kommer til å bli realisert, viser prosjektene likevel hvor høyt, svært og monstrøst det må bygges for at de blåblå skal få viljen sin.

LES OGSÅ: HER ER PLANENE FOR NYTT REGJERINGSKVARTAL

Arkitektkontorene som har meldt inn sine forslag har forholdt seg lojalt til Kommunaldepartementets bestilling: Grei ut for plassering og disposisjon av 200 000 m² kontorarealer i området rundt Høyblokka.

Eller «Høyblokka», som den vil bli kalt av ironiserende byråkrater i Fiskeridepartementet når de ser ned på den fra sine kontorer i det som Asplan Viak tenker skal bli Norges høyeste bygning – 18 meter nærmere himmelen enn Oslo Plaza.

Nytale

Som vanlig når prosjekter som dette legges frem, akkompagneres det enkelte bygg av teknokratisk nytale og vidløftigheter om «demokratisk transparens», «byhager» og «ikonografiske tårn som reflekterer demokratiet». Eller «svada», som arkitekt og byplanlegger Peter Butenschøn kalte det i Aftenposten sist onsdag.

Ordvalget i slike presentasjoner sier mye om prosjektets kvaliteter. Det kan minne om det gylne råd til folk som skal holde tale: Svakt argument, hev stemmen!

SE BILDER: DET NYE REGJERINGSKVARTALET

Mange rådmenn er ganske gode på dette. For den som leser kommunale saksdokumenter er det et signal om at noe er i gjære når toppbyråkrater begynner å argumentere med «arkitektoniske og estetiske kvaliteter» som plussfaktor i fremlegg hvor det egentlig handler om å gi den lokale entreprenøren lov til å sette opp et næringsbygg i spennbetong utenom tur på en uregulert tomt.

Nytt regjeringskvartal

Knapt noen er uenige i at vi trenger et nytt regjeringskvartal, og at vi behøver en overordnet plan for dette området som tar hensyn til både sikkerhet og tilgjengelighet, trafikkavvikling og trivsel.

Byggherre og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har i så måte lagt alle de riktige føringer. I tillegg kommer brukervennlighet, hensiktsmessighet og økonomi inn i bildet.

Det siste, kostnader, har så langt ikke vært noe tema. Vanligvis står det øverst på de blåblås bestillinger.

Det er mulig Regjeringen kan finne ideologisk forsvar i en antatt effektivisering og stordriftsfordel ved å samle alle departementene på denne måten. Skjønt det regnestykket skal bli interessant å se. Samtidig har sentraliseringsøvelsen i stor grad vært forbeholdt Arbeiderpartiet. Er det luften i regjeringskontorene som gjør at makten går noen til hodet?

Handlekraft

Høyre har dessuten vært de første til å kritisere sosialister og sosialdemokrater for historieløshet når de har ivret for å erstatte etablerte institusjoner med nye bare for å vise handlekraft. Vi så det da Ap på død og liv skulle legge ned Nasjonalgalleriet for å legitimere nytt Nasjonalmuseum og konstruerte en rekke problemstillinger som til syvende og sist bare fantes i kulturministerens hode.

VG MENER: MOT LØSNING FOR NASJONALGALLERIET

Men så fikk Høyre kulturdepartementet, og sannelig holdes det stadig stø kurs mot avvikling av landets historiske nasjonalgalleri også under denne regjering.

Høyhus

Byutvikling i Oslo må nødvendigvis også handle om høyhus. Noen steder i hovedstaden vil det tvinge seg frem en konsentrasjon av slik bebyggelse. Det er ingen ulykke i seg selv. Spørsmålet er bare om Hammersborg er det mest egnede stedet for å realisere Jotunheimen i glass og betong.

Det er mange år siden pianohandler Lund og hans trangbodde familie forlot egnen, slik Odd Børretzen i sin tid beskrev. Han måtte vel vike da Y-blokka ble bygd. Ironisk nok skal den også rives, og en Høyre-statsråd vil gå inn i historien som den som fikk smadret Norges eneste Picasso-relieff.

Byråkratgetto

Det regjeringen antagelig bør gå en runde til med seg selv om, er den fikse idé om å stable departementene i høyden på en og samme tomt.

Igjen: Skal Høyres utenriksminister føre an i utflyttingen fra Victoria terrasse? Skal vårt ledende konservative parti bygge en departemental getto, et administrativt fenomen vi ikke finner maken til i vennligsinnede stater vi helst vil sammenligne oss med. Se til London, Washington, Roma, København! Selv i byråkratiets høyborg, Brussel, ligger institusjonene spredt.

Det gjør de i Oslo også. I nyoppussede, sikre og anvendelige lokaler rundt omkring i hovedstaden. I gangavstand mellom hverandre. Er det noe i veien for å videreføre denne modellen?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder