Leder

Endelig en normalisering

BEDRE FORBINDELSE: En kvinne i Havanna, i ført en topp i det amerikanske flaggets farger. Foto: AFP,

Den mer enn 50 år lange konflikten mellom USA og Cuba var et produkt av den kalde krigen.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over fem år gammel

Engasjement og kritisk dialog mellom supermakten og den karibiske øystaten er langt å foretrekke fremfor isolasjon.


Sovjetunionen var Cubas nære allierte og i 1962 fikk USA bevis for at det var utplassert sovjetiske missiler med atomladninger på øya. De tretten dagene som fulgte var de farligste i den kalde krigen og aldri har verden vært nærmere en atomkrig. Berlin-muren ble revet, Sovjetunionen gikk i oppløsning, men fortsatt var det et hav av avstand mellom Washington DC og Havanna. Derfor er det historisk når de to landene nå gjenopptar normale diplomatiske forbindelser og at de denne måned gjenåpner ambassader i de respektive land.

For Barack Obama er normaliseringen til Cuba et diplomatisk gjennombrudd av varig verdi. Hans argument er at engasjement er langt bedre enn isolasjon når man ønsker å fremme større åpenhet og frihet. President Raul Castro styrer over et land i økonomisk krise og han har mye å vinne på at den amerikanske handelsblokaden fjernes.

På Cuba var det gledesscener da Obama like før jul sa at han vil gjenopprette diplomatiske forbindelser. Det er allerede blitt lettere å reise mellom de to landene og USA har fjernet Cuba på listen over land som støtter terrorisme. Men en opphevelse av handelsblokaden krever et vedtak i den amerikanske Kongressen, der mange republikanere er kritiske til at sanksjonene heves. De mener at det ikke finnes noen garanti for at Cuba utvikler seg i demokratisk retning med større respekt for menneskerettighetene.

Mer enn 50 års blokade har i hvert fall ikke gitt gode resultater, verken for Cuba eller USA. Engasjement og kritisk dialog mellom supermakten og den karibiske øystaten er langt å foretrekke fremfor isolasjon. Vi forventer at det blir bedre kår for cubanske dissidenter og at myndighetene viser større vilje til å gjennomføre reformer. En opphevelse av blokaden vil bringe investeringer til Cuba og legge grunnlaget for sårt tiltrengt økonomisk vekst. Det vil også åpne et nytt marked for amerikanske bedrifter.

Cuba trenger frihet og demokratiske reformer, like mye som de behøver økonomisk utvikling. Ved å normalisere forbindelsene til Cuba forbedrer samtidig USA forholdet til sine nære naboer i hele Latin-Amerika. Det er en vinn-vinn situasjon for begge land.

Mer om

 1. Cuba
 2. Barack Obama

Flere artikler

 1. USA åpner ambassaden på Cuba

 2. Nye forbindelser mellom Cuba og USA: - Ingen endring før Castro har falt

 3. Obama skriver historie med sitt besøk på Cuba

 4. Obama på Cuba: Blokaden vil bli avblåst

 5. Atomavtale i Iran: Et virkelig gjennombrudd

Fra andre aviser

 1. FN fordømmer USAs handelsblokade av Cuba

  Fædrelandsvennen
 2. Ti år gammel lov hindrer Obamas Cuba-forsoning

  Bergens Tidende
 3. Obama varsler endringer på Cuba

  Bergens Tidende
 4. Cuba fjernet fra USAs terrorliste

  Bergens Tidende
 5. Ingenting blir som før

  Bergens Tidende
 6. Cuba fjernet fra USAs terrorliste

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder