FARESIGNALER: – Det siste året har flere nasjonalkonservative partier med fascistiske tendenser hatt betydelig fremgang i europeisk politikk. Dette er demokratiske faresignaler, ikke en demokratisk berikelse, skriver kronikkforfatteren. Foto: Lefteris Pitarakis , Ap

Debatt

En selektiv liberalisme

Tonen i det offentlige ordskiftet i Europa er i endring. Det er mindre raushet og mer maktbruk. I skyggen av flyktningkrisen vinner nasjonalkonservatismen stadig terreng, og våre liberale prinsipper får sakte, men sikkert et mer selektivt preg.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

HAMZA ANSARI, medisinstudent, UiO

Vårt europeiske grensesamarbeid utfordres på alvor. Den såkalte islamske statens ekspansjon og evne til å operere utenfor sine egne områder har lagt en sky av frykt over Europa. De samme flyktningene som for noen måneder siden ble omtalt med et positivt og varmt fortegn blir i dag sett på som en trussel mot det frie Europa.

Her hjemme i Norge omtales flyktninger blant annet som «lykkejegere», kamuflerte IS-krigere, folk som må yte, ikke bare nyte og mennesker som bæres inn til landet på gullstoler.

Dette er ikke lenger bortgjemte ytringer i kommentarfeltene, men en synlig del av det offisielle vokabularet. Fremst av alt handler dette om hvordan vi omtaler våre medmennesker.

Skremmende respons

Selvfølgelig blir vi skremt av det som skjer. Paris ble offer for terror to ganger på kort tid, og nye angrep på andre europeiske land, inkludert Norge, er ikke lenger en fjern tanke. Å skremmes av dette er en menneskelig reaksjon. Det som er mindre menneskelig, og nokså alarmerende, er den voksende fremmedfrykten, xenofobien, som truer det europeiske mangfoldet.

Hamza Ansari. Foto: ,

I kjølvannet av den enorme flyktningkrisen har Europa respondert. Men responsen er skremmende.

Vi opplever en økt vekst av nasjonalkonservatisme, høyreekstreme miljøer ekspanderer, populismen er på fremmarsj, og jeg er redd vi på sikt også vil skimte en mørk skygge av en fascisme som vender tilbake til sitt gamle kontinent. Alle vet hva dette gir assosiasjoner til: en mørk og dyster europeisk historie. Er vi i ubevissthetens dyp i ferd med å gjenopplive gammelt og farlig tankegods?

Vi bør passe oss. Den voksende intoleransen vi nå erfarer er forstadier til rasisme og hatkriminalitet. Vi ser økende tendenser til slikt i Europa.

Nasjonalkonservatisme og fascisme

Det siste året har flere nasjonalkonservative partier med fascistiske tendenser hatt fremgang i europeisk politikk.

Den ungarske Jobbik-partiet ble i 2014 landets tredje største parti i nasjonalforsamlingen, og fikk 15 prosent av stemmene til EU-parlamentet, til tross for at flere sentrale skikkelser i partiet har blitt anklaget for antisemittiske uttalelser.

Det nederlandske PVV – ledet av den kontroversielle Geert Wilders – gjør det godt på meningsmålinger, og finner nå også økende støtte utenfor sin tradisjonelle medlemsmasse. Wilders ble tatt imot som en helt i en Pegida-samling i Tyskland i fjor, og er også kjent for å ha tatt til orde for at Koranen bør forbys og bannlyses på samme måte som «Mein kampf». Lignende tendenser sees også i Hellas, Østerrike og ikke minst Frankrike, hvor Front National gjorde et brakvalg i lokalvalget i desember.

Et annet eksempel er Tyskland – landet som har stått frem og tatt imot flere hundretusener av flyktninger. Baksiden av medaljen er fremveksten av anti-innvandringsgrupperingen Pegida, og den økte tilstrømningen til høyreekstreme grupperinger – som nå i større grad er villige til å i bruk vold som virkemiddel, advart av den tyske BfV-sjefen Hans Georg-Maassen.

Les også: Drastisk økning i høyreekstrem vold i Tyskland

Dette er demokratiske faresignaler, ikke en demokratisk berikelse. Nasjonalkonservative og fascisme-flørtende partier er ikke lenger irrelevante og ubetydelige, de blir stadig en del av det normale politiske spekteret. I flere år har de nasjonalkonservative partiene hatt begrenset innflytelse og makt, men de når nå ut til en større velgermasse. Er det denne samfunnskulturen, dette verdisettet, og disse holdningene vi vil forme Europa og Norges fremtid på?

Intensjonen med en slik bemerkning er ikke å utløse en tilstand av panikk, men heller en varsel om den økte tilslutningen til radikale miljøer i skyggen av flyktningkrisen. For det er på sin rette plass når debattforumet The Free Thought project.com minner oss på at 2. verdenskrig ikke startet med gasskamre, men «politikere som delte folket i inn i oss mot dem. Det startet med intoleranse og hatytringer og med at folk sluttet å bry seg, ble ufølsomme og snudde ryggen til».

Les også: Europa splittes på ny

Europeiske verdier

Kjerneverdiene i det frie Europa er bygget på fellesskap, tillit, og mangfold. Men faktum er at vårt liberale samfunnsprosjekt i dag forskrekkes av nasjonalkonservatismen. Spørsmålet er hvorvidt våre liberale grunnteser tolererer et kulturelt mangfold, også i tider med motgang. For det er i stunder som disse holdbarheten på vårt liberale verdigrunnlag skal bedømmes.

Vi er i realiteten midt oppi en verdikamp. I dag markerer vi med stolthet det europeiske verdisynet fundert på ytringsfrihet, sosial likhet og demokrati, men denne målestokken kan ikke tilsidesettes i vårt møte med annerledeshet. De europeiske og norske verdiene har vist et sinn av mangfoldighet over lang tid.

Nå, midt i den største flyktningkrisen i moderne tid, er det betimelig å videreføre denne arven. Gjør vi ikke det vil vi i realiteten bane vei for en selektiv liberalisme.

Les også

 1. Europa splittes på ny

  BUDAPEST (VG) Flyktningkrisen har vekket til live et slumrende samarbeid mellom sentrale østeuropeiske land.
 2. Borgermesteren bak flyktninggjerdet: – Nasjonalisme er en god ting

  ASOTTHALOM (VG) Laszlo Toroczkai (37) er mannen som hadde ideen om fysisk å stenge Ungarns grenser mot sør.
 3. Heia det snåle landet!

  For meg ligger nøkkelen til min lykke i dette snurrige landet vi møter i playoff.
 4. Et gjerde mot Jobbik

  Så langt har det ungarske grensegjerdet i liten grad hjulpet mot…
 5. Kronikk: Venstresiden har et problem

  Russlands brede propagandakampanje for å etablere et bilde av krigen mot Ukraina som en kamp mot fascismen vinner…
 6. EU: Høyresidens slagmark

  Nigel Farage og Det britiske uavhengighetspartiet UKIP vant slaget om Europaparlamentet, men kan tape krigen.
 7. Marine Le Pen søker venner

  Marine Le Pen vil gjøre EUs høyreorienterte partier til en maktfaktor i EU-parlamentet.
 8. En rett høyre fra Europa

  Populister, fløypartier og nasjonalister fra begge sider av ytterflankene gjorde et brakvalg i helgen.
 9. Drastisk økning i høyreekstrem vold i
  Tyskland

  Foreløpige tall viser en dobling i politisk motivert vold fra høyreekstreme i Tyskland.
 10. Flere tusen til stede på Pegida-demonstrasjoner i Dresden

  DRESDEN (VG) Pegida mobiliserer flyktning- og islam-motstandere i 13 europeiske byer lørdag.
 11. Politiet advarer mot voldsspiral før gigantisk Pegida-demonstrasjon

  KÖLN (VG) 25.000 demonstranter er lørdag ventet i sentrum av Dresden. Politisjefen i delstaten Sachsen beskriver…
 12. Tysk partileder med sjokk-uttalelser: Vil at politi skal skyte mot flyktninger

  MÜNCHEN (VG) Høyrepopulister i Tyskland tar til orde for å hindre flyktninger, også kvinner med barn, fra å krysse…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder