BLIDE OG GLADE BARN: Dagens barn og unge er stort sett godt fornøyd med foreldrene. Og skårer bra på de fleste statistikker. Foto: Robert Schlesinger NTB scanpix

Kommentar

Slapp av, mor og far! Dere er verdens beste foreldre

... og dere oppdrar tidenes flinkeste unger.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Barna er frekke og bortskjemte», og foreldrene har skylden fordi de ikke tør å sette hardt mot hardt, engasjerer seg for lite og lar være å irettesette ulydige barn. Det skrev mammablogger Malin Birgersson, som heller anbefalte sin metode. Hun beskriver seg selv som en «stenhård» mamma, en som korrigerer, sier nei og har iPad- og TV-forbud mellom 11 og 19. Det skaper på nytt debatt i VG.

Det med TV og iPad har hun sikkert rett i. Men Birgersson er helt på jordet når hun påstår at dagens foreldre engasjerer seg for lite.

Ingen har brukt mer tid på barna enn dagens foreldre. Ingen har hatt så godt forhold til ungene. Når de blir spurt (av forskere), forteller barna at de er svært fornøyd med mor og far. Ungene er mye mer hjemme enn før, og i sommerferien blir de gladelig med de gamle på ferie, til langt opp i tenårene.

Dagens foreldre må gjøre mye riktig, ja til og med mye bedre enn tidligere. For vi har unger som er tidenes flinkeste og skikkeligste. Nær sagt alle piler peker riktig vei på statistikken.

Om noe, kunne foreldrene engasjert seg mindre. Dagens barn vokser opp med en gjennomorganisert fritid, foreldrene er med på alt. Barna leker aldri alene lenger. Det hadde de hatt godt av, det hjelper på kreativitet og fryktmestring. Men når foreldre ikke slipper egne barn av syne, handler det om bedre tid, bedre råd, mer kunnskap. Men det handler også om en overdreven frykt for at verden er blitt et farligere sted. Det har den ikke, det virker bare slik på nyhetene.

Les også: Da jeg var barn lekte vi alene

Stygge utskjellinger er ikke greit. Men at foreldre og barn er mer venner enn tidligere, fører også til at terskelen for å krangle senkes. Vennskapet bryter ned noe av foreldrenes gamle autoritet. I konfliktsituasjoner kan barn driste seg til å si stygge ting, straffen som kommer vet de at de tåler. Det betyr ikke at foreldre skal godta å få skjellsord slengt etter seg. Men det betyr heller ikke at vi skal dra frem spanskrøret igjen. For dette er bare den lille bivirkningen av dagens norske, frie barneoppdragelse. Og sannheten er at det er mest positivt at den autoritære måten å oppdra barn på er på retur.

For det vi får igjen for dette, er barn og unge som snakker åpent med foreldrene sine. Dagens unge kan og vet så mye mer enn før. Internett betyr så klart mye, og utdanning, vi lever i kunnskapssamfunnet. Men det handler også om at barn tør å snakke med voksne og spørre foreldre til råds.

Les også: Hvor er alle ungdommene hen?

Resultatene er temmelig klare, rapportene forteller om gladere barn og unge som rapporterer mer trivsel, som bråker mindre på skolen, som gjør mer lekser, får bedre resultater, bruker mindre narkotika og alkohol og er mindre kriminelle.

Det er dette de gamle har mast på siden Aristoteles tid. Nå er vi der, vi har tidenes skikkeligste barn. Det er alle grunn til å være litt fornøyd, og skryte litt av ungene - og foreldrene. Selvsagt er det pinlig når de klikker i butikken. Men det er verdt det.

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder