DRITT: – De sosiale mediene er invadert av anonyme folk som tror de er Edward Snowden, skriver Dagfinn Nordbø. Foto: Roar Hagen , VG

Debatt

Feigingene på nettet

Anonyme kontoer bruker Twitter og andre sosiale medier som
sin private søppelbøtte.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

DAGFINN NORDBØ, satiriker og forfatter

De nye mediene har fått fram en ny art: Den digitale villhunden. I det ene øyeblikket er hun en kul og menneskevennlig type, noen timer senere en blodtørstig høne som løper i flokk for å hakke i hjel et offer. Avstanden til offeret hjelper godt på blodtørstigheten, og gjør at de gjerne sparker litt ekstra hardt. Har de i tillegg en skjult identitet, er det enda bedre: Da kan de mobilisere all sin private dritt og kyle den i ansiktet på folk de aldri har møtt, og slippe fra det.

I psykologien opererer man med begrepet personlig søppelbøtte: Du vet, han som kommer til deg og øser ut sine frustrasjoner og hat overfor en felles bekjent som ikke er tilstede – og deretter ber deg holde tett om det. Du har blitt et annet menneskes personlige søppelbøtte, uten å be om det.

De ansiktsløse

Dagfinn Nordbø. Foto: ,

I den digitale offentligheten fungerer det litt annerledes. Her er det fritt fram for å sjikanere eller trakassere hvem som helst, uten konsekvenser. Nettet er blitt deres søppelbøtte. Med anonym brukerkonto er det vanskelig å finne fram til avsenderen, hvis det da ikke er snakk om drapstrusler og politiet må kobles inn.

Du kjemper mot navnløse og ansiktsløse personer, som gjerne mobiliserer en hel liten hær av andre ansiktsløse, som retvitrer jævelskapen og gjerne føyer til et ekstra spark selv. Ofte går det ut over folk som er etablerte i media, og da er det en intensitet i hatet som kan overraske selv den mest garvede nettbruker. Dette er en gjeng som for alt i verden ønsker seg definisjonsmakt, noe de ikke har – og derfor legger de alle som faktisk har en stemme i media for hat.

LES: Nettets moralpoliti

Anonymitetens konsekvenser

At folk ikke ønsker å blottlegge identiteten sin på nettet, er i mange tilfeller fullt forståelig – men det er på tide å diskutere hva anonymitet gjør med folks attitude.

Bruk av psevdonym eller anonymt brukernavn er selvsagt helt greit hvis det ligger en bevisst strategi bak. Mange slike kontoer rendyrker en sær form for humor, uten å bruke den til å spre møkk. De kan være underholdende og vel verdt å følge, fordi de stort sett handler om en slags underholdning. Hvis det er snakk om debatt på f.eks. Twitter, blir ofte debattene et Muppet Show, et dokketeater der folk kan si hva de vil uten at man vet hvem som ytrer seg. Debatt på Twitter blir derfor ofte meningsløs.

Når du ikke vet hvem som ytrer seg, kan du heller ikke knytte debatten til en gruppe, eller dra historiske sammenligninger og få bredere perspektiver inn i debatten. Det blir bare skyggeboksing, en lek med masker. Formatet på 140 tegn gjør også at det blir mest roping i skogen. Nyanser forsvinner, noe som ofte viser seg å være beleilig for de anonyme.

Netthets

Langt mer problematisk blir det når de anonymes hærtropper slår seg sammen og trakasserer folk. Det er ofte snakk om kontoer med få følgere, noen få hundre er det vanligste, og sammen oppfører de som dingos: Villhunder som går i flokk for å rive i stykker sitt offer. Løgner, halvsannheter og personlig antipati blandes sammen til en motbydelig smørje som offeret skal druknes i. Ingenting er nedrig nok. Det er ren skolegårdsmobbing, der man går på klesdrakt, navn, alder, språk, hodeplagg, whatever. En felles fiende skal tas, og neste uke er det en annen. Man kan lire av seg hva som helst, for ingen vet hvem du er, bortsett fra de få innvidde i villhundflokken. De oppmuntrer hverandre og gir hverandre kredd etter hvor onde de er i stand til å framstå.

Og det er én ting de hater: At du pirker ved anonymiteten deres. Den er hellig. Konfronterer du en person med anonym konto, blir de rasende og kommer med svulstige utlegninger om frihet og at bare de har forstått hva nettet er for noe. De sosiale mediene er invadert av folk som tror de er Edward Snowden. Det må de gjerne innbille seg, men det er de altså ikke. Hva de egentlig bedriver tiden med, er uvisst – siden de ofte er å finne på Twitter på dagtid, hver eneste dag, hele uka, ti-tolv timer i døgnet eller mer.

Anonymitetens fordeler

I mange tilfeller er det legitimt å ikke bruke fullt navn. Men, hadde disse villhundenes eventuelle arbeidsgivere sett hva deres ansatte er i stand til å begå av idioti på nett, ville det nok vært tid for en aldri så liten prat. Det er nemlig stor forskjell på de som få som risikerer noe ved å ytre seg på nett, og de mange som påberoper seg det. Munnkurven som er satt på mange (både privat og offentlig ansatte) vil nok hindre en del i å gå ut med kritikkverdige forhold – men det er fremdeles mulig å gå til media med saken og bli beskyttet som kilde. Disse folkene er ikke denne artikkelens anliggende.

LES: Vi, den digitale mobben

Hva gjør du?

Det vi må diskutere, er hvordan man forholder seg til hets og trakassering. Høyres Henning Warloe har begynt å ringe opp folk, hvis han finner ut hvem som står bak netthets. Det er noe de finner ytterst ubehagelig. Å si at man skal ringe, eller be om å bli oppringt, blir av disse folkene oppfattet som en slags trussel.

Det sier mye om hva slags forhold de har fått til sine egne ytringer. De mener de har rett til å si hva som helst uten å bli konfrontert med det. Det er som å stå og pisse ned på folk fra tolvte etasje, uten risiko for å bli stilt til ansvar for det. Drittunger kaster stein ned på biler fra en bro, og løper avgårde. Omtrent slik har det blitt på nettet - og det er ingenting å gjøre med det, bortsett fra å ta fra dem det de ønsker seg aller mest: Oppmerksomhet.

LES: Slik blir de hetset på nett

Ignorer

Blir du angrepet av disse folkene, ikke svar. Sett på mute-funksjon. Ikke blokker dem, for det er hva de elsker. Å bli blokkert er selve gullmedaljen. Det tar cirka tre sekunder fra du har blokkert, til de har tatt en skjermdump av blokkeringen og delt det til alle sine følgere, med påfølgende klapp på skuldrene.

Å ignorere er alltid det beste. Bygg din egen feed, akkurat slik du vil ha den. Kommer det virkelig graverende ting, prøv å finne identiteten, og ring. Jeg skal garantere deg at du aldri vil høre en spakere person. En dingo er bare tøff i flokk. Alene er de så ynkelige som det er mulig å bli.

Les også

 1. Overraskelses-artist for 7000 elever: Isac Elliots (14) oppgjør med netthat og mobbing

  FORNEBU (VG) Barne- og ungdomsidolet Isac Elliot (14) er selv blitt utsatt for mobbing og netthat på sosiale medier.
 2. Sandberg om kontroversiell politimann: – Han er verken ekstrem eller noe nettroll

  Fremskrittspartiet vil ikke ta avstand fra partifellen og politimannen Stein-Robin Kleven Berghs ytringer på Facebook.
 3. Eric Saade langer ut mot homofobe

  Den svenske artisten har sett seg grådig lei på at folk benytter ordet «bøg» som et skjellsord, og står nå opp for…
 4. Vi, den digitale mobben

  Å drite seg ut på nettet er blitt livsfarlig. For den digitale gapestokken er nådeløs. Og den kan vare evig.
 5. Debatt: Stemmene vi trenger

  I halvannen uke har det nå pågått en debatt om at en…
 6. Kjære Erna, gjør du nok for disse kvinnene?

  Det er en skandale at noen av vår tids viktigste stemmer…
 7. «Fotballfrue»: – Jeg er så utrolig lei meg

  I et ferskt blogginnlegg forteller Caroline Berg Eriksen at hun har det ekstra vondt nå, men at hun også er sint.
 8. Berg Eriksen sier hun ble oppsøkt av mann som hadde truet henne

  I et intervju med Dagens Næringsliv sier toppbloggeren at en fremmed mann en dag banket på vinduet hennes.
 9. Sidsel Wold ringte til Twitter-kritikere

  Mannen bak en kritisk tweet om Sidsel Wold beklaget og slettet meldingen etter at hun ringte.
 10. Kunnskapsminister Røe Isaksen: - Netthets kan gi mobbing blant barn

  Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier han er sjokkert over hva voksne kan få seg til å skrive på nettet og…
 11. Kommentar: Er det ikke deilig å ha noen å hate?

  For realityserier flest er det ikke bare deilig å ha noen å hate. Det er livsviktig.
 12. Facebook, Twitter og YouTube slaktes i rapport: - Tar ikke netthets mot kvinner på alvor

  Facebook, Twitter og YouTube slaktes i en rapport for ikke å ta netthets mot kvinner på alvor.
 13. Det svenske progressiv metal-bandet Opeth: Stengte forum etter netthets mot død venn

  Da bassisten i rockebandet Talisman, Marcel Jacob, døde i 2009, fikk netthets Opeth til å flykte fra Internett.
 14. Slik blir de hetset på nett

  De blir kalt horer, trues med voldtekt og får beskrevet hvordan de skal tortureres og drepes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder