Foto: Tegning:Randi Matland,VG

Debatt

Bioteknologiens utvikling

Det påstås at ved å tillate eggdonasjon i Norge, vil man bidra til et dramatisk brudd på kultur og natur. Vel, dette bruddet har oppstått for lengst, er irreversibelt og mange familier ville ikke ha eksistert om det ikke var for bioteknologiens utvikling.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fem år gammel

GEIR KVARME, skuespiller

Å tillate at vi også i Norge drar nytte av veletablerte løsninger for ufrivillig barnløse, bidrar verken til å begrense eller reversere vår kulturelle forståelse av reproduksjon. Mulighetene for å realisere sin drøm om barn, er globalt tilstede, blir benyttet av nordmenn og helt uavhengig av hvilke medisinske tilbud Norge som stat applauderer eller fordømmer.

Geir Kvarme. Foto:Knut Erik Knudsen,VG

At kvinner idag føder uten genetisk tilknytning til barnet, rokker selvsagt ved en tradisjonell forståelse av morskapet men et brudd med naturen er det nødvendigvis ikke. Naturen har sine egne lover og det som strider mot dem, møtes med naturens reaktivitet og kan ikke sies å være tilfelle ved medisinsk- assistert reproduksjon så langt.

Det er altså ikke riktig, slik det hevdes, at kvinnen som føder til alle tider har vært det genetiske opphavet til barnet. Vi er ikke der lenger og det begynner å bli en stund siden verden så slik ut som den «alltid» har gjort.

Mange motstandere av eggdonasjon forankrer sitt standpunkt i hensynet til barna. Disse, barnas advokater, har jeg vanskelig for å forstå annerledes enn at det for barna vil være bedre å ikke bli født enn å bli til ved donasjon? Jeg ser livet som en gave og ikke noe som jeg vil råde noen til å avstå fra. Men det rådet våger tydeligvis enkelte å gi. På hvilket grunnlag?

VG MENER: Stans forslag om eggdonasjon.

Man hevder at barn bør ha rett til å kjenne sitt biologiske opphav. Eggdonasjon står da ikke som hinder for det. Kvinnen som føder er biologisk mor til barnet, uavhengig av genetisk tilknytning. «Mater certa semper est», mor er den som føder barnet, er norsk lov og en hellig ku i forvaltningen. Dette kjenner vi til fra debatten om surrogati. Eggdonasjon som fenomen står ikke til hinder for å lovpålegge transparente donorprosesser som sikrer barnet kunnskap om tilblivelse og genetisk tilknytning. Barnas beste er i langt større grad truet av at sentrale aktører i Norge hevder at enkelte barn blir til på måter som undergraver sentrale forutsetninger for å leve gode liv. Isteden for å etablere stigma, skam og graderinger av barns tilblivelse, bør Norge som samfunn sikre at medisinsk reproduksjon foregår under trygge og forutsigbare rammer. Slike rammer er ikke alltid tilstede når barnløse reiser ut i verden for å bli en familie.

LES: Sanna Sarromaa:Foreldreskap skapes ikke av celler!

Om du er en kompetent leverandør av omsorg, ærlighet, forutsigbarhet, grensesetting og kjærlighet, er avgjørende for barnet. Kvaliteten på foreldrenes kjønnsceller bør ikke være det. I debatten har jeg ennå ikke hørt argumentene for at det ville være til de aktuelle barnas beste å ikke bli født. Argumenter jeg i tilfelle kunne tenke meg å fremlegge for mine egne barn, når de blir voksne. De alene vet skadeomfanget.

Les også

 1. Foreldreskap skapes ikke av celler

  Hva er det med en kvinnes biologiske morskap som i forbindelse med prøverørsbefruktning legitimerer en…
 2. Sarromaa om VG-leder om eggdonasjon: –  J… konservativt og kvinneundertrykkende

  Forbudet mot eggdonasjon er et alvorlig likestillingsproblem, mener Sanna Sarromaa.
 3. Stans forslag om eggdonasjon

  Denne uken anbefalte et flertall på ni av Bioteknologirådets 15 medlemmer at eggdonasjon skal bli lovlig i Norge.
 4. Anslag: 200 norske kvinner ønsker eggdonasjon i året

  Fertilitetseksperter opplever at stadig flere kontakter dem for informasjon om eggdonasjon.
 5. Mette Hanekamhaug (Frp): «Min kropp, mine egg, mitt valg. Ferdig snakka!»

  – En klar prinsippsak, mener Frps Mette Hanekamhaug, som er for å tillate eggdonasjon i Norge.
 6. Eggdonasjon-debatten: Randi (24) kan ikke få barn: «Jeg vil så gjerne gå gravid. Bare det å få sitt eget barn på brystet etter fødselen må være fantastisk»

  For ett år siden fikk Randi Brunstad (24) den vonde beskjeden: «Du kan ikke bli gravid. Du har kommet i overgangsalderen.

Mer om

 1. Barn og unge

Flere artikler

 1. Stans forslag om eggdonasjon

 2. Mor er først og fremst mor

 3. Pluss content

  Foreldreskap skapes ikke av celler

 4. Misforstått likestillingskamp

 5. Pluss content

  Misforstått likestillingskamp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder