UKULTUR: Jenter som skal begynne på videregående skole forteller om et sexpress uen sidestykke. Foto: Klaudia Lech / VG

Leder

Sexpress og overgrep blant unge

I en rystende reportasje i VG Helg beskrives en seksualisert ungdomskultur.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Såkalte sexrebuser filmes og bildene spres på sosiale medier. Unge jenter har fortalt om voldtekter og andre overgrep. Jenter stemples som «horer» hvis de stiller opp eller blir utelukket sosialt hvis de nekter. Det er tydelig at foreldede kjønnsfordommer består. Men nå spres ukulturen i nye medier. Nakenhet er blitt normalisert på nett. Politiet sier de er vel kjent med at ungdom utveksler seksuelle tjenester for å oppnå goder. Grensen er i ferd med å bli visket ut mellom hva som anses som overgrep og hva som er frivillig.

BAKGRUNN: Grenseløs sexkultur blant ungdommen (krever innlogging)

Følg oss også på Instagram ved å klikke her eller legge til @vgmeninger.

Dette er en skremmende utvikling. Det kan også avleses i rekordhøye tall for anmeldelser av seksuelle overgrep og spredning av intime bilder. Likevel mener Kripos mørketallene er store. Det anslås at bare om lag ti prosent av overgrepene anmeldes, fordi mange av ofrene føler skyld, skam eller frykter å bli utstøtt. Nærmere 40 prosent av voldtektene er festrelaterte og 44 prosent av ofrene oppgir at gjerningspersonen er en bekjent eller en venn.

LES OGSÅ:Ville ikke si i fra om voldtekter

Foreldre, skole og samfunn må ta denne ukulturen på alvor. Det er, som Kripos-etterforskere påpeker, for sent å snakke med barna om nettvett og sex når de er blitt 13 år. En undersøkelse fra Medietilsynet avslører hvor stor naiviteten er hos foreldre når det gjelder barnas nettbruk og de tjenester de bruker. Fra ung alder må barn læres om nettvett, for å kunne beskytte seg selv. I fjor la et av ti barn mellom 13 og 16 år ut ett eller flere nakenbilder av seg selv.

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook!

Flere skoler har allerede laget beredskapsplaner for hvordan de skal håndtere eventuelle tilfeller av overgrep. Likevel fortelles det om at seksualiserte kåringer finner sted på skolens område, når ikke rektor og lærere er til stede. Dette må skolene rydde opp i. Samtidig er det et åpenbart behov for å styrke seksualundervisningen på et tidlig tidspunkt i skolen. Da må det legges vekt på grensesetting, respekt, konsekvenser og holdninger. Det må ikke være tvil om hva som er straffbart. Ansvaret må plasseres hos de som begår overgrep eller som sprer andres intime bilder. Men alle bør bevisstgjøres om et samfunnsproblem som gjør barn til ofre.

LES OGSÅ: Kunnskapsministeren mener skolen må ta mer ansvar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder