AVKLARING: –Brende sier nå at han aldri har ment å beklage seg over at uavhengige advokater benytter sin ytringsfrihet på denne måten. Det er gledelig, skriver Jon Wessel-Aas.

AVKLARING: –Brende sier nå at han aldri har ment å beklage seg over at uavhengige advokater benytter sin ytringsfrihet på denne måten. Det er gledelig, skriver Jon Wessel-Aas. Foto: Kristofer Sandberg , VG

Debatt

Fortrøstningsfull avklaring

Utenriksministeren svikter i presisjonen. Det bør han ikke gjøre når det gjelder en så grunnleggende verdi som ytringsfriheten.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

JON WESSEL-AAS, advokat (H) i Bing Hodneland advokatselskap

I sitt svarmin kritikk av hans uttalelser til VG om advokater som har kritisert Regjeringens håndtering av asylsøkere i Finnmark, kommer utenriksminister Børge Brende i dag med en gledelig avklaring: Han har aldri ment å beklage seg over at uavhengige advokater benytter sin ytringsfrihet på denne måten.

Jon Wessel-Aas. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Han synes at min kritikk var urimelig og at det er vanskelig å forstå hvordan hans uttalelser til VG på lørdag kunne forstås slik.

Samtidig unngår han å kommentere nettopp de av hans formuleringer som min kritikk var foranlediget av. Det var nemlig ikke hans gjengivelse av tilbakemeldinger som han hadde fått fra enkelte russiske «aktører», som i seg selv var problemet. Problemet var at han under henvisning til Regjeringens arbeid overfor Russland, manet til ro i den norske offentligheten, og i den forbindelse særlig at han uttalte følgende:

«At advokater og andre som har sterke oppfatninger om dette nå går ut med slike beskyldninger mot norske myndigheter og om situasjonen i Russland gjør ikke dette arbeidet noe enklere for oss. Vi har faktisk en forståelse med Russland nå om hvilke asylsøkere som kan returneres. Men jeg vil igjen understreke at denne forståelsen er skjør.»

Når Brende nå utvetydig har avklart at han med disse uttalelsene på ingen måte har ment å mane uavhengige advokater til å avstå fra kritikk mot norske myndigheter eller mot rettssikkerheten i Russland, tar jeg ham selvsagt på ordet.

Samtidig må jeg tillate meg å bemerke at selv om han ikke har sviktet i sin respekt for ytringsfriheten og for uavhengige advokaters rolle i en rettsstat, har det kanskje sviktet litt med hensyn til presisjonen i hans formuleringer.

Det bør det ikke gjøre når det gjelder så grunnleggende verdier.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder