Hillary Clinton tilbake på gata i går, etter å ha kollapset tidligere på dagen. Foto: Andrew Harnik AP

Kommentar

Clintons kollaps

NEW YORK (VG) Det verste for Hillary Clinton er ikke
nødvendigvis diagnosen, men eventuelle forsøk på å tilsløre helsetilstanden hennes.

Den ser så dramatisk ut, amatørvideoen av Hillary Clintonsom synker sammen omgitt av Secret Service-vakter og nærmest blir skjøvet inn i bilen før den kjører av gårde.

Den står i skarp kontrast til bildene av henne som velopplagt forlater datteren Chelsea Clintons leilighet drøyt to timer senere, mens hun smiler og vinker
– Jeg føler meg topp. Det er en deilig dag i New York.

Hun hadde fått et slags varmesjokk, ifølge kampanjeledelsen. Men nå var hun fin igjen.

Det har vært noen veldig varme dager i New York, men søndag morgen var langt bedre enn de foregående. Og i natt norsk tid hadde kampanjeledelsen en ny forklaring: Hun hadde lungebetennelse og var blitt dehydrert.

Les også: Trump haler innpå Clinton

Diagnosen på lungefeber hadde hun fått allerede på fredag, da hun var hos legen for å sjekke en hosteplage hun hadde hatt en stund, som følge av allergi. Hun hadde gått på antibiotika i to dager.

Javel, men hvorfor ble ikke det opplyst med en gang? Hvorfor tok det halvannen time fra hun kollapset og til kampanjen sa at hun hadde fått varmesjokk. Hvorfor fikk ikke en gang den faste gjengen av utvalgte journalister som følger henne døgnet rundt, vite hvor hun var?

Situasjonen er politisk mer alvorlig enn denne ene episoden tilsier, fordi det i sommer har gått rykter om Clintons påstått sviktende helse. Flere av Trumps støttespillere, inkludert tidligere New York borgermester Rudy Giuliani har drevet fjerndiagnostisering av Clinton basert på forskjellige YouTube-klipp av henne.

Dette er blitt blankt avvist av Clintons egen lege som har avgitt en generell uttalelse om hennes helsetilstand, som bekrefter at hun er fullt i stand til å påta seg den krevende jobben.

VGs valg-quiz: Hvor godt har du fulgt med i den amerikanske valgkampen?

Men for en uke siden fikk spekulasjonene ny næring etter at Clinton fikk et lengre hosteanfall under en tale i Ohio. Og så kom altså kollapsen midt under markering av 15 årsdagen for 11. september. Denne uken avlyser hun en flere dagers tur til California.

Det så ikke bra ut.

Det er en gammel og mye anvendt teori i bekjempelsen av falske rykter, at «rykter=begivenhet X uklarhet».

Det vil si at om noe uventet eller overraskende hender, og man ikke straks får en plausibel forklaring på hva det var, fører det til at ryktespredningen får vokse fritt, inntil begivenheten blir forklart.

Clintons helseproblemer er et typisk eksempel på dette. Om hun nå offentliggjør en grundig legeerklæring som friskmelder henne etter lungebetennelsen, og samtidig fortsetter å holde det høye tempoet hun har holdt til nå, vil kollapsen på 11. september bare være en av mange episoder som en valgkamp er full av.

I motsatt fall er det mer alvorlig. Amerikanske velgere liker ikke å bli ført bak lyset.

Men om det skapes et inntrykk av at kampanjen prøver å skjule opplysninger om hennes egentlige helsetilstand, kan det få alvorlige politiske konsekvenser.

Her er beviset: Trump og Clinton-paret har ikke alltid vært rivaler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder