Leder

VG mener: Finnes ingen bedre kampsak for Erna

JENTEKAMP: Statsminister Erna Solberg står opp for jenters rett til utdanning, her i Central Park i New York. Foto: Kena Betancur , Afp

Statsminister Erna Solberg tok utfordringen fra den amerikanske komikeren Stephen Colbert på strak arm.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over fire år gammel


Dersom Erna Solberg klarer å få med seg mange nok på dette spleiselaget, så kan det bli hennes livs aller viktigste innsats for en bedre verden.

Tidligere i høst startet han en twitterstorm mot vår statsminister, for å få Norge til å bevilge 100 millioner dollar hvert år til jenters utdanning. Hans poeng var at Norge allerede er ledende i å støtte jenters utdanning over hele verden. Vi er i posisjon både til å gi enda mer, og ikke minst – vi har tyngde til å presse flere land og institusjoner til å øke sine bidrag.

Nysgjerrig? Se VGTVs reportasje om Colberts utfordring

Denne helgen ble Solberg introdusert av Colbert da hun talte til titusener av mennesker på «Global Citizen Festival» i Central Park i New York. Fra scenen lovet hun at Norge skal doble innsatsen for jenters utdanning frem mot 2017. Hun oppfordret andre land og aktuelle aktører til å bidra, slik at alle barn i hele verden kan få 12 års utdanning. Av god kvalitet, gratis, og under trygge forhold.

Fikk du med deg? Erna delte scene med Beyonce

Det har lenge undret oss at utdanning har vært så lavt prioritert i det globale bistandsarbeidet. Dersom verdenssamfunnets innsats hadde vært konsentrert om barns skolegang helt fra begynnelsen av, tror vi at mye hadde vært annerledes. Vi vet etter hvert at særlig jenters utdanning bidrar til å løfte hele samfunnet. Når jenter går på skole, blir det bedre helse i familien, jentene får barn senere, de får færre barn, og de sørger for at deres egne barn også får utdanning, og dermed en bedre fremtid. Jenters skolegang løfter altså familien, landsbyen, regionen og nasjonen.

Nær 60 millioner barn i verden går ikke på skole. Flertallet av dem er jenter. Mange steder er kvaliteten dårlig også for de barna som får skolegang. 130 millioner barn kan ikke lese eller skrive etter flere års skolegang. I dag regner man med at grunnutdanningen er underfinansiert med 26 milliarder dollar. Det betyr at det kreves en enorm innsats fra den rike delen av verden. Norge gjør mye. Men vi har ikke mulighet til å kunne løse dette på egen hånd.

Stephen Colbert har i virkeligheten gitt Erna Solberg den uformelle ledertrøyen i det internasjonale samfunnets kamp for jenters rett til utdanning. Det er ingen liten oppgave. Dersom Erna Solberg klarer å få med seg mange nok på dette spleiselaget, så kan det bli hennes livs aller viktigste innsats for en bedre verden. Vi kan vanskelig tenke oss en bedre kampsak enn dette. Her har Erna Solberg vår sterke og uforbeholdne støtte.

Les også

 1. Erna delte scene med Beyonce på kjendisfestival

  NEW YORK (VG) Statsminister Erna Solberg talte foran titusener av mennesker under «Global Citizen Festival» i New York.
 2. Colbert hoppet etter Letterman: Får skryt

  Stephen Colbert (51) har ledet sitt første «The Late Show» som…

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Skole og utdanning
 3. FN

Flere artikler

 1. Den beste investering

 2. Roser Norge og Rihanna for å bidra til utdanning i fattige land

 3. Bistand til utdanning virker

 4. Erna delte scene med Beyonce på kjendisfestival

 5. Colbert hoppet etter Letterman: Får skryt

Fra andre aviser

 1. Nær halvparten av alle afghanske barn går fortsatt ikke på skole

  Aftenposten
 2. FNs utdanningskommisjon med ny rapport: En global utdanningskrise kan forhindres | Kristin Clemet

  Aftenposten
 3. Erna Solberg talte i FN: - Frihandel skaper vinnere. Det gjør ikke proteksjonisme.

  Bergens Tidende
 4. Solberg delte scene med Shakira i Hamburg

  Aftenposten
 5. Gordon Brown: - Utdanning for jenter er svært viktig

  Fædrelandsvennen
 6. Er det behov for en internasjonal jentedag?

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder