Leder

Glimt av håp

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Det utvises for tiden en uvanlig stor diplomatisk aktivitet i Midtøsten, hvor USA ved utenriksminister Condoleezza Rice endelig har kommet seg på banen igjen. Hun har i de siste dagene vært på rundreise og hatt samtaler med ulike aktører før Den arabiske liga samler seg til toppmøte i Riyadh i dag.

På dette møtet vil arabiske statsledere blåse nytt liv i sin fredsplan fra 2002 - en plan som den gang ble avvist av Israel. Men både fra israelsk og amerikansk side har tonen i den siste tiden vært atskillig mer positiv, selv om få regner med at partene kan godta planen uten endringer.

Målet er at planen skal være et utgangspunkt for forhandlinger mellom Israel og palestinerne, og at disse forhandlingene til slutt skal munne ut i opprettelsen av en palestinsk stat og full arabisk anerkjennelse av Israel.

Deltagelsen av Hamas i den palestinske samlingsregjeringen har vært vanskelig for USA og særlig Israel å svelge. Men også her later det til å være bevegelse. Utenriksminister Rice nøyde seg i alle fall med å si at regjeringsdeltagelsen til Hamas gjør fredsarbeidet mer innfløkt, uten derved å utelukke Hamas fra den videre prosessen.

Den amerikanske utenriksministeren går for øvrig inn som megler mellom Israels statsminister Ehud Olmert og den palestinske president Mahmoud Abbas. De skal møtes annenhver uke i tiden fremover, og på noen av disse møtene skal Condoleezza Rice delta som politisk fødselshjelper. Det er nok et bevis på at amerikanerne endelig har klatret ned fra gjerdet.

Særlig i Midtøsten kan avstanden være stor mellom ambisjoner og håp på den ene siden og harde politiske realiteter på den annen. Toppmøtet i Riyadh vil gi en pekepinn om forhåpningene denne gang er realistiske. Regjeringen her hjemme skulle i alle fall være sikret en god rapportering fra toppmøtet etter som utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er invitert dit.

Det er et anerkjennende klapp på skulderen fra arabiske ledere, fordi Norge har gått i bresjen og som første vestlige land har normalisert forholdet til den palestinske samlingsregjeringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder