BLODBAD: Minst 60 mennesker skal ha blitt drept i luftangrep mot opprørskontrollerte Idlib i helgen. Foto: Reuters

Kommentar

Massedrap før våpenhvile

Krigen i Syria fikk en voldsom omdreining etter at våpenhvile ble kunngjort. Det handlet om å forårsake mest mulig ødeleggelse før avtalen trådte i kraft.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I natt skal ilden opphøre. Men i de siste dagene ble det tilføyet nær 100 navn på listen over krigens ofre. Som for eksempel i Idlib, der ble tre små søsken og deres mor var blant mange drepte i et luftangrep mot et marked. De hadde vært ute for å handle til den muslimske høytiden, Eid al-Adha.

Like før våpenhvilen ble de ofre i en krig som har krevd 300 000 menneskeliv og som har jaget halve befolkningen på flukt.

Det er vanlig at krigførende partene, i tilsvarende situasjoner, forsøker å styrke egne posisjoner i forkant av en proklamert våpenhvile. Det uvanlige i Syria er intensiteten i helgens angrep. Syrisk luftvåpen og russiske fly bombet opprørskontrollerte områder i byer som Idlib og Aleppo. Opprørsstyrker skjøt granater mot regjeringskontrollerte områder.

Det kan tolkes som at partene nå virkelig tror at det blir en pause i kamphandlingene. Men det er også en påminnelse om at krigslysten ikke er utbrent, selv om syriske byer ligger i ruiner. De har ikke kriget seg ferdig, ser det ut til.

Krigen i Syria er blitt mye vanskeligere å stanse enn i den første fase for fem år siden. Det er blitt langt flere aktører med ulik agenda, den såkalte islamske stat (IS) kontrollerer store områder og stormaktene er blitt tungt involvert. I denne krigståken, med skiftende allianser, ekstrem kynisme og kryssende interesser blir de mange spede forsøk på våpenhvile og forhandlinger raskt knust. Det ble erklært våpenstillstand også i februar, men den ble raskt brutt.

LES OGSÅ:Opprørere krever garantier

Så mørk er situasjonen at alt som kan gi håp må ønskes velkommen. At USA og Russland sist fredag klarte å bli enige om en våpenhvile fra solnedgang mandag gir håp, ikke om snarlig fred, men i det minste om en pause i kamphandlingene. Det kan gi hjelpeorganisasjonene mulighet til å nå nødstilte mennesker i beleirede områder. Den syriske regjeringen skal stanse luftangrepene i avtalte områder. Og selv om USA støtter opprørsgrupper og Russland står på regimets side er det to stormakter enige om å utveksle etterretning og samordne kampen mot IS og gruppen som tidligere kalt seg Nusrafronten.

Forventningen til en våpenhvile er liten etter alt som har skjedd. Men en av flere forutsetning for en løsning er at USA og Russland snakker sammen. Det er mange andre som også vil ha et ord med i laget. De neste dager vil vise om avtalen er et første skritt mot en løsning, eller bare nok en parentes i det blodige spillet om Syria.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder