BADELIV: Foreldrene skal ikke «bare en kjapp tur til kafeen». Det får vente. Jobbmailen kan vente. Telefonsamtalen kan utsettes, skriver Ronja Vinneng. Foto: Kleiven, Paul / NTB scanpix

Debatt

Badevakt eller barnevakt?

Kan vi bli enige om at barn som ikke er svømmedyktige, ikke skal oppholde seg i vannet alene?

RONJA VINNENG, skribent og mor

Vi har alle sett det. Voksne med hodet ned i skjermen på stranda og på badelandet. Flytt oppmerksomheten din vekk fra mobilen, og over på badenymfen.

Eller enda bedre – hopp uti vannet du også! Husker du hvor ekkelt det var å svelge mye vann?

Ronja Vinneng. Foto: PRIVAT

Du sender barnet ditt ut i vannet på eget ansvar. Vann kødder du ikke med. Det lærte jeg tidlig i livet, og fikk ofte høre fra min kjære farfar at jeg måtte være forsiktig. Jeg hørte stemmen hans da jeg plaska i vei i timesvis hver sommer. Jeg hører fortsatt stemmen i hodet.

Nå som jeg er mamma selv, ønsker jeg å gjøre mine egne barn trygge i vannet. Like trygg som jeg ble. Men jeg kjenner en klump i magen når vi er i store basseng med mange mennesker. Det er så mange små uten tilsyn. Kan vi bli enige om at barn som ikke er svømmedyktige, ikke skal oppholde seg i vannet alene? Vi foreldre må være bevisst på vårt ansvar.

les også

Vår perfekte ferie

Er badevakta en barnevakt ? Det blir helt feil at en livredder skal bruke arbeidstiden sin til å lete etter foreldrene til lille Ole. Lille Ole badet alene og svelget mye vann. Han gråt.

Husker du hvor grusomt det var å ikke komme opp fort nok ? Foreldrene skal ikke «bare en kjapp tur til kafeen». Det får vente. Jobbmailen kan vente. Telefonsamtalen kan utsettes.

Barnet ditt er viktigere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder