Leder

Lærdom av krisen

Foto: Roar Hagen

Solidariteten i EU forsvant i møte med en katastrofal pandemi. Men det er oppmuntrende tegn på at Europa er i ferd med å lære av feilene, slik den europeiske union tidligere har vokst på kriser.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over 187 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

les også

Propagandakrig om et virus

Corona er det største økonomiske sjokket som har rammet Europa i nyere tid. Konsekvensene blir dramatiske. Under finanskrisen i 2008-09 var det påkrevet å gjenopprette tilliten til bank- og finansvesen. I dag blir tilliten til internasjonalt samarbeid og samhandel igjen stilt på en kritisk prøve.

Gordon Brown var Storbritannias statsminister under finanskrisen. I et innlegg i Financial Times skriver Brown at statslederne som da møttes i London innså noe helt grunnleggende: - Hvis vi ikke sto sammen, ville hver enkelt av oss falle. De mest ambisiøse planene ble ikke virkeliggjort, men tiltakene var tilstrekkelige for å snu utviklingen og skape ny vekst. 

les også

Italia: portforbudet forlenges

Torsdag møttes EU-lederne til videokonferanse om corona. Også lederne for G20, verdens økonomiske stormakter, snakket sammen. Situasjonen er annerledes i dag, sammenlignet med finanskrisen for tolv år siden. Motsetningene mellom USA og Kina er mye større etter flere år med handelskrig. I stedet for å samarbeide mot viruset har de hittil anklaget hverandre.

Denne gang blir regningen for å bekjempe den internasjonale krisen uendelig mye høyere enn i 2008. Veien tilbake til økonomisk stabilitet blir lengre. Men lærdommen er den samme. Hvis landene ikke klarer å stå sammen i krisen, vil alle falle utfor stupet. Det vil bety en langvarig økonomisk nedtur, med blokkerte handelsruter og økende konfliktnivå mellom nasjoner. I de enkelte land kan det oppstå stor sosial uro.

les også

Vårt mangelfulle forsvar

Hvert enkelt land vil ikke på egen hånd klare å utrydde coronaviruset. Så lenge viruset finnes i ett land er det en trussel for alle. Vi kan heller ikke  bekjempe de økonomiske skadevirkningen helt alene. Vår økonomi er avhengig av tilbud og etterspørsel i andre land. Pandemien er global og krever en overnasjonal innsats. Å stenge seg ute er bare et kortvarig strakstiltak. Hvis økonomien settes i langvarig nasjonal karantene blir skadevirkningene enorme.

EU kan stå bedre rustet til å møte slike kriser ved å koordinere innkjøp av medisinsk utstyr og opprette et europeisk senter for krisehåndtering. For å komme ut av krisen bør Europa utvikle en investeringsplan for økonomisk gjenreisning. Ved å vise internasjonal solidaritet styrker vi vår egen motstandskraft..

Les også

 1. Politisk krig mot virus

  I 2016 ga mange uttrykk for at amerikanerne sto foran et valg mellom pest og kolera.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Leder
 3. EU
 4. G20

Flere artikler

 1. Samarbeid i krisetid

 2. Største fall siden 1929

 3. Jonas har rett

 4. Pluss content

  5 eksperter: Derfor går det bra med Norge etter krisen

 5. Propagandakrig om et virus

Fra andre aviser

 1. Eksperter: Slik blir verden etter coronaviruset

  Bergens Tidende
 2. Et europeisk brudd. Vil vi det?

  Aftenposten
 3. Økonom om børsfest: – Jeg skjønner meg ikke på det

  Bergens Tidende
 4. Kraftige utslippsfall under coronakrisen

  Bergens Tidende
 5. Handel, samarbeid og åpne grenser etter Corona

  Fædrelandsvennen
 6. Byrde og ansvar i internasjonal politikk

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no