Kommentar

Kan han virkelig ikke ha visst?

Av Elisabeth Skarsbø Moen

VENTER: Audun Lysbakken velger å vente til mandag med å publisere dokumentene departementet har funnet til mandag. Foto: Jørgen Braastad

Klokken 14 i dag skulle Lysbakken legge frem nye dokumenter i saken om Jenteforsvaret. Klokken 1330 hadde han ombestemt seg.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over åtte år gammel

Da fikk VG beskjed fra Barne- og familiedepartementet om at dokumentene likevel ikke kom.

Dokumentene skulle sendes Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i dag. Nå må de, mediene og velgerne vente til mandag med å få vite hva slags ny informasjon Audun Lysbakken og hans innleide team av søkeeksperter har klart å finne.

Det er visstnok behov for å "kvalitetssikre" dokumentene over helgen. Det er en merkelig begrunnelse. Som Redaktørforeningens Arne Jensen poengterte i NRKs debatten i går kveld, gir ikke offentlighetsloven rom for å si at departementet skal samle opp informasjon og utlevere den på det tidspunkte de selv finner for godt. Informasjonen skal utleveres fortløpende.

Departementets begrunnelse for ikke å utlevere dokumentasjonen, gjør det derfor lett å spekulere i at de kan inneholde opplysninger som er ubehagelige for Lysbakken.
Lysbakken har latt statssekretær Kirsti Bergstø ta støyten for Jenteforsvars-saken. Selv har han nektet å si når han ble informert. En artikkel i Dagbladet i dag sannsynliggjør at Audun Lysbakken den 20. november i fjor ble informert om at Bergstø var i ferd med å overkjøre embetsverket, og at det kunne bli politisk problematisk.

Ingen vil åpent bekrefte at Lysbakken faktisk fikk notatet, men Dagbladet siterer kilder som kjenner BLD godt. De sier at Harald Nybøen og ekspedisjonssjef Arni Hole vanligvis går rett til statsråden med slike saker. Departementet er lite, og døren til de statsrådene som har ledet det har stort sett stått åpen.
Ekspedisjonssjef Arni Hole er ingen hvem som helst i norsk byråkrati.

Da hun fylte 60, holdt daværende statsråd Anniken Huitfeldt en tale for Hole på et internarrangement. Huitfeldt skal ha beskrevet Hole omtrent slik: "Du er den byråkraten som nærmest reiser deg fra stolen og med intense bevegelser nesten roper ut meningen din. Når beslutningen er fattet, sier du bare mm, mm, mm. Det betyr at du kommer til å gjennomføre det som er bestemt 100 prosent lojalt, selv om du er dypt uenig".

Beskrivelsen utløste latter og gjenkjennende nikking. Arni Hole er kjent som meningssterk, klar og ryddig. Hun er ikke en som lar være å si fra. Kilder mener derfor det er lite sannsynlig at hun ikke ville ha gjort Lysbakken oppmerksom på hvilken skandale saken kunne bli.

Hva mener du? Er det sannsynlig at Lysbakken har visst mer enn han gir inntrykk av?

Mer om

 1. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 2. Stoltenberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Disse sms-ene felte Lysbakken

 2. Lysbakkens statssekretær tvang gjennom pengene

 3. Fant nye ukjente e-poster til Lysbakken

 4. Nå nekter Lysbakken å svare

 5. Åpner sak mot Lysbakken

Fra andre aviser

 1. Lysbakkens departementsråd går av

  Bergens Tidende
 2. Lysbakkens høyre hånd overkjørte byråkratene

  Aftenposten
 3. Audun Lysbakkens departementsråd går av

  Aftenposten
 4. Lysbakken går av som statsråd

  Aftenposten
 5. Nye dokumenter fra Lysbakken

  Bergens Tidende
 6. Lysbakken ble advart av embetsverket

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder