Kommentar

Nå er Jonas offisielt imot det han egentlig er for

Av Astrid Meland

I juni ville Jonas Gahr Støre fullføre den blåblå regjeringens kommunereform. Nå har han ombestemt seg.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over tre år gammel

Folk flest vil ha Jonas Gahr Støre som statsminister. Derfor spør alle Jonas hva han vil. Han kan fort ende opp med å bestemme, for eksempel over Kommune-Norges fremtid.

Les også: Jonas holdt på å sette seg inn i Ernas bil

Arbeiderpartiet har vært notorisk uklare i saken. Kjapt oppsummert har Ap vært imot det de egentlig er for, bare fordi de andre er for, og de folkene er Ap imot.

Men nå er det altså klart hva Støre vil. I en tale til landsstyret tirsdag og deretter i et intervju med Klassekampen, sa Støre at om Ap vinner valget neste år er kommunereformen over: «Den er avsluttet når denne perioden er slutt». Han la til: «Sanner, din reform er over med dine dager.».

Skiftet mening siden i sommer

Det var ikke budskapet i juni, da Støre holdt pressekonferansen før sommerferien. Der lovet statsministerkandidaten at han ville fortsette den viktige, men upopulære jobben den blåblå regjeringen har satt i gang. Støre understreket at ingen skal tro det blir slutt på kommunereformen selv om Solberg-regjeringen ikke når målet. Han var opptatt av å se fremover, og ikke bakover, «reversering er et dårlig instinkt i politikken», sa Støre.

Jeg spurte ham direkte om han ville skrote det nye inntektssystemet til kommunene som de blåblå fikk vedtatt i Stortinget. Han svarte nei på det.

Les også: Tåke i regjeringsrommet

En grunn til å hale ut tiden

Det Støre sier nå, er noe helt annet. Det han egentlig gjør er å sende ut en beskjed til alle som er imot reform om at de kan trenere saken frem til valget i 2017. Så slipper de unna.

Lokalpolitikerne følger selvsagt nøye med på hvert eneste utspill i saken. Små nyanser i ordbruk er nok til å vippe deres posisjon.

Mange lokalpolitikere har arbeidet samvittighetsfullt med sammenslåing fordi de naturlig nok ønsker å kunne påvirke utformingen av en ny og større kommune. Men nå vil flere begynne å kjempe for det gamle kommunevåpenet igjen.

Høyres egen ordfører: Sammenslåing betyr bygdedød

Setter seg selv først

Arbeiderpartiet ses ofte på som et ansvarlig parti i opposisjon. Det kommer av at Ap vet hvordan det er å sitte i regjering, og at de skal tilbake i de kontorene. Da er det godt alt som er gjort.

Men det har ikke vært mye ansvarlighet å spore i denne saken. Helga Pedersens populisme i saken har sikkert ikke betydd så mye. Men det er synd Støre sier dette. Her setter han Arbeiderpartiets interesser foran landets beste.

For til tross for vingling om hvordan, har det lenge vært helt klart at Arbeiderpartiet ønsker å få ned antall kommuner. Landsmøtet i 2015 vedtok at det skal baseres på frivillighet. Men i Arbeiderpartiets program (2013) ble det klart at kommuner ikke skal kunne motsette seg sammenslåing som trengs ut fra «regionale hensyn». De åpnet altså for å bruke tvang.

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook

Forsinker en jobb som må gjøres

Men siden den blåblå reformen har blitt så upopulær, har Ap kastet seg på bølgen, og stadig gjentatt at de er imot reformen som de egentlig er for.

Det Støre egentlig burde gjort, som ansvarlig politiker, var å hjelpe til ved å stille seg bak reformen. Ikke minst for å gjøre det enklere for seg selv. Slik kunne han overlatt mesteparten av drittjobben til de blåblå.

Men Støre sier tvert om at kommunene ikke trenger å slå seg sammen. Det gjør han selv om han godt vet at Norge uansett må gjennom denne prosessen. Resultatet blir flere omkamper. Vi kommer til å bruke enda mer tid, krefter og penger før jobben er gjort.

Snedig dobbeltkommunikasjon

Nå foreslår rett nok Støre en ny metode. Han sier til Klassekampen at han først vil legge den borgerlige regjeringens reform død, så skal han jobbe for bedre tjenester og «endring i struktur». Det betyr kommunesammenslåing. Strukturene skal endres ved å ha «en løpende diskusjon» med kommunene, men med nye «holdninger», «virkemidler» og «samspill».

Det er ikke mulig å vite hva han egentlig mener med dette. Støre formulerer seg med vilje så vagt at han ikke skal kunne tas på noe. Han håper velgerne legger merke til overskriften, og overser resten.

Les også: Forskere varsler flere tvangssammenslåinger

Diskuterer seg ut av det

Men i praksis betyr dette at de kommunene de blåblå med hjelp av fylkesmennene ikke rekker å slå sammen, får være i fred en stund, dersom det blir regjeringsskifte.

Det skjer altså til tross for at flertallet av de folkevalgte fra hele landet lenge har bedt om færre kommuner. Frivillighet har aldri gitt resultater. Det har Arbeiderpartiet prøvd. Og det vet Støre godt.

Kommunereformen: Tror frykt for velgerflukt vil hindre bruk av tvang

Får stemme på Erna

Nå blir Støre helt sikkert mer populær ved å love bort at alle skal få bestemme selv. Men det blir ikke mye kommunesammenslåing av «løpende diskusjon».

Problemet til Støre er at Arbeiderpartiet vil få ned antall kommuner. Om han blir statsminister bør han levere. Men hvordan skal han få til det?

Det er vanskelig å se noen annen utvei enn at Støre må stemme på de blåblå i 2017.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder