Foto:Roar Hagen,VG

Venner kan være dyre å ha

MENINGER

Ingen bruker mer penger enn samarbeidsregjeringer som den vi har nå.

kommentar
Publisert:

Politikerne sitter og forhandler om penger. Man skulle tro de hadde en enklere jobb med statsbudsjettet enn politikere i andre land. Det er jo så mye penger i Norge. Men slik er det ikke, tvert om.

- Vi fikk virkelig motbør de gangene vi faktisk flyttet penger fra ett område til et annet. Med oljepengene blir nedprioriteringer vanskeligere å forsvare, sa tidligere finansminister Kirstin Halvorsen nylig til Aftenposten. Hun fortalte om svære forventninger og aldri nok penger.

Det er ekstra vanskelig å si nei når flere partier regjerer sammen, og det hjelper ikke at regjeringen ikke har flertall bak seg i Stortinget. Koalisjonsregjeringer har historisk sett laget de dyreste statsbudsjettene.

Og naturligvis blir en regjering med Norges mest sløsete parti, Frp, og et Høyre som har lovet at alt som er dyrt skal bevares, kostbare saker. Og særlig når de styrer ved hjelp av landets «godeste» parti, Venstre og KrF. Det er kostbart både å være miljøvennlig, familievennlig, uførevennlig, barnevennlig, oljevennlig, skattevennlig, skolevennlig, bilvennlig, kollektivvennlig og veivennlig.

Av de dyreste regjeringene vi har hatt var Willoch-regjeringen fra 1983, da Sp og KrF kom inn i koalisjonen. Willoch hadde gått på valg med lovnad om innsparing, men budsjettunderskuddet det året ble digert. Den borgerlige regjeringen fortsatte blant annet å subsidiere arbeidsplasser i verftsindustrien med mer enn én lønning per arbeidsplass. Det hadde altså vært mye billigere å legge ned verftene.

Til tross for rekordbruk av midler over offentlige budsjetter, ble regjeringen likevel kaldt en hjerterå raserer av velferdsstaten. Og de fornuftige og etterlengtede kuttene kom først da Gro Harlem Brundtland tok over med sin Arbeiderpartiregjering i 1986.

Det er naturligvis vanskelig å si nei for folk som lever for neste gjenvalg, og særlig når man skal gjenvelges sammen med folk som ikke vil det samme som en selv. Det er fort gjort å havne i luksusfeller.

- Norge er så stinkende rikt at de kan bygge et Knut Hamsun-museum for mange millioner over Polarsirkelen hvor det kun kommer noen tusen gjester per år, sa den britiske forfatteren Michael Booth nylig.

Han har skrevet boken «Nesten perfekte folk» om de nordiske folkeslagene. Og han lander på at han liker finnene best. Vi kan altså ikke stole fullt ut på dømmekraften hans. Men han er inne på noe når det gjelder de norske pengene.

Her kan du lese mer om