SKUFFET: Siv Jensen hadde neppe sin beste dag som partileder for Fremskrittspartiet mandag. Foto: Vidar Ruud ,

Kommentar

Djevelen i desimalene

GRAND HOTEL (VG): Djevelen lå i desimalene under opptellingen for Fremskrittspartiet i natt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ville Partiet klare å holde seg over den magiske tiprosentsgrensen og dermed klamre seg til en posisjon blant de tre store med tosifret prosentpoengs oppslutning? Eller ville de ramle ned blant småpartiene og ende opp på størrelse med Senterpartiet?

Mange ganger i løpet av kvelden var det desimalene som skilte.

Mest spenning var det knyttet til Oslo der resultatene lot vente på seg, og hvor man fryktet at resultatet kunne havne helt nede på femtallet, og hvor man havner på størrelse med SV, Rødt, godt under Venstre og Miljøpartiet Det Grønne.

Det er en voldsom ydmykelse for et parti som har vært blant de største i landet.

Frustrasjonen har vært stor i Oslopartiet over Carl I. Hagens utspill uken før valget. Flere mente man kunne ha sluttet å bruke penger på valgkamp etter den gamle partiformannens uttalelser om flyktninger, og heller spart ressursene til neste runde.

Hagen selv mener altså at han vil få rett på sikt, og at han ville være fornøyd med at han i hvert fall hadde advart mot utviklingen når han blir 80 år og det er sosial uro og dårlig økonomi som følge av at «etnisk norske befolkningen har sunket dramatisk».

Hagen har utvilsom rett i at det fortsatt vil være stemmer og oppslutning å hente på en restriktiv innvandrings- og integreringspolitikk. Her stiller han neppe så langt unna flertallet i partiet.

Men måten han har formulert og frontet denne politikken på, har gjort at han har støtt mange fra seg, også blant egne velgere. Partimedlemmer som etter to år i regjering har erfart at ting ikke alltid er så enkelt som de kan virke i opposisjon.

Les også: Siv Jensen: - Jeg er skuffet

For disse medlemmene har det vært et slag i ansiktet at de den siste uken av valgkampen, mens Europa slet med å håndtere den største flyktningkatastrofen etter krigen, måtte bruke tid og energi på å forsvare Hagens tonedøve utspill.

For innvandrings- og integreringsdebatten har beveget seg fremover siden Hagen eide temaet alene på åtti- og nittitallet. Da Frp oppnådde ynkelige 4,3 prosent i skolevalget i Oslo blant unge som går på skoler med elever fra alle land Norge mottar innvandrere fra, var det et åpenbart signal om å justere retorikken, om ikke nødvendigvis politikken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder