Leder

Kina på farlig kurs

Talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Lu Kang, på en pressekonferanse i Beijing 13. juli. Foto: AFP

Den internasjonale voldgiftsdomstolen i Haag fastslo denne uken at Kina ikke kan kreve historiske rettigheter over en gruppe øyer i Sør-Kinahavet.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over fire år gammel

Kjennelsen kommer etter at Filippinene i 2013 stevnet Kina for domstolen. Da hadde kineserne tatt kontroll over omstridte øyer og rev. De fem dommerne i Haag erklærer at Kina har brutt internasjonal lov og krenket Filippinenes suverene rettigheter ved å bygge kunstige øyer, hindret fiske og forstyrret oljeleting.

Kinas reaksjon på dommen i Haag er nedslående og gir grunn til uro. Beijing boikottet saksbehandlingen og nekter å akseptere og anerkjenne kjennelsen. Når store og mektige stater ignorerer Haag, undergraver det tilliten til internasjonal rett i en tid hvor den heller burde styrkes, med tanke på mange uløste konflikter. Striden om rettigheter i Sør-Kinahavet er et eksempel på en fastlåst og farlig tvist. Når ikke landene klarer å bli enige i forhandlinger trenger vi en internasjonal voldgiftsdomstol. Da må alle parter respektere utfallet.

At Kina har tatt seg til rette, i form av utbygging og militært nærvær har forarget mange naboland i regionen. Det er langt fra bare Kina og Filippinene som strides om rettigheter i Sør-Kinahavet. Interessene til syv nasjoner krysses i disse farvann. Japan, Vietnam, Taiwan og Malaysia er blant landene som fremsetter krav. Havområdet er strategisk viktig. Her finnes store fiskeressurser, dette er en viktig handelsrute og det antas å være betydelige mineralressurser i havbunnen.

I stedet for å godta kjennelsen i Haag rasler Kina med sablene. Det forteller noe om hvordan et økonomisk og militært sterkere Kina demonstrerer makt. I går truet de med å innføre en luftforsvarssone i Sør-Kinahavet, slik de allerede har gjort i Øst-Kinahavet. Viseutenriksminister Liu Zhenmin sier Kina har retten på sin side, hvis de føler seg truet. Samtidig la Liu til at Kina ønsker samarbeid med andre land for å bevare fred og stabilitet, og unngå at det oppstår fare for krig. Da må Kina aktivt bidra til å dempe spenningen.

Det økte militære nærværet i området øker risikoen for militær konflikt. De ville få katastrofale konsekvenser om det skulle bryte ut krig mellom Kina og naboland som er alliert med USA. Alle ville tape, også Kina som har bygget sin nye velstand på internasjonal handel. Konflikter må løses på fredelig vis i forhandlinger og med respekt for internasjonal lov.

LES OGSÅ:Minner om Mao

Mer om

 1. Kina
 2. Filippinene
 3. Japan

Flere artikler

 1. Kinas krav i Sør-Kinahavet har blitt avvist

 2. Kina slår tilbake etter at USA avviser kinesiske krav på ressurser i Sør-Kinahavet

 3. Mulighet og risiko

 4. Den store styrkeprøven mellom Trump og Kina

 5. Farlig spill i Libanon

Fra andre aviser

 1. Internasjonal dom: Kina har krenket filippinsk suverenitet

  Aftenposten
 2. Aftenposten mener: Kina kan ikke bare ta seg til rette

  Aftenposten
 3. Kina advarer USA, viser muskler før internasjonal dom om Sør-Kinahavet

  Aftenposten
 4. Filippinene: - Haag-kjennelsen er en milepæl

  Fædrelandsvennen
 5. Haag-domstol avviser Kinas krav i Sør-Kinahavet

  Fædrelandsvennen
 6. Filippinene avviser samtaler med Kina

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no