NESTEN 80 000 HAR BESØKT SENTERET: Kø før åpningen i fjor sommer. Foto: Foto: HAMPUS LUNDGREN, VG

Leder

Bevar 22. juli-senteret

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

22. juli-senteret står i fare for å bli flyttet vekk fra Høyblokken i Regjeringskvartalet. Statsbygg foreslår å rive informasjonssenteret som forteller historien om terrorangrepet i 2011. Senteret ligger i den østre paviljongen koblet til Høyblokken. Her kan besøkende selv se de skadde veggene slik de fortsatt står, med armeringsjern stikkende ut. Her er også deler av skroget på bilen hvor bomben var plassert. I samme rom som bilvraket finnes også et vindu, slik at folk kan se rett ut på stedet hvor bilen ble parkert.

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook

Nå var senteret opprinnelig bare tenkt som et midlertidig museum som skulle stå i fem år. Og det er forståelig at Statsbygg, som har ansvaret for planleggingen av hele det nye Regjeringskvartalet, tar utgangspunkt i det som var bestemt. Men nå som Statsbyggs forslag er ute på høring, er det flere som bør kjenne sin besøkelsestid. Med tanke på de erfaringene som er gjort etter at senteret åpnet, med høye besøkstall og skoleklasser som bruker stedet som et opplæringssenter, må det være grunnlag for å revurdere planene. De fleste som har vært på besøk, vil nok være enig i at det er et sterkt og rørende sted å komme inn i. At senteret ligger akkurat der det skjedde, gir det egen betydning og kraft. Her bærer alle rommene fortsatt preg av eksplosjonen.

Les også: Vil la Høyblokka forbli den høyeste bygningen

Det var Aftenposten som først omtalte Statsbyggs forslag til ny reguleringsplan. Den går blant annet ut på å rive østre paviljong og heller bygge et helt nytt bygg, mens Høyblokken er foreslått bevart. Overfor avisen reagerer overlevende på at senteret foreslås fjernet fra åstedet. Og det er flere gode argumenter for å bevare det slik det er. - Du klarer ikke å gjenskape den samme utstillingen et annet sted, sier Tor-Inge Kristoffersen, regjeringskvartalets representant i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, til avisen. Nå Statsbygg likevel har endt på å anbefale rivning, er det fordi de mener paviljongen kommer i konflikt med et nytt inngangsparti.

Les også: VGs sak rett etter at angrepet skjedde

Kristoffersen på sin side, viser til at kafébygget på Utøya ble bevart ved å bygge et hus rundt. Noe slikt kan kanskje være mulig også i Regjeringskvartalet i Oslo. For vi bør tenke oss godt om før vi fjerner de fysiske minnene for alltid. Det er noe helt spesielt ved å gå i området som ble rammet. For like mye som et museum, er paviljongen blitt et sobert minnesmerke over dem som døde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder