ANSVAR: – En lørdag stikker hun på fest igjen, du er redd. Facebooken hennes står åpen. Hva gjør du? Lukker macen hennes og fortsetter som før? Feil svar. Og dette burde ikke skape hysterisk debatt, for det er en selvsagt del av ansvaret ditt, skriver Torkel Brekke i debatten om ungdomskulturen på Vestkanten i Oslo. Foto:Fredrik Solstad,VG

Debatt

Vestkantpappa Torkel Brekke svarer på kritikken: Nye
samtaler rundt kjøkkenbordet

Per August Moen og Trygve Lilli kommer med
motsvar til min kronikk om ungdomsfesting og foreldre i VG. De har noen gode poenger. Foreldre er alltid både bekymret og frustrerte over ungdommens oppførsel. Gammelt nytt, altså.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Torkel Brekke, vestkantpappa

De har også rett i at formen jeg brukte i kronikken min var skarp, ja kanskje overdrevet. La oss også få dette kjedelig poenget med min jobbtittel ut av verden: jeg kunne undertegnet med pilot eller snekker, hvis jeg var det, men har aldri påstått at jeg kan noe mer om ungdomskultur enn det jeg selv ser. Og det jeg ser kommer selvsagt ikke fra egne ungers Facebook.

Handler om ansvar

Torkel Brekke. Foto: ,

Denne debatten skulle jo ikke handle om sosiale medier. Som Willy-Tore Mørch har påpekt, er det en selvfølge at foreldre under visse omstendigheter har både rett og plikt til å tilegne seg informasjon om sine barns liv gjennom å sjekke Facebooken. Dere kan jo gjøre et enkelt tankeeksperiment selv, siden dere er nesten voksne. La oss si du fikk eneansvaret for en lillesøster på 13 år i en periode. Etter en uke ringer skolen og sier at hun ikke har vist seg der på lenge. Hva driver hun med? Du treffer henne tilfeldig i byen en dag. Hun er sammen med folk du aldri har sett, hun er ruset. Så kommer hun alt for sent hjem fra fest noen netter, ramler ut av en taxi, sanseløst full. Du spør hva som skjer, men hun snakker ikke. Slik fortsetter det. Det er ditt ansvar å ordne opp. En lørdag stikker hun på fest igjen, du er redd. Facebooken hennes står åpen. Hva gjør du? Lukker macen hennes og fortsetter som før? Feil svar. Og dette burde ikke skape hysterisk debatt, for det er en selvsagt del av ansvaret ditt.

Ansvar kunne vært et bedre fokus her. Og mindre prinsipprytteri om personvern. Bevares, personvern er viktig. Datatilsynet kunne hatt en viktig rolle, slik de har i en noen debatter, men deres posisjon her er virkelighetsfjern.

Datatilsynets personvernblogg snur debatten til en tirade om hvor fæl jeg har vært. Det undergraver tilsynets troverdighet grundig. Men så sier også Datatilsynet: “Spesielle tilfeller vil selvsagt kunne forsvare et slikt inngrep, men det må i så fall være unntaket.”

Fornærmer mange, deriblant meg selv

Det er altså ikke slik at Datatilsynet er til hjelp hvis dere vil argumentere for et slags forbud, moralsk eller juridisk, mot at foreldre under visse omstendigheter sjekker ungdommers sosiale medier uten samtykke, for tilsynet skjønner heldigvis at de ikke kan gi slik hjelp. Men debatten om personven kan andre ta videre. Jeg synes ikke den er veldig komplisert. Jeg hadde faktisk fryktet en avsporing i en helt annen retning. Jeg nevnte jo afrikanere og polakker, og er nesten litt overrasket over at ingen har kalt meg rasist. Så langt da.

Dere har selvsagt rett i at jeg fornærmer noen her. Fornærmer ungdommer og foreldre. Og henger ut meg selv som kjip pappa. Når jeg skriver om dumme foreldre, skriver jeg om et miljø jeg selv er en del av. Dumheten er min fordi jeg ikke har snakket mer med andre foreldre om disse tingene, fordi jeg ikke har bidratt bedre til å dele informasjon om festkulturen på vestkanten, fordi jeg har sett en annen vei jeg også.

Og hva var målet med kronikken min? Med fornærmelsene? Det var jo selvsagt ikke å gi en vitenskapelig framstilling av ungdomsfylla. Det kan jeg ikke. Det var heller ikke at et offentlig tilsyn skulle skrive blogger om meg, det overrasker. Det var heller å servere både foreldre og ungdommer en provokasjon som forhåpentligvis kunne føre til at vi kan tenke og snakke om disse problemstillingene med et nytt blikk. Jeg tror målet til dels er nådd.

Nye samtaler

Hva bygger jeg det på? Ikke titalls tusen delinger på sosiale medier, men langt over hundre direkte henvendelser fra foreldre, ungdommer, lærere, ja hele familier faktisk, som sier de har startet helt nye samtaler om festing, om rus, om ljuging, om deling av informasjon om vanskelige ting. Lange, gode, personlige henvendelser fra mennesker som opplever at dette betyr noe for dem.

En far skrev: “Vi har hatt forrykende diskusjoner om kronikken din hjemme hos oss. Takk for dette, og ikke bry deg om negative oppgulp.” Mange av dem handler også om ansvar, som når en anne far i Oslo skrev: “Altfor mange foreldre orker ikke ta diskusjonen og vil heller være kompis med barna sine i stedet for ansvarlig voksne som setter grenser.”

Alle henvendelsene får meg til å tro at debatten har gjort det litt lettere for en del ungdommer og foreldre å se disse tingene i et nytt lys, og innta litt nye holdninger til dem. Jeg tror til og med at debatten, spissformulert og fornærmende som den har vært, kan være en hjelp til å se egen festkultur fra en ny vinkel, og kanskje gjøre det enklere å ta avstand til den, og kanskje si nei til deler av den. Det er den kulturen jeg kalte råtten, den ofte overdrevne festkulturen som man forsøker å skjule for omverdenen. Det er ikke lett å diskutere og ta avstand til en kultur man er del av. Det krever kritisk distanse. En fornærmelse kan være første skritt til slik distanse i hvert fall for noen.

Les også

 1. "Den råtne ungdomskulturen": Forsker: Rusbelte fra Oslo vest inn i Asker og Bærum

  Vestkantungdommen fester hardest i Norge. Hvis man ikke er med på leken, skiller man seg ut, forteller Sadaf Said…
 2. Råtten ungdomskultur på Vestkanten?: Kronikk: En strålende ungdomskultur (og
  smarte foreldre)

  Torkel Brekke tar ikke bare helt feil. Det han skriver er også en fornærmelse mot Vestkantens ungdommer og foreldre.
 3. Debatten om «den råtne ungdomskulturen»: Foreldre deler info om tenåringsbarna på Facebook

  «Den gode samtalen» er ikke alltid nok når foreldre vil vite…
 4. Debatt: Nærsynt uthengning av ungdom

  Foreldre som vil ha en god dialog med tenåringene sine, kan ikke opptre som spioner ved å sjekke datamaskiner og…
 5. Stein Erik Ulvund: - Brekke krenker og henger ut ungdom

  Professor og forfatter Stein Erik Ulvund hugger tak i holdningene til professorkollega Torkel Brekke.
 6. Kan man sjekke barnas liv på sosiale medier?: Barnepsykolog: Sjekk ungenes Facebook

  For barnepsykolog Willy-Tore Mørch er det krystallklart at foreldre skal sjekke ungdommens aktivitet i sosiale medier.
 7. Slår alarm om oppblomstring av «hjemme alene»-fester

  Etter fire ukontrollerte husfester sist helg, er Manglerud-politiets melding til tenåringsforeldrene klar: Sett grenser…
 8. Kronikk: En råtten ungdomskultur (og dumme foreldre)

  Har du en sønn eller en datter på en av ungdomsskolene vest for Akerselva i Oslo? Da må vi ta en prat.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder