Kommentar: Best vær på NRK

MENINGER

Hver dag er det vær, og mange av oss – mobilen og yr og Storm til tross – vender oss mot TV-skjermen for å innta konsis informasjon om det som ventes å komme ovenfra, i verste fall sideveis.

Publisert:

Det er således interessant å gjøre en sammenligning (komparativ analyse) av hva som blir oss til dels på de to hoved-TV-kanalene NRK 1 og TV 2 – hvilket vi gjorde i forrige uke.

Sjekk været på Pent.no!

La oss begynne på annenplass (av to plasser): TV 2s såkalte hovedsending klokken 21 ble værsatt av Desta Marie Beeder, alltid minst like blid som sola. TV 2 har nok en gang redesignet sitt værstudio. Det pussige og forunderlige er at det etter hver oppdatering av studio blir dårligere faktuell værinformasjon!

Denne gang kunne Desta presentere varmestrømninger ved hjelp av et grusomt gusjegrønt og brunt kart, særdeles dårlig leselig for en seer med fortsatt ganske greit syn.

Au da! Dette er sommervær – i Sør-Norge!

Hele Norgeskartet presenteres i ett (hvilket gjør landet uforholdsmessig lite, når man i tillegg har flere andre elementer i bildet). Seks byer er markert, og man evner fortsatt ikke i TV 2 (i 2016) å kombinere bynavn med temperaturer. De kommer etter at stedsnavnene er forsvunnet.

Kartet består av lyseblått hav og et lysebrunt/grått Norgeskart, hvilket gir svært dårlig kontrast.

Vi får et Europakart servert raskt og smilende, før dagens vinnerbilde fra en seer blir presentert – men sitter igjen med stikkordet: HARELABB. Mye stæsj, men lite info. Verst: De dårlig lesbare kartene. I dagens digitale verden er det et kunststykke å få til så slappe kart.

På Dagsrevyen 19.30 (NRK 1) er det John Smits som skal fordele temperaturer, nedbør, vind og solskinn.

Værmeldingen utpeker seg med sterke, oppfattbare farger – mørkeblått hav og sterk grønnfarge og temperaturer som kobles til stedsnavnene – samtidig. Bare i Nord-Norge presenteres 15 steder med temperaturer, etterfulgt av åtte steder på strekningen Andenes-Brønnøysund, 15 plasser i Midt-Norge og hele 19 steder i Sør-Norge; totalt 57 steder, der værmeldingshungrige nordmenn kan finne akkurat SIN værprognose.

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook

Temperaturene presenteres i hvitt i røde rundinger, solen stråler som en gyllen appelsin og skyer og nedbørsmarkeringer er kontrastrike. John Smits beveger seg lett rundt i landet i grå dress.

Det kan ikke herske tvil om at NRK-kartene er langt bedre digitalt utviklet. Informasjon er nøkkelordet.

Så får det heller være at TV 2 vinner konkurransen om mest smil og latter i værstudio.

JAN OVIND, VG

Her kan du lese mer om