Kommentar

Merker oljeprisfallet

Av Tom Staavi

MILLIARDKOLLEGENE: De to toppsjefene i Oljefondet, Trond Grande og Yngve Slyngstad, la frem Oljefondets nyeste tall. Foto:Ole Gunnar Onsøien,NTB scanpix

Hittil i år er innskuddet av nye og blanke oljekroner i Oljefondet kun 17 milliarder kroner. De siste 10 årene har det tallet i gjennomsnitt vært 120 milliarder.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Den siste kvartalsrapporten fra Oljefondet viser tydelig hvilken effekt oljeprisfallet har å si for statsfinansene. De siste 10 årene har statens bruk av oljepenger (Handlingsregelen), vært i snitt 60 milliarder kroner lavere enn statens oljeinntekter hvert kvartal. Med andre ord har staten i snitt satt inn 240 milliarder i året i disse 10 årene.

Les Oljefondets rapport her

Hittil i år er innskuddet kun 17 milliarder kroner. Litt lavere oljepris, litt lavere produksjonsvolum eller litt høyere statlige utgifter nå som eldrebølgen er i ferd med å treffe oss, og vips er det slutt på at våre årlige oljeinntekter er større enn vårt årlige forbruk av oljepenger. Da er det også slutt på at fondet vokser fordi det får tilført stadig nye friske penger. Ved utgangen av andre kvartal utgjorde innskudd temmelig nøyaktig halvparten av fondets samlede verdi på 7000 milliarder kroner.

Les også: Gode tall fra Kina

Totalt hadde fondet et papirtap på ren forvaltning i andre kvartal på 73 milliarder kroner. Samlet sett hittil i år ser det bedre ut med pluss 328 milliarder kroner. De siste 10 årene har fondet oppnådd en årlig realavkastning på 3,98 prosent. Dette er på Handlingsregelmerket. Men frykten er at det blir vanskeligere å oppnå denne type avkastning fremover. Derfor har et ekspertutvalg anbefalt å legge praktiseringen av Handlingsregelen nærmere 3 enn 4 fremover. En diskusjon som ikke blir mindre aktuell av at vi nå er i ferd med å gå fra å sette nye penger inn i fondet hvert år, til å ta ut.

Gjorde fondet en god eller dårlig jobb i andre kvartal? Fondets sjef Yngve Slyngstad kan vise til at fondet slo sin definerte referanseindeks for aksjer og renter med 0,4 prosentpoeng. Men de ekstremt lærde strides om fondets meravkastning er god nok i forhold til den noe høyere risikoen fondet tar ved å fravike totalmarkedet ved såkalt aktiv forvaltning. Fasit vil vi snart få av en gruppe finansprofessorer Sentralbanksjef Øystein Olsen har nedsatt.

Inntil videre kan vi glede oss over at hver og en av oss pr 30. juni hadde en andel i fondet på 1,33 millioner kroner.

Les også

 1. Et vagt råd

  I går fikk Finansminister Siv Jensen overlevert rapporten fra et regjeringsoppnevnt og fagøkonomisk tungt utvalg ledet…
 2. Mennene som forandret Norge

  OLJEMUSEET, STAVANGER (VG) Noen få, unge og uhyre…
 3. Ber Oljefondet kutte støtte til klimaversting i Sør-Afrika

  Denne fabrikken i Sør-Afrika produserer olje fra kull, med kraftige investeringer fra Norge.
 4. Elefanten i rommet

  Å være finansminster i Norge er egentlig en enkel jobb. Penger kan hentes i oljefondet.
 5. Ordet er omstilling

  Budskapet har sunket inn, det snakkes og tenkes omstilling i enhver krok av nasjonen.
 6. Oljefondet kvitter seg med flere miljøverstinger

  Oljefondet har solgt seg ut av rundt 20 selskaper så langt i år etter vurderinger av klimautslipp, miljøødeleggelser og…
 7. Manhattan - litt ditt

  For nøyaktig 50 år siden i dag gikk startskuddet for det norske…

Mer om

 1. Statens pensjonsfond utland

Flere artikler

 1. Oljefond-sjefen sa nei til Facebook

 2. Det der skulle du ikke sagt, Støre

 3. Pluss content

  Varsom bruk av oljepenger

 4. Oljeeventyr på bok

 5. VG mener: Følg handlingsregelen!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder