SKJEBNETID: - Både Ukrainas lederskap og opposisjon må umiddelbart avstå fra vold og innlede konstruktive samtaler, skriver kronikkforfatteren. Foto: ESPEN RASMUSSEN.

Debatt

Ukrainas ledere må ta ansvar for landets fremtid

Engasjement fra internasjonale partnere er et viktig verktøy i arbeidet mot en konstruktiv løsning på den pågående konflikten i Ukraina.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over seks år gammel

Øyvind Halleraker, leder av Stortingets delegasjon til NATOs parlamentarikerforsamling

Representantene i NATOs parlamentarikerforsamling har gjennom mange år støttet og samarbeidet med sine ukrainske partnere i arbeidet med demokratisk reform. Dette arbeidet har sjelden vært mer aktuelt. Når vi som parlamentarikere fra NATO-land møter våre ukrainske kolleger i Kiev denne uken ser vi med egen øyne hvilken kritisk status landet og dets befolkning er i.

Etter at den meget omdiskuterte loven som i praksis forbød demonstrasjoner ble opphevet har vi igjen sett tusenvis av mennesker flokke til Maidanplassen i Kiev for å øke presset på president Viktor Janukovitsj. Opposisjonen krever flere innrømmelser fra presidenten, ønsker et nærmere forhold til EU, men fremfor alt en fungerende rettsstat.

Et viktig verktøy

Øyvind Halleraker.

En rekke vestlige ledere uttrykte støtte til opposisjonen i løpet av den årlige sikkerhetspolitiske konferansen i München, og utenriksminister Børge Brende har understreket at Ukrainas ledere har et særlig ansvar for at landet ikke synker ned i en uforutsigbar voldsspiral. Engasjement fra internasjonale partnere er et viktig verktøy i arbeidet mot en konstruktiv løsning på den pågående konflikten. Derfor støtter Norge forslaget om en spesialutsending fra FN, som kan sikre det internasjonale samfunnet full oversikt over utviklingen i landet og sende et sterkt signal til regimet om at det forventes gode prosesser mellom opposisjonen og presidenten.

Over de siste ukene har vi vært vitne til utstrakt bruk av vold på begge sider av konflikten, og eksperter frykter at situasjonen skal eskalere. Det er sentralt at alle påstander om vold, tortur og mishandling blir etterforsket og at de skyldige blir holdt ansvarlige. Partene ble allerede i desember enige om å samarbeide med Europarådet om en granskningskommisjon, men har ennå ikke nominert sine deltagere. På dette området må både regimet og opposisjonen gjøre en innsats.

Borgerkrig?

Det snakkes om borgerkrig i Kievs gater nå. Spørsmålet om tilknytning til EU er nå kommet i bakevjen. Situasjonen har bevegd seg inn en ny fase. Unge mennesker gjør opprør mot det de ser på som korrupte ledere. Sikkerhetsstyrker og et rettsvesen som de føler ikke beskytter dem. Representanter fra sivilsamfunn og journalister rapporterer om massearrestasjoner, om et politivesen som sammen med kriminelle gjenger slår brutalt ned på aktivister også i byer som Dnipropetrovsk and Zaporizhia. På toppen av dette er landets gassavhengige økonomi i krise uten noen lysning i sikte.

Mens Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har advart vestlige ledere mot å blande seg i Ukrainas interne saker, har NATOs utenriksministre aktivt oppfordret til dialog mellom partene og respekt for menneskerettighetene. Europaparlamentet kom i forrige uke med en resolusjon som ba ukrainske myndigheter om stans i volden mot fredfulle demonstranter, en umiddelbar frigivelse av politiske fanger og nyvalg. Også Europarådets parlamentarikerforsamling har kritisert den disproporsjonale maktbruken. Det er nå vanskelig å se at man kommer noen vei uten et reelt amnesti. Et selvstendig og demokratisk Ukraina er viktig for euroatlantisk sikkerhet og for at Ukraina forblir en viktig partner for NATO.

Demokratisk reform

Som Sveriges utenriksminister Carl Bildt nylig uttalte via Twitter: Dette handler ikke om hvorvidt vesten mister Ukraina, det handler om at Ukraina kan miste sin fremtid. Derfor må både Ukrainas lederskap og opposisjon umiddelbart avstå fra vold og innlede konstruktive samtaler. Dette budskapet vil være sentralt når NATOs parlamentarikerforsamling mandag møter våre ukrainske kolleger i Kiev. Uten demokratisk reform i Ukraina kommer landet ingen vei.

Flere artikler

 1. Norge vil ha FN-utsending til Ukraina

 2. Brende etterlyser reformer i Ukraina

 3. Lov om amnesti for demonstranter vedtatt i Ukraina

 4. Frykter Janukovitsj setter militæret inn mot demonstranter

 5. Krisesamtaler i Ukraina, men uten opprørere

Fra andre aviser

 1. Norge vil ha FN-utsending til Ukraina

  Aftenposten
 2. Politiet angriper demonstrantene

  Bergens Tidende
 3. Mye står på spill i Ukraina

  Aftenposten
 4. - Ekstremt alvorlig i Ukraina

  Bergens Tidende
 5. Redd hva som kan skje etter OL i Sotsji

  Aftenposten
 6. Jagland: - Ukraina kan komme ut av kontroll

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no