Kommentar

Rapporter fra en krigssone

Av Per Olav Ødegård

OMSTRIDT: Kommentator og forfatter Bill O'Reilly. Foto:Ap,

Bill O’Reilly er Fox News viktigste aktivum, en programleder
som slagkraftig, selvsikkert og brautende formulerer den amerikanske høyresidens tankegods. Men nå befinner O’Reilly seg i en uvant forsvarsposisjon.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Det vanlige er at O’Reilly velartikulert forteller høyresiden hva de vil høre, samtidig han avkler, latterliggjør og setter på plass det liberale Amerika. Den perfekte mediestorm oppsto da O’Reilly ble beskyldt for å ha skrytt på seg et rykte som krigsreporter.

Som ung reporter dekket O’Reilly Falklandskrigen i 1982 for CBS News, noe han senere har omtalt i bøker og taler. O’Reilly har sagt at han rapporterte fra krigssonen. Han var ikke i nærheten av Falklandsøyene, men han dekket demonstrasjoner i Buenos Aires. Etter dette fulgte en strøm av anklager om feil eller overdrivelser i andre rapporter fra O`Reillys tidlige karriere. Som at han hadde sett fire nonner blitt skutt og drept i El Salvador. Han sier nå at han senere hadde sett dette på bilder.

Den første avsløringen ble presentert i tidsskriftet Mother Jones, og nå er de liberale media-granskerne i organisasjonen Media Matters på sporet. I USA granskes ledende journalister og kommentatorer på samme måte som politiske kandidater. Det graves i fortiden etter feil og mangler. I februar måtte NBCs nyhetsanker Brian Williams be om unnskyldning på direkten før han ble permittert i seks måneder uten lønn. Han var blitt anklaget for feil i en sak han presenterte fra krigen i Irak i 2003.

O’Reilly gir seg ikke, og han har Fox’ fulle støtte. Hans «no-nonsense» konservatisme har sterkt bidratt til å gi FOX News en sentral posisjon i amerikansk meningsdannelse. Det ber dessuten blitt en meget lukrativ business. Bare hans program, «The O’ Reilly Factor», innbrakte mer enn 760 millioner kroner i reklameinntekter i 2014.

For O’Reilly er angrep alltid det beste forsvar. Han fortalte en New York Times reporter at hvis han ikke likte det hun skrev om saken «vil jeg komme etter deg med alt jeg har. Du kan ta det som en trussel».

For O’Reilly er Fox’ største stjerne, og de vil aldri falle ham i ryggen. Fox anklager det liberale media-etablissementet for å være ute etter O`Reilly. Slik blir dette bare et av mange slag i hans selverklærte kulturkrig mot venstresiden.

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. Ankermann til bunns

 2. Presidentens rosemaler

 3. Bill O'Reilly må slutte i Fox News

 4. Ankermann til bunns

 5. Pluss content

  Trumps mørke fyrste

Fra andre aviser

 1. Sexanklager har kostet TV-kanal 730 millioner. Tre fjerdedeler gikk til de anklagede mennene.

  Aftenposten
 2. Weinstein er ikke alene om å bli avslørt – her er seks andre kjemper som falt

  Aftenposten
 3. Trumps mørke fyrste hyller Cheney og Satan

  Bergens Tidende
 4. Annonsørene rømmer fra superstjerne på grunn av anklager om seksuell trakassering.

  Aftenposten
 5. Trump får kritikk for ny Putin-uttalelse

  Bergens Tidende
 6. En radiovert og en debattant utpekes som årsaken til at Trump stengte staten

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder