TOLV MILLIONER: – Av 60 millioner mennesker i verden i dag som er fordrevne fra sine hjem, er 12 millioner av dem syrere. Vi må fortsette nødhjelpsarbeidet, men også vise solidaritet og gi beskyttelse til det syriske folk, skriver Sven Mollekleiv i Røde Kors. Barna flyktet med familien til Tyrkia da byen Tell Abiad kom under IS-kontroll.

TOLV MILLIONER: – Av 60 millioner mennesker i verden i dag som er fordrevne fra sine hjem, er 12 millioner av dem syrere. Vi må fortsette nødhjelpsarbeidet, men også vise solidaritet og gi beskyttelse til det syriske folk, skriver Sven Mollekleiv i Røde Kors. Barna flyktet med familien til Tyrkia da byen Tell Abiad kom under IS-kontroll. Foto:Espen Rasmussen,VG

Debatt

Det er vår plikt å rope høyt

Hvordan forholder vi oss til tolv millioner syrere på flukt? Som verdenssamfunn må vi gjøre det vi kan for å stoppe krigen, som europeere sørge for at de som flykter ikke risikerer livet og som nordmenn ta imot dem som kommer. Men der vi nordmenn kan gjøre mest er ved å gi nødhjelp og beskyttelse til de fordrevne, så de ikke må flykte videre.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Sven Mollekleiv, president i Røde Kors

Bare i ukene mens Norge diskuterte om vi skulle ta inn 5.000, 8.000 eller 10.000 syrere de neste årene, flyktet 75.000 syriske familier fra Idleb by, tatt over av Al-Qaida og andre væpnede grupper.

I nordlige Syria flyktet tusener fra den Islamske Statens fremmarsj mot grensen til Tyrkia, men møtte gjerder og stengte grenseoverganger. 60 millioner mennesker i verden er i dag fordrevne fra sine hjem. 12 millioner av dem er syrere. Hvordan forholder vi oss – som samfunn, som medmennesker – til FNs meddelelse om at 60 millioner mennesker er på flukt fra sine hjem, fra krig og konflikt?

Jo, med nødhjelp, solidaritet og beskyttelse.

Lever under IS

6. mai leverte en konvoi fra Syria Røde Halvmåne medisiner, vaksiner og babymelk til det beleirede området Douma, utenfor Damaskus. Titusener av syrere overlever i Douma, til tross for mangel på mat, vann og medisiner. Det var første gang en humanitær konvoi nådde Douma siden januar.

Sven Mollekleiv Foto: ,

Samtidig som nødhjelp nådde fram, skjedde det verst tenkelige da en rakett slo ned i nærheten av Røde Halvmåne-konvoien, og en kvinnelig frivillig mistet livet. Hun ble den femtiende frivillige fra Røde Halvmåne som ble drept mens hun var på oppdrag for å hjelpe andre i Syria.

440,000 syrere lever i dag i beleirede områder som Douma. De kan ikke flykte. Over tre millioner syrere lever under den Islamske Staten. I noen områder har Syria Røde Halvmåne og andre humanitære organisasjoner fått instruks om at de må jobbe under den Islamske Staten eller andres flagg hvis de skal fortsette sitt humanitære arbeid. De har nektet og blitt erklært uønsket flere steder.

Men det humanitære arbeidet fortsetter, og Røde Kors-bevegelsen insisterer på å jobbe som en upartisk humanitær organisasjon.

Kan bli repetitive

Den syriske konteksten er utfordrende for Røde Kors og Røde Halvmåne. Vi kan ikke garantere for våre frivilliges sikkerhet. Men vi må forholde oss til de væpnede grupper som kontrollerer landområder slik at arbeidet kan fortsette.

De åtte millioner internt fordrevne i Syria har helt grunnleggende humanitære behov – vann, mat, medisiner. Som humanitær organisasjon roper vi ofte og høyt om den forverrede humanitære situasjonen i Syria. Vi kan bli repetitive. Men det er vår plikt å si ifra når vi er vitne til den største migrasjonen av fordrevne og flyktninger siden andre verdenskrig.

Vi må fortsette nødhjelpsarbeidet, men vi må også vise solidaritet og gi beskyttelse til det syriske folk. Fire millioner syrere har sett seg tvunget til å flykte fra landet. En kollega i Syria Røde Halvmåne beskriver sin søsters ferd fra Syria til trygghet:

– En dag ringte hun meg fra jungelen, nesten framme i Belgia. Vi hadde ikke snakket på en måned. Hun hadde reist med båt fra Afrika. Hun sa at de hadde snakket med venner i Belgia som sa at de visste hvordan de kunne komme frem og at de kunne få trygghet og til og med jobb i Belgia.

Vi får anta at denne jungelen er Ardennes-skogen eller et annet sted i nærheten, der millioner av europeere selv var på flukt for 75 år siden.

Nødhjelp er kritisk

Røde Kors mener at vi må hjelpe i nærområdene, og – viktigst av alt – i Syria. Røde Halvmåne er til stede i alle 14 distrikter i Syria, og gjør det de kan for å hjelpe. Hver dag. Men vi kan ikke forenkle denne største humanitære krisen siden andre verdenskrig til en enten- eller debatt om å hjelpe i nærområdene eller å ta imot Syriske flyktninger.

Nødhjelp til Syria er kritisk, men en helhetlig humanitær politikk overfor de 12 millioner syrere – og 60 millioner flyktninger på verdensbasis – må også stå på ben av solidaritet og beskyttelse. Denne situasjonen er for alvorlig til å gjøres til et kommunevalgpolitisk spørsmål. Samtidig er det også nødvendig med lokal handling, også i Norge. I tillegg ber vi norske myndigheter gå i front og ber det internasjonale samfunn gjøre det de kan for å stoppe borgerkrigen.

Vi må vise solidaritet og tilby beskyttelse for de fordrevne ved å kommunisere at Norge og Europa vil ta imot dem som har flyktet fra Syria og som heller ikke kan leve trygt i nabolandene. Mennesker kan ikke omkomme i Middelhavet fordi de møter juridiske murer eller stengte grenser.

Heldigvis er ikke jungelen i Europa særlig tykk – og vår syriske venn kom frem til Belgia – men vi har sett at Middelhavet er dypt nok til å drukne tusener.

Hvordan?

Røde Kors er positive til Syriaavtalen som vil gi beskyttelse og et verdig liv til 8.000 syrere over de neste årene. Vedtaket sender en solidarisk beskjed til det syriske folk. Etter å ha tatt imot 40.000 syrere, er Sverige – og syriske flyktningers ferd dit – et gjennomgående samtaleemne i Damaskus:

– Sverige støtter det arabiske folks sak – selvsagt, de er jo det 15. syriske fylket, er et vanlig uttrykk.

Til tross for fire år med krig og tolv millioner fordrevne, overlever den joviale syriske kulturen. Alle har en bekjent som har flyktet til Sverige. Kanskje har vi norskevitser i kafeene i Aleppo om noen års tid?

Hvordan forholder vi oss til tolv millioner mennesker på flukt fra sine hjem?

Jo, som verdenssamfunn må vi gjøre det vi kan for å stoppe krigen. Som europeere må vi sørge for at de som flykter ikke risikerer livet underveis og som nordmenn må vi ta imot dem som kommer vår vei på en verdig måte.

Men der vi kan gjøre mest er å gi nødhjelp og beskyttelse til de fordrevne, før de ser seg nødt til å sette seil over Middelhavet på flukt fra borgerkrigen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder