Kommentar

Sluttspill Bangui

Av Anders Giæver

RUIN: En utbrent moské i bydelen PK-5 i Bangui i februar. Foto: AFP

Når forlater den siste muslim Den sentralafrikanske republikk?

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over seks år gammel

Nabolaget kalles bare PK-5, som er en forkortelse for «Point kilometre 5», en referanse til avstanden mellom husene og presidentpalasset i Bangui, hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk.

Her holder noen av de siste muslimene i hovedstaden fortsatt til. Før maktskiftet i januar bodde det 124000 muslimer her. Nå mener humanitære organisasjoner at det er nærmere 10000 igjen. Beveger de seg utenfor nærmiljøet, risikerer de ifølge Human Rights Watch å bli angrepet og lynsjet.

De har ingen mulighet til å bevege seg over til den muslimske kirkegården, og de må begrave sine døde på eiendommen.

LES OGSÅ: Derfor er det kaos i Den sentralafrikanske republikk

Det befinner seg også noen tusen muslimer igjen i PK-12, noen kilometer lenger nord i byen. I januar begynte lastebilene å gå i skytteltrafikk frem og tilbake herfra og til nabolandet Chad. Da den siste transporten gikk 7. mars, brøt det ut panikk i gatene. Familier kom bort fra hverandre, og tre barn skal ha blitt drept i tumultene.

Man vet ikke hvor mange muslimer som er igjen Den sentralafrikanske republikk, men over 100000 har flyktet de siste tre månedene.

Den underrapporterte konflikten startet for et år siden, da kuppmakeren Michel Djotodia tok makten, støttet av den muslimskdominerte militsen Seleka.

Gjennom sommeren og høsten oppsto det et blodig kaos, da Djotodia lot Seleka gå amok i gatene, og mange kristne ble jaget og drept med macheter - såkalte «balakas».

Da Djotodia ble tvunget til å gå av i januar satte det kristne borgervernet kalt Anti-balaka i gang store hevnaksjoner. Sikkerhetsstyrkene fra Frankrike og Den afrikanske union har ikke maktet å beskytte dem. Og slik startet en av de største religiøse rensingene i moderne tid.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har bedt om at det sendes en fredsbevarende styrke på 3000 soldater med luftstøtte til landet. Man regner med at de vil kunne samles og ankomme innen september.

Det spørs hvor mange muslimer det er igjen å forsvare da.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder