LÆRER MER: Forskning viser at barn blir bedre i matte når man har mer gym. Her viser elevene fra Kringsjå skole hvor kult fysisk aktivitet kan være. At noen politikere kan være mot daglig gym er vanskelig å forstå, mener kommentator Shazia Sarwar Foto:Karin Beate Nøsterud,VG

Kommentar

Genial gym-idé!

Ungene våre er så inaktive at vi bør trygle og be på våre knær for å få innført en time fysisk aktivitet i skolen daglig.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Takk, kjære Jan Åge Fjørtoft, for at du driver kampanje for å få Stortinget med på å innføre daglig gymtime i skolene. Og takk, Drammen kommune, for å vise hvordan vi kan få det til uten å innføre heldagsskole.

Dere har skjønt det forskerne har fortalt lenge. Dette er et spørsmål om liv og død.

Og det er ingen overdrivelse: minimal fysisk aktivitet + usunn mat = livsstilssykdommer og tidlig død. Vi bruker kroppen vår for lite. En time på helsestudio tre ganger i uken medregnet.

Sitte-stille-revolusjonen

Våre liv er så ulik våre foreldres at vi snakker om det famøse kvantespranget. Alt er endret, men vår fysiologi har vært konstant siden menn jaktet og kvinner høstet. Vi har kropper som skal brukes aktivt, hele tiden, ellers forvitrer vi.

Oss foreldre var forbi grunnskole-stadiet før sitte-stille-revolusjonen kom. Våre barn er født inn i den. De kan være den første generasjonen som kommer til å leve kortere enn sine foreldre. Alle medisinske gjennombrudd til tross.

Det er ufattelig å ta innover seg mens vi mater ungene med tran og fem om dagen – og sjauer dem til og fra fotballtrening. Ja, de spiser mer grønt, men de spiser enda mer junkfood. Og ja de trener, men de sitter så altfor, altfor mye.

Vi trenger hjelp

Husker du 2006? Året filmen Crash vant Oscar over Brokeback Mountain? Det året brukte ungene våre i snitt fem timer i uken foran en skjerm. I 2010 var tallet 20-30 timer. Nå, i snitt 45 timer foran skjerm på 15-åringer. IKT på skole ikke medregnet.

Oss foreldre vet, selv uten tall, hvor ille dette er. Vi går med konstant knute i magen i det vi prøver å rive poden vekk fra PC hvor han sitter og skyper med bestevennen som bor i oppgangen ved siden av. Vi trenger hjelp, rett som det er.

Storefri er for kort, særlig for ungdommene. De bruker ikke skolegården til fysisk aktivitet. En time ute på skolen hver dag, hvor kroppen brukes aktivt og pulsen kommer opp i 140 – 174 slag i minuttet er et minimum. Fordelene er så mange: bedre helse, bedre læring, mindre mobbing. Det er en vinn-vinn situasjon. Jeg kan ikke skjønne at dette ikke er innført allerede.

Derfor, kjære kunnskapsminister, mer fysisk aktivitet til småfolket!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder