Kommentar

Pakistan mot jihadistene

Av Shazia Sarwar

HØY PRIS: Det pakistanske forsvaret innledet et storoffensiv mot Pakistansk Taliban i midten av juni. Med en samlet Pakistan i ryggen. Prisen er 700.000 flyktninger. Foto:Randi Matland,VG

Lurer du på hvordan muslimer flest reagerer
når jihadister har terrorisert et lutfattig land lenge nok? Da bør du følge med på det som nå skjer i Pakistan.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over seks år gammel

Av SHAZIA SARWAR

Muslimer kjemper på flere fronter. Syria, Irak, men også Pakistan. I Pakistan er det i skrivende stund jihadistene som er på vikende front. Pakistanerne viser vei – jihadister er mulig å bekjempe.

Men prisen er høy.

Journalist: Shazia Sarwar Foto: ,

Minst 700 000 pakistanere er på flukt. Mange flyktet i det de sto og gikk i da det pakistanske militæret satte i gang en storoffensiv mot terrorister, som har hatt tilhold i deres områder, i nattens mulm og mørke nord i Pakistan 16. juni.

Fryktelige forhold

Flyktningene er uten tilstrekkelig hjelp, stappet i overfylte provisoriske flyktningleir, uten tak over hodet eller nok mat og vann til å mette alle. Gradestokken viser 40 grader.

Store menneskelige lidelser, men medpakistanere er villig til å ta kostnaden.

Terskelen for hva som er akseptabelt synker betraktelig når befolkningen lider av en form for kollektiv posttraumatisk stress syndrom . Hvem kan klandre dem: Siden 2003 er 53.000 drept av egne terrorister , en selvmordsbomber ad gangen. Bomber i grønnsaksmarkeder og busser. Bomber og skudd mot moskeer og flyplasser . Religiøse- og etniske minoriteter som er fritt vilt, skoler som er sprengt og aktivister som er drept. Å ikke vite om du kommer hjem fra jobb, om barna kommer hjem fra skolen. Dag etter dag, år etter år.

Men nå har de bestemt seg.

Forespeilet helvete

Titusener av soldater og dusinvis av jagerfly er satt inn, når Pakistansk Taliban (TTP) nå tvinges fra skanse til skanse i stammeområdene i Nord-Waziristan. 400 terrorister er drept , tilholdssteder og bombefabrikker avdekket, burkakledde terrorister tatt. Midt i offensiven har parlamentet nylig vedtatt ny terrorlov. Mistenkte kan holdes i hemmelig varetekt i 60 dager, 20 år i fengsel ved dom, og «shoot-at-sight»-mulighet for politiet dersom de mistenker noen for å være i ferd med å begå terrorhandling.

Innrømmelsen om at nok er nok har sittet langt inne. Et sterkt troende folkeslag er blitt forespeilet helvete om de ikke støttet terroristene. Amerikanske droner har både drept militante og sivile. Forvirrede toppolitikere har holdt dialog og spist middager med mordere. Religiøse tekster brukt og misbrukt for å holde en nasjon som gisler.

Pakistan ser ut til å ha kjempet seg ut av Stockholm-syndromet og står nå mer eller mindre samlet bak militæret. Det samme militæret som har est ut på bekostning av en befolkning som er blitt skjøvet ned i stadig mer fattigdom. De begrensede ressursene har kommet militæret til gode.

I dag sees det på som akseptabelt at et av verdens fattigste land bruker syv ganger mer på militæret, enn på utdanning. Militæret får 40 prosent av statsbudsjettet. De som har kritisert ubalansen er stille nå. Du må leve for å kunne gå på skolen.

Kritikerne som påpeker de sivile lidelsene , uholdbarheten i den nye terrorlovgivningen og det faktum at de fleste Taliban allerede har flyktet området , blir resolutt overdøvet. Menigmann bryr seg lite om at det stort sett er jihadistenes fotsoldater som er drept. Lederne har fritt leide gjennom de åpne grensene til Afghanistan. Militæret ser ut til å være interessert i å gjenvinne landområdene fremfor å ta terroristene.

Åpnet sine hjem

Krigens første offer er sannheten. Uttalelsen får bein å gå på når det pakistanske militæret er den eneste nyhetskilden. Journalister har få muligheter til å verifisere forsvarets påstander om antall drepte og hvem som er drept. Pakistanerne er fornøyd med det. Akkurat nå er de smertefrie - denne lindringen er etterlengtet. Men den gjør dem ikke immun overfor lidelsene til flyktningene. Store pengeinnsamlinger er på gang, de kjører egenhendig opp med mat og vann til flyktningene og enkelte pakistanere har til og med åpnet sine hjem for de husløse.

Ondet må tas fra roten

Islamistisk terrorisme er et flerhodet uhyre. En kreftsvulst med fjernmetastaser. Fjerner du den ene svulsten, dukker den opp et annet sted i den syke kroppen. Det er næringen til kreften som må kuttes. Den består i en befolkning uten håp. Håpet er frarøvet av fattigdom, korrupsjon og sosial urettferdighet.

Den spektakulære militæroperasjonen mot terrorister har en umiddelbar smertestillende virkning, om ondet tas fra roten gjenstår å se. Ja, prisen er høy. Men prisen er langt høyere om ikke forsvaret slår tilbake. Eller om det ikke finnes et stort nok forsvar som kan slå tilbake.

@ShaziaSarwar

Les også

 1. Flyktningstrøm til Afghanistan vekker frykt

  Ting er snudd på hodet og folk flykter nå i tusentall fra stammeområdene i Pakistan til Afghanistan.
 2. Leger uten grenser: Dette er krisene verden har glemt

  Sykdommer som enkelt kunne vært behandlet, dreper hundretusener. - Vi kan ikke fortsette å lukke øynene for dem, sier…
 3. 300.000 sivile på flukt fra kampene i Pakistan

  Mens pakistanske kamphelikoptre hamrer løs på de militante islamistenes stillinger nordvest i landet, stiger tallet…
 4. Har satt inn 30.000 soldater: Minst 140 drept i storoffensiv mot militante islamister i Pakistan

  Det pakistanske forsvaret har satt i gang en storstilt militær operasjon mot Taliban nord i landet. 30.

Mer om

 1. Pakistan

Flere artikler

 1. Pluss content

  Pakistan mot jihadistene

 2. Barnemorderne i Pakistan

 3. Har satt inn 30.000 soldater: Minst 140 drept i storoffensiv mot militante islamister i Pakistan

 4. Terrortiår i Pakistan: Slik herjer Taliban i Pakistan

 5. VG mener: Fiender av Pakistan

 6. Terrorkamp på to fronter

Fra andre aviser

 1. Terrorangrep mot kristne kan svekke Taliban

  Bergens Tidende
 2. Pakistan har erklært storkrig mot terroristene. Men vinner de?

  Aftenposten
 3. Over 20 militante islamister drept i Pakistan

  Bergens Tidende
 4. Kva kan me lære av terroren i Pakistan?

  Bergens Tidende
 5. Pakistansk terrorleder slo til igjen

  Bergens Tidende
 6. Etter skoleterroren i Peshawar: Derfor er Afghanistan viktig i kampen mot voldelig ekstremisme

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder