GULLJUBEL: – I Høyre er vi mange som ser hvor viktig et norsk OL vil være, ikke bare for idretten, men for hele samfunnet, skriver kronikkforfatterne. Bilde fra premieutdelingen etter 5-mila på Lillehammer i 1994.

GULLJUBEL: – I Høyre er vi mange som ser hvor viktig et norsk OL vil være, ikke bare for idretten, men for hele samfunnet, skriver kronikkforfatterne. Bilde fra premieutdelingen etter 5-mila på Lillehammer i 1994. Foto:Tore Berntsen,VG

Debatt

Kronikk: Ja til OL i Norge!

FrP-leder Siv Jensen mener Norge bør la være å arrangere OL på grunn av prislappen. Det er vi helt uenige i. Hvis ikke Norge som et av verdens rikeste land tar seg råd til OL og PL i 2022, hvem gjør det da?

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Linda Hofstad Helleland, Øyvind Halleraker, Kristin Vinje, stortingsrepresentanter for Høyre

Norge har en stolt historie som vintersportsnasjon, og vi har nå en sjelden mulighet til å arrangere OL og Paralympics i Oslo i 2022. Det er en mulighet vi bør gripe. Å arrangere OL handler om stille opp som vertsnasjon for et av verdens aller største og mest kompliserte arrangementer. Det gir oss en mulighet til å gå foran i løypa og vise vei. Et slikt prosjekt vil fremme innovasjon, kreativitet og verdiskaping, som sammen med idrettsfellesskapet og den gleden det gir vil være en positiv kraft for Norge.

Norge bør være vertsnasjon

Store internasjonale idrettsmesterskap styrker breddeidretten. Derfor sier regjeringen i Sundvoldenplattformen at den vil bidra til at Norge skal være vertsnasjon for internasjonale idrettsmesterskap. I stortingsmeldingen om idrett som Stortinget vedtok i 2012 utrykkes det at Norges posisjon som vinteridrettsnasjon gjør at det forventes at Norge påtar seg slike arrangementer. Vi minner også om at det var et enstemmig Storting som i 2011gav en statsgaranti og et statstilskudd til Ungdoms-OL 2016 på Lillehammer.

For første gang i Norge vil Oslo og de andre søkerkommunene være med å ta regningen. De vil betale for etterbruk og ta sin del av anleggsinvesteringene. Idretten tar sin del men fordeler spillemidlene slik at OL ikke forsinker idrettsanlegg i resten av landet. Regjeringen har selv kvalitetssikret søknaden, og analysen viser at summen for staten blir under 20 milliarder kroner etter at inntekter og privat finansiering er trukket fra. Det inkluderer flere milliarder kroner for nye politibiler og sikkerhetsutstyr til hele landet. I beregningen er ikke alle de samfunnsøkonomiske gevinstene tallfestet.

I Høyre er vi mange som ser hvor viktig et norsk OL vil være, ikke bare for idretten, men for hele samfunnet. Det vil skape tusenvis av nye arbeidsplasser og gi optimisme og investeringer i norsk næringsliv. Det vil løfte nytenkning og skaperkraft for utdanning, og reiseliv. Forsknings- og kulturprogrammer vil få nedslagsfelt i hele landet. I tillegg til selve mesterskapet vil verdens oppmerksomhet rettes mot Norge både før og etter mesterskapet. Det gir oss en unik eksponeringsmulighet i en annen liga enn all annen markedsføring kan oppnå.

Ny generasjon frivillige

Vi har en enestående sjanse til å utdanne en ny generasjon norske frivillige og frivillighetsledere. Idretten leverer over 27 000 frivillige årsverk til en beregnet verdi på 12,5 milliard kroner – hvert eneste år! Det er 30 år siden OL på Lillehammer, og gjennomsnittsalderen blant frivillige øker. Et nytt norsk OL trenger 20 000 frivillige og vil være en unik mulighet til å rekruttere og heve kompetansen for de frivillighetslederne som skal ta Norge videre.

I Trøndelag eller Bergen hadde man gått mann av huse om det åpnet seg en sjanse for noe så stort som et OL i regionen. Et riktig planlagt og godt gjennomført OL og Paralympics i Oslo-området vil gi et fantastisk løft for hele landet. Det er lett å glemme at OL i Norge også møtte folkelig motstand i årene før 1994, men nordmenn snudde og ble vanvittig stolte da de så hva vi skapte sammen på Lillehammer.

Hver fjerde vinter reiser våre idrettshelter til OL i andre land, og de forsyner seg godt av medaljene for sine prestasjoner. I 1952 og 1994 inviterte vi resten av verden hjem til oss. Det skjer ikke ofte, men i tillegg til medaljene og idrettsgleden har OL bidratt til at vi nordmenn har beholdt en stolthet og nærhet til idrett og natur som er viktig både for vår nasjonale identitet, vår folkehelse og samholdet i vårt samfunn. Vi blir et fattigere land om kommende generasjoner skal vokse opp uten å få ta del i dette, fordi vi ikke vil ta oss råd.

I tråd med norske verdier

Jeg er sikker på at mange Frp’ere rundt i landet vil glede seg over OL når de pakker sekken med kvikklunsj og fyller kaffe i termosen. For et OL hos oss skal bygges på nøkternhet i tråd med norske verdier. Vår dugnadsånd skal gjennomsyre hele arrangementet. Med en norsk folkefest vil vi vise verden at IOC ikke trenger svarte biler og luksusbehandling, men møter vanlig god norsk gjestfrihet.

Om Stortinget sier nei til høsten sier de også nei til å være med å påvirke OLs fremtid. Det er en fare for at kun nasjoner uten forankrede demokratier skal stå igjen for å forvalte det verdifellesskapet idretten gir oss. Det er hverken norsk idrett, det norske samfunnet eller Norge som nasjon tjent med.

Vi respekterer at Frps landsmøte stemte mot en statsgaranti. Men, vi gir likevel ikke opp håpet. Vi er mange på Stortinget fra ulike partier som ønsker OL og PL til Norge i 2022 – for oss handler det først og fremst om norske verdier, og alt kan ikke måles i penger.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder