REFSER KINA: Kina ser på presidentkandidat Donald Trump med skrekkblandet fryd.
REFSER KINA: Kina ser på presidentkandidat Donald Trump med skrekkblandet fryd. Foto: Thomas Nilsson VG

Trumfkort for Kina

MENINGER

Kinas fryder seg over Donald Trumps suksess. Han har gjort valgkampen til en vits og USA til latter, skriver kinesiske medier.

Publisert: Oppdatert: 20.03.16 17:39

Det er med skrekkblandet fryd:

- Klovnen er nå blitt den største utfordrer, skriver Global Times på lederplass. Avisen mener Trump har åpnet Pandoras eske. Da Pandora, i følge gresk mytologi, falt for fristelsen og åpnet den forbudte krukken slapp hun samtidig ut all verdens elendighet: sykdom, lidelser og plager.

Det er også med skadefryd:

Med Trump er det kommet inn noe uforutsigbart og valgkampen er blitt skremmende med sjokkerende slåsskamper på politiske møter i det som påstås å være det mest utviklede og modne demokratiske valgsystem, skriver avisen som minner om at Benito Mussolini og Adolf Hitler kom til makten gjennom valg.

- Det er en viktig leksjon for vestlige demokratier. USA må passe seg slik at de ikke blir en «destruktiv kraft mot verdensfred», skriver Global Times.

Kinas strengt kontrollerte statlige medier nyter å belære amerikanerne om folkeskikk og ansvarlighet, etter selv å ha blitt refset av USA i alle år. Kina griper begjærlig muligheten til å kritisere vestlige demokratier som gir spillerom for demagoger og høyrøstede populister. En kinesisk kommentar sier stadig flere amerikanerne nå innser at det er noe falskt bak de fine ordene om demokrati. Det ber som virkelig lyder falsk er klagesangen fra autoritære regime som kritiserer demokratier for mangler.

Å kritisere Kina tilhører standardrepertoaret til Trump i valgkampen.

- Når Donald Trump blir president vil Kina få vite at Amerika igjen er ledelsen for global business og at det blir slutt på valutafiksing og juks, heter det på Trumps nettside.

Rong Xiaoqing skriver i Global Times at «mørke tanker og mørke krefter» er blitt vekket etter at Trump tok steget opp på den nasjonale scene.

- Kandidaten som «sier det han tenker» kan ha utløst krefter utenfor sin kontroll, enten det er rasisme, en reaksjon mot politisk korrekthet eller nasjonalisme.

Økende amerikansk proteksjonisme bekymrer Kina. De forventer at det økonomiske samarbeidet kan bli skadelidende, uansett hvem som blir president.

Det er ikke bare Kina som er urolig.

Det velrenommerte Economist Intelligence Unit (EIU) skrev i en rapport denne uken at en seier for Donald Trump i høstens presidentvalg er en stor global risiko fordi det kan utløse handelskrig og høyne spenningen i verden.

Men det er verd å merke seg den største risiko verden står overfor, i følge EIU, er faren for en alvorlig økonomisk nedtur i Kina.

LES OGSÅ:Kongen av New York

PER OLAV ØDEGÅRD

Her kan du lese mer om