SAMLINGSPUNKT: Arbeiderpartiet bør samles om Snorre Valen, mener kronikkforfatteren. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Debatt

Arbeiderpartiet bør samles om Valen og Venstre

Nå skjer det ting i fordelingspolitikken fra sentrum-venstre-sidens progressive krefter.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til VG her.

Artikkelen er over fire år gammel

OLA MAGNUSSEN RYDJE, tankesmien Agenda

De fleste er enige i at forskjellene i Norge øker, og at det ikke er en god ting. Men hvem tør å gjøre noe med det? Svaret er Sosialistisk Venstreparti og Venstre. Sistnevnte gikk i dag inn for innføring av skatt på arv.

Ola Magnussen Rydje.

SV anno 2016 er i ferd med å komme ut av skyggenes dal etter åtte år som lillebror i en regjering der de, naturlig nok, måtte gi mer enn de fikk. I dag er også partiet langt mer relevant enn hva oppslutningen tilsier. Hvorfor? Fordi de er det partiet som kommer med tydelige og sammenhengende forslag til en bedre fordelingspolitikk i Norge.

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook!

Der det mange mener er et alt for kompromissglad Arbeiderparti fomler i skatte- og ulikhetsdebatten, har SV med nestleder Snorre Valen i spissen markert seg som regjeringens mest intense faglige og politiske opposisjon i fordelingspolitikken. Nå er også regjeringens samarbeidsparti Venstre med på notene om innføring av skatt på arv.

Følg VG Meninger på Instagram ved å trykke her eller legge til @vgmeninger.

Stadig flere er klar over at ulikhetene i Norge øker, og de liker det ikke. Åtte av ti nordmenn ønsker at vi skal være et samfunn med små forskjeller. Men vi er på vei mot noe annet – i alt for stor fart.

De rike blir rikere

Siden 1970-tallet er Norges rikeste blitt både flere og enda rikere. De ti prosent rikeste i landet eier hele 69 prosent av all finanskapital. Den «fattigste» halvparten i Norge eier til sammenligning 3,5 prosent.

Venstre-forslag: Vil ha gratis barnehage, men kutte i barnetrygden

Selv om mange eier bolig i Norge, eier de rikeste ti prosentene i landet omtrent halvparten av all formue.Den rikeste prosenten eier en femtedel (SSB). Selv om utviklingen går sakte er dette er en utvikling alle partier bør frykte. Også Arbeiderpartiet.

En av de tingene som driver opp ulikheten i Norge er arv, og arv betyr stadig mer. I Norge har 77 av landets 100 rikeste arvet formuen sin. Det betyr at både skatt på formue og arv vil være viktige for i framtiden å motvirke en utvikling der noen få på toppen drar fra de andre.

Regjeringens politikk er derfor i strid med både internasjonale og nasjonale anbefalinger. Norske økonomer mener det finnes svært få andre skatter som direkte omfordeler så effektivt som formuesskatten og arveavgiften. Begge bør være viktige deler av et framtidig skattesystem. Begge har regjeringen enten kuttet kraftig i – eller fjernet helt.

Arbeiderpartiet kjempet for bevaring av formuesskatten i skatteforliket. Det er alltid vanskeligere å gjeninnføre en skatt, enn å øke satsen på en skatt som allerede finnes til et hensiktsmessig nivå. Det at man også etter neste Stortingsvalg har muligheten til å skatte mer rettferdig, gjennom å beskatte formue, skyldes Arbeiderpartiets innsats, og at de ble med på skatteforliket. Her valgte SV å stå utenfor.

Men på andre områder i skattepolitikken gjør Arbeiderpartiet valg som ikke vil bidra til mindre ulikhet. Da særlig i debattene om skatt på arv og skatt på bolig.

Dårlig fungerende arveavgift

Flere økonomer har pekt på at arveavgiften ikke fungerte godt slik den var utformet. Blant annet fordi den var lett å omgå, slik at de rikeste ofte slapp unna. «I praksis betalte de virkelig rike ingen avgift, og da hjelper det ikke», har NHH-professor Jarle Møen uttalt. På spørsmål om de kommer til å gjeninnføre skatt på arv har Arbeiderpartiet derfor sagt nei, med utgangspunkt den gamle utformingen.

De ønsker ikke å gjeninnføre arveavgiften fordi den ikke fungerte etter hensikten. Det har de rett i.Men dette er også SV enige i. Faktisk er vel alle enige i det. Det er åpenbart ulike syn i Arbeiderpartiet på hva som er riktig vei å gå i disse spørsmålene.

Men nå avviser partiet tydelig en slik skatt. Slik det ser ut nå er vårt største parti mot selve prinsippet om skatt på penger du aldri har jobbet for. Det handler ikke om hvordan, men om den skal finnes i det hele tatt.

SV-lederen samlingspunkt

På landsmøtet i 2005 presenterte Kristin Halvorsen et godt forsvar for deltakelse i en Ap-ledet regjering. Et slikt forsvar er ikke utenkelig fra Audun Lysbakken heller, men det krever at Arbeiderpartiet for alvor lytte til økonomenes faglige råd, samt SVs langt mer rettferdige fordelingspolitikk.

For på tross av at Stoltenberg-regjeringen hadde det som et uttalt mål å motvirke ulikhet gikk det feil vei. Skal Arbeiderpartiet ha troverdighet ved neste korsvei, må de gjøre mye mer og mye nytt.

Som finanspolitisk talsmann for Venstre, Terje Breivik, sa det til NRK på torsdag: «At Arbeiderpartiet ikke er villig til å gå inn i denne typer debatter med et åpent sinn, synes jeg virker litt rart».

Det åpner for gode muligheter for en bedre fordelingspolitikk i sentrum-venstre. En start for Arbeiderpartiet er å samles om Snorre Valen. Nå også med Venstre på laget.

Mer om

 1. Venstre (V)
 2. Politikk
 3. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 4. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Partiene bør samles om en ny arveavgift

 2. Vi trenger en ny arveavgift

 3. Den store forskjellen på Erna og Jonas

 4. Innfør arveavgift

 5. Rikingene drar fra

Fra andre aviser

 1. Høyre tror ikke på Støres garanti om at skattene ikke går opp for gjennomsnittsnordmannen

  Aftenposten
 2. Slik er Støres skattegaranti for de fire neste årene

  Aftenposten
 3. Leder: Ny arveavgift

  Fædrelandsvennen
 4. Den store skatteguiden: Her er de ulike partienes løfter

  Aftenposten
 5. Arbeiderpartiet må snakke mer om utgifter

  Aftenposten
 6. Ap-forslag: Øk skattene med 15 milliarder

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no