Kommentar

Håpløse millennials

Av Camilla Bjørn

Foto: Tegning: Morten Mørland

Brexit skjedde fordi unge briter ikke stemte. I USA kan Donald Trump vinne om amerikanske millennials gjør det samme.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over tre år gammel

Millennials er et innarbeidet begrep i USA og en fellesbetegnelse på alle som er født etter 1980. For kommersielle aktører og annonsører er de hyperviktige, og for årets presidentkandidater er de selve nøkkelen til suksess.

I år runder millennials 69,2 millioner stemmeberettigede i USA og er dermed den største generasjonen velgere. Med det følger også en enorm makt – om de bruker den!

Les også: Fremtiden er pensjonert

Engasjerer seg ikke

For millennials har vært dårlige til å utnytte innflytelsen sin. Deres høyeste valgdeltagelse så langt var i 2008 da 50 prosent av dem gikk til valgurnene og bidro sterkt til Obamas entusiastiske seier. I 2012 var tallet 46 prosent.

I år frykter særlig demokratene at tallet skal bli enda lavere. For selv om millennialsene har et flyktig forhold til politiske partier og bare halvparten er registrert med partitilhørighet viser undersøkelser at et klart flertall sympatiserer med demokratene. Kun en tredjedel foretrekker republikanerne.

Så hvem er USAs fremtid, egentlig? Millennials er den mest utdannede generasjonen i USAs historie, særlig blant kvinner er forskjellen fra tidligere generasjoner stor. Over 65 prosent av dem har utdannelse fra Universitet eller høyskole.

Millennialsene er mer urbane enn tidligere generasjoner, hele 70 prosent bor i byer. Men de likevel en frustrert gjeng. En tredjedel bor hjemme hos foreldrene sine, noe som får mye oppmerksomhet i amerikanske medier. (Da er de mellom 18–24 som bor på campus i forbindelse med studier ikke medregnet.)

At de bor hjemme hos mor og far skyldes til dels de høye boligprisene i byene, men så er heller ingen annen generasjon i USA hardere rammet av finanskrisen.

Arbeidsledigheten blant millennials var på sitt verste oppe i 12 prosent for noen år siden samtidig som de satt med flere hundre tusen i studielån. Mange sliter med å få jobber som står til utdannelsen de har tatt.

Les også: Ungdommer: Derfor velger vi Bernie

Tror ikke på presidentskapet

Millennials er generasjonen som vokste opp med internett og den digitale revolusjonen. Men ingen av dem har i voksen alder opplevd et USA i full økonomisk blomst.

Kriser og nedgangstider kjenner de godt. 9/11, Irak-krigen, boligbobler, økonomisk stagnasjon og krigen i Afghanistan. Ikke rart de har en iboende skepsis til politiske prosesser i USA, ifølge en gallupundersøkelse.

Millennialsene har også lite tro på presidentskapet og oppfatter det som svakt og uten reell handlekraft, meldte nyhetsnettstedet Vox tidligere i år. Obamas kamp mot kongressen har nok spilt inn her. En erfaring de unge har bidratt til selv ved knapt å delta i mellomvalgene og dermed overlatt kongressen til republikanerne.

Millennials er i hovedsak liberale og den generasjonene som er mest positiv til immigrasjon, homofiles rettigheter og kampen for miljøvern, men er delt på midten i våpenkontroll og abort.

Frykter ikke «sosialisme»

De opplevde aldri den kalde krigen og er langt mer positive til ordet «sosialisme» enn de foregående generasjonene.

For dem er sosialisme forbundet med vårt skandinaviske sosialdemokrati og ikke en totalitær kommunisme. Flertallet av millennials ønsker en velferdsstat med større sosial trygghet, offentlig finansiert helsevesen og gratis skolegang.

Dette forklarer Bernie Sanders engasjement blant de unge. Hans evne til å mobilisere millennials har til og med overgått Obama sine glansdager i 2008.

Hillary Clinton har langt fra samme appell og det er mye spenning knyttet til hvor stor del av Sanders supportere som blir med over til Clinton, som ikke er kjent for å ha draget på de unge.

Les også: Sanders gjør Clinton sårbar

Uforutsigbare

Vil hun klare å lokke dem ut til stemmeurnene til slutt? En måling i Washington Post denne uken viste at majoriteten av Sanders supportere sier de vil stemme på Clinton.

Men millennials er uforutsigbare og det er lenge til valget november.

Trump kommer trolig til å fremstå mer presidentaktig når valgkampen tilspisser seg. Han appellerer dessuten til manges ikke-eksisterende tillit til den etablerte politiske eliten. Og om de unge ikke ender med å stemme på The Donald så kan de gjøre som i England og holde seg hjemme.

Nettstedet Buzzfeed, den kanskje viktigste nyhetskilden til millennials, er fullstendig klar over faren. Denne uken startet de en kampanje som tar utgangspunkt i Brexit for å få unge amerikanere til å stemme;

«Buzzfeed vil minne deg på hva det vil si å være amerikaner og tenke på de neste 20 30 og 50 årene av dette landet».

La oss håpe de lykkes!

@camillabjorn

Les også

 1. Kongressrapport frikjenner Clinton i Benghazi-saken

  Etter flere år med bitter krangling fritar Benghazi-komiteen i Representantenes hus Hillary Clinton for skyld da fire…
 2. Nederlag for abortmotstandere i USAs høyesterett

  LOS ANGELES (VG) USAs høyesterett knuste de strenge abortlovene i Texas.
 3. Trump fyrer løs: – Clinton er kanskje den mest korrupte personen som har forsøkt å bli president i USA

  NEW YORK (VG) I en tale på et av sine egne hotell i New York går Donald Trump i strupen på Hillary Clinton.
 4. Gjett hvem som nå vil ha et godt forhold til USA

  – I dag er USA trolig den eneste supermakten. Med denne kommentaren legger Vladimir Putin an til en ny linje i forholdet…
 5. Trump truer med å trekke pengestøtte

  Donald Trump truer med å trekke sin økonomiske støtte til Det republikanske partiet om han blir hindret fra å bli valgt…
 6. Wikileaks varsler nye Clinton-avsløringer

  Varslernettstedet Wikileaks vil om kort tid legge frem ny dokumentasjon i epostskandalen rundt Hillary Clinton.

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. Skuddene i Dallas

 2. Krigen som ikke tar slutt

 3. Kris Kristofferson – frihetsforkjemper og trøster

 4. Plagiat uten plan

 5. Den egentlige snikislamiseringen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder