BMW-GLISET: Politiet viser fram de nye patruljebilene på Gardermoen. Foto: Torkjell Jonsson Trædal

Kommentar

Fint skal det være

Jeg forstår godt at politiet landet på den dyreste av alle bilene da de dro på shopping.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Hvem har ikke opplevd å stå og kjenne på de kostbare skoene i butikken og sukke tungt. Og disse bilkjøperne skulle ikke engang betale selv. Polititjenestemennene som prøvekjørte og prøvesatt de nye bilene var sendt på shopping med statens kredittkort. Da blir det fort dyrt. Alle vil jo ha det beste. Og altfor ofte blander vi pris og kvalitet, selv om vi innerst inne vet at det dyreste ikke nødvendigvis er det beste.

Bakgrunn: VGs gransking av millionbilene

Det er derfor vi har anbudsprosesser. Regler som dette skal forhindre innkjøp basert på ren personlig smak og behag, jakt etter status og vennskap eller et ønske om å gjøre sin egen fetter rik. Det blir mest rettferdig når alle får delta på like vilkår.

For tenk på lyden når du setter deg i nye skinnseter. Og ikke minst lukten av ny bil. Det vekker følelser. Men hvilken bil som får frem godfølelsen varierer fra person til person. Vi lider alle av noe psykologene kaller en «bekreftelsestendens». Om vi på forhånd har mest lyst på en BMW, så ser vi bare de gode sidene ved den bilen. Vi ser til og med ting som ikke finnes, som at den har bedre sikt enn andre biler. Mens de dårlige sidene, de får vi ikke med oss.

Få flere kommentarer og kronikker: Følg VG Meninger på Facebook

Det var dette fenomenet som rammet politiets biltestere ute på Rudskogen. De hadde mest lyst på en BMW, og derfor kjente de på seg at den akselererte raskest, hadde best sikt og best plass. Men der tok de feil.

Siden folk flest ikke klarer å ta helt kalde og fornuftige valg på egen hånd, trenger vi hjelp. Når objektive tester og målinger kan gi et klart svar, så bør politiet heller bruke det enn å få folk til å føle seg frem. Hvor stort et bagasjerom er, er ikke noe å diskutere. Anbudsreglene som skal sikre en mest mulig fornuftig handel, hjelper ikke lenger når undersøkelsene som ligger til grunn baseres på magefølelse.

Les også: Dette er italiensk politi sitt nye råskinn

At de tapende bilmerkene er sure, er lett å forstå. De er vraket etter valg som virker å være basert på rene tilfeldigheter. Likevel har det vel knapt skjedd noen stor skandale denne gangen, heldigvis. For alle politibilene i konkurransen er gode – og knalldyre.

Om kriminaliteten går opp i fylker som Sogn og Fjordane, derimot, kan dette bli riktig dyrt. Da må samferdselsministeren punge ut for å reparere Norges dårligste vei – Riksvei 60. Det ville tatt seg ut om politiets utrykningskjøretøy må kjøre på tvers over humpene i sine nye, lave BMW-er.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder