TROLIG DREPT: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad FOTO: PRIVAT Foto: ,

Leder

VG mener: De voldelige islamistenes sanne ansikt

Terror-organisasjonen IS skal ha henrettet nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad. Han ble tatt til fange av den ekstremistiske gruppen i Syria i januar i år. Statsminister Erna Solberg karakteriserer det antatte drapet på det norske gisselet som «et kaldblodig mord» og kaller det hele «en avskyelig
og barbarisk handling».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

For hver dag som går, for hvert liv IS ødelegger, blir det bare tydeligere for resten av verden at IS må stoppes! Vi kan simpelthen ikke tillate at et lite mindretall av ideologisk forskrudde banditter får ødelegge vårt åpne samfunn på denne måten.

Etter ønske fra familien, opplyste utenriksminister Børge Brende at Grimsgaard-Ofstad var blitt grovt mishandlet og lemlestet mens han satt i de voldelige islamistenes fangenskap.

IS har angivelig forlangt flere titalls millioner kroner i løsepenger for nordmannen. Da terroristene ikke oppnådde det de ville med gisseltakingen, (krever innlogging) ble 48-åringen fra Telemark drept og skjendet. Dette sier alt om hvilken menneskeforakt som gjennomsyrer IS og det denne moralsk forkvaklede mordergjengen står for.

De påberoper seg en høyere åndelighet, men bruker religionen til pengeutpressing, bestialsk vold og feige drap på uskyldige, forsvarsløse mennesker – det være seg i Beirut i Egypt, i Paris. Ingen skal kunne føle seg trygge, er budskapet.

For hver dag som går, for hvert liv IS ødelegger, blir det bare tydeligere for resten av verden at IS må stoppes! Vi kan simpelthen ikke tillate at et lite mindretall av ideologisk forskrudde banditter får ødelegge vårt åpne samfunn på denne måten.

Morderne må finnes og avvæpnes, og grunnlaget for alt dette hatet som holder liv i dem, må identifiseres og elimineres. Dette vil kreve militær innsats, men vel så viktig; det vil kreve mye politisk kløkt og det som kalles soft power.

Det er ikke nok å strupe IS i Syria, det vil også måtte komme krevende oppfølgingstiltak i de sivilsamfunn og miljøer hvor radikaliserte islamister kan antas å oppstå og i verste fall begå terrorhandlinger.

Det vil kreve innsats fra hver og en av oss, for kanskje må vi gå i rette med egne holdninger som bidrar til å skape polarisering og avstand.

Vi må vise at våre liberale verdier omfatter alle som ønsker å dele dem. At vårt samfunnssystem er demokratisk og rettferdig, og gir alle like muligheter til å kunne lykkes. Det er derfor vi er flere og sterkere enn terrorister som ønsker å frata oss dette rammeverket for fri vilje, samhold og livsglede ­­– universelle rettigheter som uansett er en gåte for ekstremister, fordi deres grunnleggende forståelse for det individuelle menneskeverd er fraværende.

Voldelige islamister har ingen respekt for liv, men skjønner altfor godt hvordan deres forakt for menneskerettigheter og humanisme kan utnyttes.

Den råskap som Ole Johan Grimsgaard-Ofstads mordere har utvist, og deres destruktive verdensbilde representerer menneskehetens ytterste antikrefter, og må møtes deretter. Med alle nødvendige midler. Det synes tvilsomt at de kan snakkes til fornuft.

Les også

 1. Slik har koalisjonen rammet IS

  Ifølge amerikanernes egne tall hadde koalisjonen de leder rammet over 16.000 IS-mål før terrorangrepet i Paris.
 2. Statsministeren: – En avskyelig og barbarisk handling

  Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble mishandlet av IS-terroristene, opplyser utenriksminister Børge Brende.
 3. Mistenkt hovedmann bak Paris-terroren: Ikke pågrepet – uklart om han er drept

  Abdelhamid Abaaoud, som mistenkes for å være hjernen bak terrorangrepet i Paris, skal ifølge Washington Post være drept.
 4. IS hevder å ha drept norsk gissel

  Opplysningene om nordmannens dødsfall legges frem i en ny utgave av et propaganda-magasin fra IS.
 5. Hollande vil danne storkoalisjon mot IS

  François Hollande vil iverksette nødvendige tiltak for å bekjempe IS. Nå ønsker den franske presidenten å danne en…
 6. Slik kan kampen mot IS føres

  Dette er noen av mulighetene USA, Russland, Frankrike og resten av deres allierte har når kampen mot IS skal trappes opp.
 7. Bomber alene løser ikke terrorproblemet

  Terrortrusselen mot Europa kommer utenfra og innenfra samtidig. Det som gjøres hjemme betyr sannsynligvis mer enn hvor…
 8. Verdens svar - og Norges

  Vi må gjøre alt som står i vår makt for å stanse terroren fra IS og deres støttespillere og meningsfeller.
 9. Den utålelige friheten

  Den såkalte islamske staten tåler ikke mangfold. Nettopp derfor må vi feire mangfoldet.
 10. Etter Paris

  Den ideologiske fortellingen til jihadistene må rykkes opp med roten og utslettes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder