Leder

Truet av epidemier

KINAS KAMP: Utenriksminister Wang Yi snakket i sitt innlegg på sikkerhetskonferansen i München om krigen mot coronaviruset. Foto: PHILIPP GUELLAND / EPA

Epidemier og pandemier var ikke planlagt som et hovedtema ved den årlige sikkerhetskonferansen i München. Det store utbruddet i Kina av et nytt coronavirus, covid-19, forandret på det.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over 173 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Kinas utenriksminister Wang Yi brukte nesten hele sin taletid på å snakke om det han kalte krigen mot viruset. Hele nasjonen kjemper med selvoppofrelse, sa Wang. Et sentralt tema i München ble hvordan det internasjonale samfunn bedre kan beskytte befolkningen mot epidemier. 

les også

Splittelsen som svekker vesten

En epidemi kan bli en nasjonal krise, slik vi nå ser i Kina. En pandemi er en global trussel. Ingen vet om epidemien i Kina blir en pandemi, eller om den lar seg begrense. I går ble det meldt om 2009 nye tilfeller i Kina og 142 dødsfall siste døgn. De langt fleste syke er i Hubei-provinsen i Kina, selv om det er registrert tilfeller i flere land. Frankrike meldte om det første dødsfall I Europa på grunn av covid-19 i helgen. Den kinesiske mannen kom fra Hubei til Frankrike i januar.

les også

Kineser døde i Paris av coronavirus- første dødsfall i Europa

Når slike trussel mot folkehelsen oppstår handler det først og fremst om å redde liv, hindre spredning og utvikle vaksiner. I tillegg utgjør epidemier og pandemier en økonomisk og sikkerhetspolitisk risiko. Statsminister Erna Solberg sier slike epidemier stiller det internasjonale samarbeid på prøve. Hvor godt forberedt er verdenssamfunnet på å løse slike utfordringer? Det nytter ikke å mure seg inne og late som om dette ikke angår oss. På grunn av covid-19 har regjeringen bevilget ti millioner kroner til Verdens helseorganisasjon (WHO) og 36 millioner kroner til  CEPI som arbeider for å utvikle nye vaksiner. 

En annen viktig aktør er vaksinealliansen Gavi. I løpet av 20 år er 760 millioner barn blitt vaksinert og i dag har nær 90 prosent av verdens barn fått basis-vaksinene. Innsatsen redder millioner av liv, gir store økonomiske gevinster for samfunnet og styrker forsvaret mot grenseløse epidemier. 

les også

Solberg uenig med USA om Kina: Vil trekke dem med

Uten en raskt respons kan epidemier får en eksplosiv utvikling. Kina har store ressurser, men i mange land er ikke helsesystemene robuste nok til å håndtere slike trusler mot folkehelsen. Det er derfor nødvendig å styrke helsevesenet i fattige land. Samtidig bør den globale beredskap mot pandemier forsterkes gjennom WHO og vaksinealliansene.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Kina
 3. WHO
 4. München
 5. Erna Solberg

Flere artikler

 1. Behov for krisefond

 2. Verden ble advart

 3. Viruseksperter har startet arbeidet i Kina

 4. – En oppvisning i global solidaritet

 5. Cepi håper å ha coronavaksine klar innen utgangen av året

Fra andre aviser

 1. Virusutbruddet: – Kina har kjøpt oss tid

  Bergens Tidende
 2. Viruseksperter har startet arbeidet i Kina

  Bergens Tidende
 3. Milliardmålet nesten nådd i global kronerulling for koronavaksine

  Bergens Tidende
 4. Verdensledere krever gratis koronavaksine for alle

  Bergens Tidende
 5. Eksperter fra norske myndigheter vurderer virustrusselen

  Aftenposten
 6. Vi jobber sammen for å friskmelde verden

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder