ENDRER NORGESKARTET: Fra 1. januar får Norge færre kommuner og regioner. Moderniseringsstatsråd Monica Mæland (H) er stolt av resultatet. Foto: Helge Mikalsen

Leder

Raus med skrytet

Monica Mæland mener kommunereformen står til terningkast fem.

På årets siste dag er det mange å ta farvel med. Sogn og Fjordane og Hordaland blir til Vestland. Hedmark og Oppland blir til Innlandet. Tjøme og Nøtterøy blir borte, akkurat som Flora og Vågsøy. 119 kommuner blir til 47. Og 19 fylker blir til elleve.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland sier til NTB at hun ikke frykter oppstartsproblemer. Hun gir prosessen hittil terningkast fem.

Det er nok ikke så høytidelig ment. Men likevel dristig, all den tid vi står midt i en krise der politikerne i Viken og Troms og Finnmark har vedtatt å oppløse seg selv ved første anledning.

les også

Gamle skilt stjålet – nye skilt forsinket før startskudd for nye Kommune-Norge

Og regionreformen kan ikke skilles fra kommunereformen, som ble til bare fordi Høyre lovet KrF og Venstre sterkere regioner.

Når regionreformen har skapt så mye bråk er det fordi det har vært vanskelig å skjønne vitsen. Ja, til og med Mæland var imot.

Heller ikke i kommunereformen er målene oppnådd. Som vi husker skulle vi få mer robuste kommuner.

Når Mæland skal forklare NTB hvorfor hun ikke har overført flere oppgaver til de nye kommunene, sier hun at mange kommuner er for små til å klare nye oppgaver.

les også

Halve Norge er blitt ny

En kjede er altså ikke sterkeste enn det svakeste ledd. Over halvparten av kommunene i Norge vil på onsdag fortsatt ha under 5000 innbyggere.

Vi har fått en del nye, store kommuner som ikke får flere oppgaver. Og vi har mange små kommuner som ikke klarer å levere bra nok tjenester til sine innbyggere.

I tillegg har vi i en rekke kommuner sett overforbruk og posisjonering før sammenslåingen. Det har utartet seg blant annet i hamstring av helse, skole og idrettsanlegg. Dette var det meningen staten skulle forhindre. Men det lovforslaget ble forkastet etter høringen i 2014.

les også

Bråk om kommunesammenslåing i Tysfjord: – Skaper uvennskap i generasjoner

Og nå er vi her.

Flere av de nye kommunene starter de altså opp med tomme kasser og nye lån. Fortsatt uten de nye, desentraliserte oppgavene de skulle få. Og fortsatt har vi en hel haug bitte små kommuner.

Det var nettopp dette kommunereformen skulle fikse opp i. Det har ikke skjedd. Og som regjeringen selv sier, har ikke kommunereformen endret kommunestrukturen i Norge.

Det høres vel mer ut som en treer på terningen det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder