SAMMEN ER DE DYNAMITT: Luigi Di Maio og Matteo Renzi leder hvert sitt regjeringsparti, med hvert sitt program. Summen kan bli en skummel cocktail. Foto: TIZIANA FABI / AFP

Leder

Farlig forsøk

Når den høyreradikale populistlederen Matteo Salvini forsøker å irettesette finansmarkedene for manglende tro på Italias nye regjering, har det samme effekt som å piske havet som straff for elendige badetemperaturer.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Med et mulig unntak av Politbyrået i det kinesiske kommunistpartiet, kan ingen politikere bestemme hvordan markedet skal reagere. At børsene stuper, verdien av italienske statsobligasjoner synker og det eneste som går rekordhøyt opp er renten på Italias statsgjeld, er illevarslende. Det er tegn på at banker, investorer og meglere nasjonalt og internasjonalt ikke har tillit til den påtroppende populistregjeringen.

les også

Italias nye regjering: «Romerne er helsprø»

Rettere sagt: Markedet har ikke tillit til at den politikken som den systemkritiske Femstjernersbevegelsen og det høyreradikale populistpartiet La Lega har sagt de vil føre, er bra for Italias næringsliv og økonomi. Når de også utfordrer eurosonens stabilitet og Den europeiske sentralbanken, som forenklet forklart har vært det gjeldstyngede landets konkursforsikring, er det mye som tyder på at Italias nye regjeringspartier ikke forstår økonomiske lover og hvilke mekanismer som gjelder.

Eller enda verre – at det er nettopp det de gjør, og forsøker å fremprovosere en finanskrise for å kunne avvikle medlemskapet i den europeiske valutaunionen, slik kritiske røster beskriver overfor Financial Times.

les også

Italiensk statsministerkandidat beskyldes for CV-juks

Vi har vanskelig for å tro at noen med vitende og vilje på denne måten setter egne landsmenns pensjoner og oppsparte midler i spill. En del av børsfallet kan forklares med usikkerhet i en situasjon hvor man avventer et neste trekk. Samtidig forstår vi bekymringen som økonomiske eksperter uttrykker når det gjelder virkelighetsforståelsen hos de italienske populistene.

les også

Kan bli tidenes ko-ko-regjering

Deres regjeringsprosjekt er et gedigent eksperiment, og som alle eksperimenter kan også dette ende fryktelig galt. En lakmustest på forståelsen av situasjonen får vi ikke før de fremlegger sitt første statsbudsjett. Men det er illevarslende at de nye regjeringskameratene allerede har lovet å innføre en rekke kostbare reformer, samtidig som de også skal kutte skatter og avgifter, statens inntekter.

Ettersom de også ønsker å nasjonalisere infrastruktur og kjøpe hjem flyselskapet Alitalia, er det lite som tyder på at reformene skal finansieres med utsalg og privatisering. Da er det snakk om låneopptak. I så måte er det verdt å minne om at Italia allerede har en statsgjeld på 132 prosent av BNP.

Hvem skal yte italienerne nye lån? Kina? Og til hvilken pris?

Les også

 1. Italienske kvinner må velge mellom karriere og barn

  NAPOLI (VG) Når italienske kvinner må velge mellom karriere og familie, er resultatet en «døende nasjon».
 2. Frontkoalisjon

  Det er problemer innad i høyre – også i Italia – hvor Silvio Berlusconi sliter med å finne seg til rette som lillebror…
 3. Putin og Berlusconis vennskap: Skattesnusk, sexskandaler og hemmelige avtaler

  PARIS ( VG) Vladimir Putin og Silvio Berlusconis vennskap har overlevd dommer for skattesnusk, sexskandaler og en viden…
  Pluss content
 4. Stjernesmell for Berlusconi

  De fikk flest stemmer, men får neppe regjere. Den systemkritiske Femstjernesbevegelsen kan likevel bli sittende med hele…
 5. Frykten som deler Italia: Innvandring

  NAPOLI (VG) Italienske velgere er delt mellom dem som frykter den økte innvandringen, og dem som med harde midler vil…
 6. Italia: Økonomi viktigere enn innvandring

  Populisme, fremmedfrykt og EU-hat avgjorde det italienske valget, hører vi. Men er nå det så sikkert?
 7. Fascismens gjenkomst

  TAORMINA, Sicilia (VG) I en ny film kalt «Jeg er tilbake» dukker fascistdikatoren Benito Mussolini opp i dagens Italia.
 8. Italiensk valgsalat

  TAORMINA, Sicilia (VG) I morgen går Italia til valg, og det eneste som er helt sikkert er at landets neste statsminister…
 9. Her holdt Berlusconi sine skandale-fester

  ARCORE (VG) Bunga-bungafester i Berlusconis villa har satt den søvnige italienske småbyen Arcore på kartet.
 10. Valg i Italia: Den glemte generasjonen

  ROMA (VG) Frustrerte unge i Italia bruker valget til å gjøre opprør med en stat de føler at ikke tar vare på dem.
 11. Valget: Frykter mafiaens dødskyss

  CASTELVETRANO, Sicilia (VG) Et satiremagasin skrev forleden at det italienske valget ville stå mellom tre…
 12. Slik ble Berlusconi en «comeback-kid»

  PARIS ( VG) Han led sviende politiske nederlag, er dømt for skattesnusk og har stått til knærne i pikante sexskandaler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder