Den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko som regisserte sin egen «henrettelse». Foto: Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ekte falske nyheter

Selv i en verden med 24 timers nyhetssyklus hvor kampen om oppmerksomheten handler om å forbløffe, overraske og overrumple, ble det satt en ny standard onsdag ettermiddag:

 • VG Leder

Artikkelen er over to år gammel

les også

Russisk journalist skutt og drept i Ukraina

Den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko, som ble meldt skutt og drept dagen før, dukket opp i live på en pressekonferanse med ukrainsk sikkerhetstjeneste.

Babtsjenko har vært kjent som en fri og uredd kritiker av det russiske regimet. Trusler og sjikane skal ha fått ham til å flytte fra Russland via Tsjekkia til Ukraina. Da han ble meldt skutt og drept regnet de fleste vestlige medier med at russiske interesser på en eller annen måte sto bak.I følge Babtsjenko og den ukrainske sikkerhetstjenesten ble hele «drapet» iscenesatt for å avverge og avsløre helt reelle drapsplaner mot journalisten. En ukrainsk statsborger er pågrepet, mistenkt for å ha planlagt å drepe ham.

les også

Dette kommer Russland til å bruke for alt det er verdt

Verdenssamfunnet har de siste årene sett med økende bekymring og avmakt på hvordan Putinregimet behandler sine kritikere på. Ikke minst har forfølgelsen, trakasseringen og regelrett drap på journalister gitt grunn til fortvilelse. Russiske myndigheter har på sin side avvist all kritikk og hevdet at denne typen forfølgelser er rene skuespill satt i gang av vesten og andre av landets fiender, med hjelp av regimekritikere, for å sverte og underminere landet. Babtsjenkosaken er allerede blitt et viktig våpen i denne propagandakrigen. Vi frykter at den kan ha alvorlig underminert troverdigheten til opposisjonen.

les også

Sinne mot falskt «journalist-drap»: Et patetisk stunt

Begrepet «falske nyheter» har vært uløselig knyttet til Russlands propagandakrig mot vesten. Manipuleringen og oppkonstrueringen av falske nyhetsrapporter har vært et viktig verktøy for å destabilisere tilliten til tradisjonelle medier og myndigheter. Skal man ha noe håp om å møte denne offensiven på en troverdig måte, må seriøse journalister bestrebe seg på å ikke bruke samme type metoder. Babtsjenko hevdet at han ikke hadde noe valg. At han måtte gjøre dette for å beskytte seg. Men uansett hvilke edle motiver som lå til grunn for å fingere sin egen død, er det helt klart at dette er en type stunt som enhver seriøs journalist skal være meget forsiktig med å bruke. Fordi det vil underminere troverdigheten, som er selve grunnstoffet i «ekte» nyheter.

Mer om

 1. Leder
 2. Falske nyheter
 3. Russland
 4. Ukraina

Flere artikler

 1. Sinne mot falskt «journalist-drap»: Et patetisk stunt

 2. Ukrainsk sikkerhetstjeneste: Iscenesatte drap på journalist

 3. Russisk journalist skutt og drept i Ukraina

 4. Venn av drept, russisk journalist til VG: – Drapet var dessverre forutsigbart

 5. Russisk journalist: Lurte verden med griseblod og sminke

Fra andre aviser

 1. Mener tidligere munk fikk betalt 30.000 euro for å drepe russisk journalist i Ukraina

  Aftenposten
 2. «Drept» russisk journalist dukket opp lys levende

  Bergens Tidende
 3. Bløffet om drapet på russisk journalist. Dukket opp i live på pressemøte.

  Aftenposten
 4. Men Babtsjenko var ikke død

  Bergens Tidende
 5. Frykt for journalistikken etter iscenesatt drap i Ukraina

  Aftenposten
 6. De skjøt ham i ryggen da han kom hjem. Nytt dramatisk drap på Putin-kritiker i Kiev

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no