FIENDEBILDER: Protestene mot vindmøller har ført til hatske angrep i sosiale medier. Foto: Trond Sørås

Leder

Nå holder det, folkens

I kampen mot vindmøller kalles Trønderenergi og deres tyske partner terrorister og nazister. Det får være måte på.

Flere steder i Trøndelag demonstrerer vindmølle-motstandere mot planlagte vindparker langs den vindfulle og vakre kysten vår.

Det er lett å forstå naturvernengasjementet. Vi skulle helst ha sluppet å beslaglegge uberørt natur, gjøre inngrep i turterreng, reinbeite og viktige områder for dyre- og fugleliv.

Samtidig ønsker vi mer fornybar kraft og annen infrastruktur som fører med seg naturskade. Dette er alltid vanskelige avveininger.

På Trøndelagskysten er vindforholdene gode, og myndighetene har åpnet for vindparker en rekke steder. Tyske Stadtwerke München og Trønderenergi samarbeider om flere prosjekter som har fått konsesjon.

Men de får høre det. Daglig leder Christian Vogt forteller til Adresseavisen at han har opplevd å få trusler.

les også

Norge har et ansvar for å kutte klimagassutslipp

I tillegg er en plakat sirkulert på sosiale medier som viser en soldat i en uniform som ligner på de tyske naziuniformene under andre verdenskrig. «TrønderTerror» står det skrevet i logoskriften til Trønderenergi. Nederst står logoen til Stadtwerke München og ordene «ny okkupasjon».

En ansatt i Miljøvernforbundet har innrømmet overfor Adressa å ha delt bildet på Facebook, for så å fjerne det.

Dette er lavmål, og ikke bare pinlig og sårende, men også skremmende.

Vi snakker om solide, lovlydige bedrifter som skaper arbeidplasser, skatteinntekter og overskudd til sine eiere. At det ene selskapet er tysk burde ikke vekke oppsikt. I andre bransjer, som olje, prøver vi så godt vi kan å lokke til oss utenlandske investorer.

les også

Vond konflikt om vindmøller

Lederne for de ulike gruppene av vindkraftmotstandere har ikke ansvaret for disse drøye ytringer. Men de kan gjøre noe. Både vindmølle-motstandere i DNT, Naturvernforbundet og i andre organisasjoner, gjør smart i å slå ned på overtramp i egne rekker.

Ikke minst bør de gjøre det for sin egen del, for slike utspill skader saken. Vindkrafttilhengere på motsatt side er også opptatt av retorikken, og ønsker å vise alle og en hver hvilke krefter de står imot.

Slik oppstår polarisering. Men vi må kunne snakke sivilisert om disse sakene, anerkjenne faktum og unngå splittelse. Etter at sakene er avgjort skal vi også leve sammen, uavhengig av hvem som fikk siste ord.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder