Kommentar

Øker coronapotten med et kvart kulturbudsjett

Av Yngve Kvistad

Foto: Vidar Ruud

Hvem andre enn Norges kulturminister kan betale skolekorpsene loppispenger fra statskassen for loppemarkeder som aldri er avholdt, eller kompensere elitefotballen for usolgt popcorn?

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over 45 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Og hvem andre enn Abid Raja kan gjøre det med slik utilslørt personlig glede …

Regjeringen forlenger kompensasjonsordningen til 31. august, utvider den med 1,5 milliarder kroner – hvorav 850 millioner går til idrett og frivillighet, 650 til kultursektoren – og øker kunstnerstipendene til 100 millioner.

Totalpakken til feltet siden coronakrisen inntraff nærmer seg 3,8 milliarder kr., ifølge departementets egne tall. Det er nesten et kvart kulturbudsjett i seg selv.

Venstre har historisk tradisjon som kulturforvalter. Lenge sto det i Kommuneloven at partiet skulle ha lederen i kulturstyret, det senere Hovedutvalg for kultur. Neida, det gjorde ikke det, men det kunne gjort det. Fordi det var slik det ble praktisert, og den stedlige skolestyrer (og kordirigent) hadde det i sin uskrevne arbeidsinstruks.

les også

Nye 850 millioner til idrett og frivillighet

I nyere tid har Venstre hatt en av de mest faglig dedikerte kulturminstre i Trine Skei Grande. Og den meste energiske i Abid Q. Raja. Sistnevnte har aldri lagt skjul på at det er områder han kan bedre enn kultur. Hans tiltredelseserklæring var først og fremst en lovnad om at han skulle bruke tid og krefter på å lære seg fagfeltet.

Den tiden fikk han ikke. Kreftene måtte omdisponeres.

Innen den første avventende, men oppriktig interesserte velkomstapplausen fra kulturlivet hadde lagt seg, sprang coronabomben. Et helt felt ble lagt øde. Frivilligheten fikk husarrest. Skuespillerne sendt hjem. Festivalprodusenter, konsertarrangører og spelplanleggere måtte ta den tunge veien til skrivebordet for å kansellere kontrakter. Andre tok til skifteretten. Drev man ikke med treskjæring på hjemmekontoret eller hadde treårig komponiststipend, begynte det etter hvert å se mørkt ut.

les også

Abid Raja gir 650 nye millioner kroner til kulturlivet

Så har krisepakkene avløst hverandre, også i form av midler til kultursektoren. Noen har truffet bedre, noen ikke i det hele tatt. Noen aktører har kvalifisert for NAV-ordninger, noen har kunnet søke kontantstøtte. Altfor mange har falt mellom alle stolrader. Litteraturhusene gjør det fortsatt.

Forståelig nok har irritasjonen, etter hvert desperasjonen, ført til et behov for å adressere akkumulert frustrasjon. Da er fagstatsråden for det utvidete kulturbegrep den man peker på.

Selv musikere skyter på pianisten når de ikke liker det de hører. Det så vi her i VG senest i formiddag, en time før fremleggelsen av tidenes redningspakke til kulturen på nesten to milliarder, da musikkorganisasjonenes toppledere gikk til kraftig angrep på statsråden.

Noen ganger kan man sagtens undre hva Abid Raja er laget av: En del idealist, en del duracellkanin, en del aktivist, en del posør, en del barrikadestormer, en del stålmann?

les også

Abid inn i Venstre-ledelsen!

Underveis i coronaens tid har hatt fått så manken passer. Dels har det vært selvpåført, kanskje ikke helt ufortjent, sågar. Men en god del av kritikken har også vært urimelig.

Mindre rutinerte ministre – mindre rutinert i betydningen «vant til å få kjeft» – kunne valgt å kaste kortene for å få fred. Men fred er ei det beste når man heter Abid Raja og «noget vil». Han har den bakgrunnen han har. Han har stått i større stormer, og utrykket «gi seg» finnes ikke i hans vokabular. Det er ikke nødvendigvis en fordel bestandig, men slik er det.

Selvfølgelig vil det bli rettet kritikk mot kulturministeren også etter dette. Det ligger ingen krone-for-krone-erstatning i kompensasjonsforslaget. Frivilligheten og idretten kan i beste fall notere seg for 70 prosent av sitt tapte potensiale, og for store korps og klubber som også har hatt store inntektsbortfall når de ikke har kunnet arrangere loppemarkeder m.v. betyr de resterende 30 prosent mye.

Men for mange mindre lag, som jo er et betydelig flertall av denne type organisasjoner, vil 70 prosent refusjon av kiosk- og loddsalget det ikke ble noe av 17. mai, representere kolossalt mye. La meg si det slik: Akkurat dette punktet ga noen av oss frivillige i barneidretten et potensielt migreneanfall mindre.

les også

Barneidretten: kom i gang igjen!

I museumssektoren, for scenekunstinstitusjonene og andre som drives med mer enn 60 prosent offentlig finansiering, er tallene rimeligvis større – forhåpentlig også like velkomne. Den totale potten for disse er en kompensasjon pålydende 200 millioner kroner.

I Bergen var det i hvert fall umiddelbar glede å spore, der Kode Kunstmuseer alene fikk 12 millioner høyst nødvendige akuttkroner. Direktør Petter Snare kvitter kjapt ut følgende attest:

– For første gang opplever vi en kulturminister som tar den alvorlige økonomiske situasjonen vi står i på alvor og prøver å gjøre noe med den.

les også

Nei, denne krisen er ikke fjas, Abid Raja!

Abid Raja er nok den første til å innrømme at det fortsatt kan skrives bindsterke verk om alt han ikke kan eller vet om norsk kulturliv. For å bevare nattesøvnene bør han gjerne la det forbli slik.

Dagens krisepakke er i det minste et første tilsvar til alle dem som har trodd at kulturen ikke har en hardtarbeidende ombudsmann i Abid Raja.

Les også

 1. Abid Raja: En løs kulturkanon

  Abid Raja var ifølge Erna Solberg for fersk til å få ansvaret for et viktig departement. Så det ble kultur.
 2. Kultur-Norge kan takke seg selv

  Coronakrisen treffer kultur-Norge knallhardt. Festivaler går konkurs, frivilligheten radbrekkes og livsverk i ligger i…
 3. Rotevatns forsprang

  Etter at de knapt har snakket om annet på bakrommet de siste årene, trenger Venstre en åpen diskusjon om hvem som bør…
 4. Kulturministeren kan seriøst ta seg en bolle

  Hvordan i all verden skal vi klare å ha arrangement opp til 50 personer, eller opp til 200 personer for den del, med en…
 5. Gjør oss stolte, Abid Raja!

  «Den norske drømmen» lever i aller beste velgående.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Abid Raja
 3. Kultur
 4. Kulturpolitikk
 5. Kulturdepartementet
 6. Pandemier
 7. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Abid Raja møtte pressen: Utvider kriseordninger

 2. Norsk idrett har søkt om 264 mill. kroner: – Krisepakken er skivebom

 3. Raja roses for ny krisepakke: Gir én milliard til idrett og frivillighet

 4. Raja svarer på kritikken – åpner for å justere coronapakken

 5. Statssekretær Knut Aastad Bråten trekker seg: – Politikerne må vise normal moral og etikk

Fra andre aviser

 1. Raja tilbyr ny milliardpakke til idretten

  Fædrelandsvennen
 2. Rajas justerte krisepakke: – På riktig vei

  Bergens Tidende
 3. Abid Raja med nye krisepakker til kulturen

  Aftenposten
 4. Norsk idrett har søkt om 264 mill. kroner

  Bergens Tidende
 5. Kulturministerens krisepakke får massiv kritikk

  Aftenposten
 6. Kulturlivet tapte fem ganger så mye som de fikk i krisepakke: – Vi måtte bare sørge for å få mat på bordet

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder