Kommentar

Isolert Salvini kan bli neste corona-offer

Av Yngve Kvistad

UTFORDRES: Den moderate Veneto-guvernører Luca Zaia (t.v.) er dobbelt så populær på meningsmålingene som Lega-leder Matteo Salvini. Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Gradvis gjenåpner Italia – til en ny virkelighet. Også politisk.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over 96 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Den europeiske høyrepopulismens sterkeste merkevare, Lega-sjef Matteo Salvini, er en av dem som har gått på en smell i nedstengningen av det italienske samfunnet.

Der han før benyttet enhver anledning til å sette sin egen agenda, har pandemien spilt ham ut over sidelinjen. Salvinis forklaringsmodell om at Italias problemer skyldes innvandrere, EU og venstresiden er brått ubrukelig. Strategien med å hakke løs på andre når øvrige politikere maner til samhold har virket mot sin hensikt.

For bare noen måneder siden ville et nyvalg gitt Matteo Salvini majoritet i nasjonalforsamlingen. Selv om han mislykkes med å felle regjeringen der han var visestatsminister, ga det lynfrekke kuppforsøket ham mye oppmerksomhet.

Den sørget Salvini for å utnytte til egen fordel, ikke minst ved spille offerkortet da han ble isolert politisk av dem han hadde falt i ryggen.

les også

Salvinis stemmefiske

Nå er hans popularitet nede på nivået ved parlamentsvalget i mars 2018, da Lega så vidt ble tredje største parti, etter Matteo Renzis sosialdemokrater og den systemkritiske Femstjernersbevegelsen.

Coronaen synes å ha smadret Salvinis «prosjekt statsminister», som han gradvis har bygd opp etter at han overtok Umberto Bossis regionale separatistparti Lega Nord og gjorde det om til en riksdekkende nasjonalkonservativ bevegelse.

Men en serie feilslåtte PR-stunts, også rett før epidemien rammet, gjør at det stilles spørsmål langt inn i Legas rekker om Salvini har mistet grepet.

Å ringe på hos en nordafrikansk familie foran åpent TV-kamera og beskylde sønnen i huset for å være narkolanger, slo tilbake på Salvini selv. Mange velgere i regionen hvor opptrinnet fant sted vendte ham ryggen. Det ble for drøyt, simpelthen.

Salvini feilberegnet også graden av sympati han trodde det ville utløse å bli fratatt parlamentarisk immunitet, slik at han kunne holdes strafferettslig ansvarlig for å ha nektet båtflyktninger å gå i land på Sicilia da han var innenriksminister.

les også

Salvini kan straffeforfølges

Foto: RICCARDO ANTIMIANI / ANSA

Ifølge den italienske næringslivsavisen Il Sole 24 Ore har Salvini falt helt ned til syvendeplass på listen over politiske ledere som italienske velgere mener gjør en god jobb. På La Repubblicas måling fra 2. mai er han helt nede på niende. Toppen teller navn som statsminister Giuseppe Conte og president Sergio Mattarella. Men også Luca Zaia, tidligere landbruksminister i Berlusconi-regjeringen.

Han er Legas populære guvernør i Veneto. I dette rikeste området av Italia hvor Lega Nord vokste frem, og hvor EU er største handelspartner, har transformasjonen fra regionalt interesseparti til det nasjonale Lega aldri blitt fullt ut akseptert.

Mange næringsdrivende her vil ha tilbake gamle Lega Nord, som kjempet for regionens interesser.

les også

Italiensk kaos: Salvini tapte alt

Matteo Salvinis ambisjoner om et riksdekkende parti for å muliggjøre hans private statsministerdrøm har hatt liten klangbunn i det nordøstlige Italia, hvor den regionale versjonen av Lega i mange år har operert på siden av moderpartiet, ikke ulikt de tyske kristeligdemokratene CSU i Bayern. Kanskje ikke helt tilfeldig at Zaia blant sine egne i Veneto kalles «kristeligdemokraten».

Luca Zaia er blitt nasjonalt symbol i kampen mot pandemien i det hardest coronarammede området i Italia. Med lengre fartstid i Lega enn Salvini selv, og som i motsetning til partilederen oppfattes som en samlende figur, er Zaia under press «hjemmefra» for å redde Lega Nord.

Det betyr å utfordre Matteo Salvini.

På direkte spørsmål om det er noe han vurderer, er svaret alltid at han har et gjenvalg å vinne i Veneto. For snart velges Luca Zaia til sin tredje periode som guvernør, eller regionpresident, som vervet heter lokalt. Zaia har nok også i bakhodet at den som byr Salvini på konkurranse, brått blir parkert på sidelinjen, eller kastet ut av partiet.

Samtidig er stemningen blitt en annen. Ikke bare i Lega, men på hele høyresiden i italiensk politikk, etter at Giuseppe Contes popularitet gradvis har økt. Coronakrisen har ikke gjort det like enkelt å spille på latent misnøye, interessant nok. Og siden politisk populisme, enten den er utgått fra venstre eller høyre, trenger noen å skylde på, har det falt ut en vegg av Salvinis prosjekt. Det er vanskelig å fornærme et virus på Twitter.

les også

Italias sterke mann

Ifølge La Repubblica sitter Matteo Salvini isolert på høyre flanke i sitt eget parti. Flere har gjort et nummer av at han velger å holde seg i Roma, selve antitesen til Lega Nords regionale og historiske opphav, mens Luca Zaia og hans kollega i Lombardia, Attilio Fontana, fronter en mer sentrumsorientert retning.

Giorgia Meloni, som leder det ytterliggående partiet Italias Brødre (Fratelli d’Italia), synes å benytte enhver anledning til å distansere seg fra sin gamle makker. Og Silvio Berlusconi går demonstrativt sine egne veier når han omfavner både EU og den sittende regjeringen.

Fredag skulle Salvini «okkupere parlamentet» med brask og bram. Det måtte avlyses da ikke engang hans egne partifeller syntes det var en god idé. Så forlangte han mistillitsforslag mot finansministeren, for igjen å bli ydmyket av Meloni og Berlusconi som tvert imot skrev under på regjeringens økonomiske coronaplan.

Matteo Salvini er Italias for tiden mest opportunistiske politiker, det sier ikke så lite. I den grad det finnes en linje i hans utvikling fra anarkist på venstresiden til ytre høyre, er det evnen til å snu kappen etter vinden.

Men det sier også noe om hvordan han har overlevd så lenge. Og at det stort sett alltid er for tidlig å skrive hans politiske nekrolog.

Les også

 1. Han setter 60 millioner i corona-karantene

  Han vegret seg i det lengste. Men så strammet han grepet.
 2. Salvinis stjernesmell

  Matteo Salvini trodde han kunne gå på vannet. Så gikk han på en stjernesmell i stedet.
 3. Salvinis Moskva-mare

  På hver sin TV-kanal har Italias visestatsministre Matteo Salvini og Luigi Di Maio avvist regjeringskrise.

Mer om

 1. Italia
 2. Lega Nord
 3. Coronaviruset
 4. Coronaviruset internasjonalt
 5. Høyrepopulisme
 6. Giuseppe Conte
 7. EU

Flere artikler

 1. Salvini: I skyggen av seg selv

 2. Han setter 60 millioner i corona-karantene

 3. Italia: portforbudet forlenges

 4. 211 migranter i italiensk båtkarantene: 28 bekreftet coronasmittet

 5. Pluss content

  Slik ble Italia Europas corona-episenter

Fra andre aviser

 1. Gjenåpner landet og gjenopptar krangelen

  Bergens Tidende
 2. Høyrepopulistene går tilbake

  Bergens Tidende
 3. De er Italias to rikeste regioner. Den ene ble et helvete på jord. Den andre ble nesten smittefri.

  Aftenposten
 4. Italia stengte fire dager før Norge. Nå ser de ett lyspunkt. Hva kan vi lære av dem?

  Aftenposten
 5. Hele Italia i karantene

  Bergens Tidende
 6. Hele Italia i karantene

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder