Kommentar

Kristelig folkebudsjett 2019

Av Astrid Meland

KAN BLI HENNES SISTE: Finansminister Siv Jensen holdt finanstalen i Stortinget i dag. KrF-leder Knut Arild Hareide har åpnet for å kaste henne på dette budsjettet. Foto: TORE KRISTIANSEN

Bistandskronene har aldri vært flere og aldri har vi hatt større innvandring enn under Frp-finansminister Siv Jensen. Trøsten er at bompengene aldri har vært høyere.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over ett år gammel

Siv Jensen var kledd i svart da hun snakket om neste års tiende. Bibelbeltet blir knyttet til fastlandet med undersjøiske tunneler. Vi får indremisjons-milliarden. KKKKKKRLE. Drive by-kollekt.

Neida.

Siv Jensen har levert sitt mest ansvarlige budsjett noen sinne. Sånn sett er hun så langt fra en Frp'er som det går an å komme. Siv Jensen legemliggjør frieriet til KrF med sin nøysomhet.

Siv snakket i finanstalen om «skyene i horisonten». Om «å evne å prioritere». Om å «ikke gi for mye gass.»

Hun har antakelig tatt en svipptur innom skjærsilden.

les også

KrF reagerer på manglende familiesatsing

For da Frp var i opposisjon skulle partiet knuse handlingsregelen. De ville bruke opp oljepengene på fetere veier og flere politikammer. Hva var vitsen i å spare oljepengene i utenlandske verdipapirer, lurte Opposisjons-Siv på. Hun ville heller investere pengene her hjemme i tiltak som skapte vekst.

Sånn er det ikke lenger. Så langt derifra.

Frp ligner mer på en tekkelig gjeng på konfirmasjonsleir. Siv Jensen har vrengt av seg leppestiftkjolen (brettet den fint sammen), foldet hendene, kjemmet håret, tatt på plisséskjørtet, knyteblusen og lagt bena i kors. For hun er leder på den leiren.

Nå er det ansvarlighet som gjelder.

Siv Jensen har levert et helt nøytralt budsjett helt i begynnelsen av en treg oppgang og legger seg godt under det hun kunne ha brukt i oljepenger.

les også

27 milliarder til jernbane i neste års statsbudsjett

Godt gjort!

Dette er bra. Det er slik det skal være. For Norge går godt.

Frieriene til KrF er tatt innenfor rammene av budsjettet. Frp-velgere er sikkert ikke særlig fornøyd med det høye antallet kvoteflyktninger Siv foreslår (3000) og ei heller bistandsbudsjettet på én prosent av verdiskapningen.

Men dette ville Siv Jensen alt før Knut Arild Hareide varslet sin venstresving. Det er bare en stor uke siden. Og da var statsbudsjettets poster alt var låst. Det er bare Nasjonalbudsjettet som trykkes siste uken.

Det er selvsagt mulig å få inn noen kvoteflyktninger ekstra der. Men slikt er vanskelig fordi det får innvirkning på mange andre tall og rett og slett en praktisk utfordring.

les også

Så mye går til KrFs omstridte lærernorm

Mest sannsynlig har de lagt opp til økningen i bistand og kvoteflyktninger for lengst. De blåblå enset kanskje hva som ville komme fra Hareide. Og som mindretallsregjering er de uansett avhengig av KrF for å få dette vedtatt.

KrF ville likt mye av dette, uansett. Men retorikken har de blåblå lagt enda tettere opp mot KrF etter at Hareide begynte å true regjeringen.

Siv Jensen har slett ikke lyst til å slutte som finansminister. - Jeg håper jeg kan stå her i flere år fremover, sa hun fra Stortingets talerstol.

Og kanskje vil KrFs kjerneområde på Sør- og Vestlandet falle for hennes trykk på fattige barnefamilier, tidlig innsats i skolen, mer hjelp i nærområdene, flere tiltaksplasser for folk med rusproblemer, økningen i bostøtten i Norge.

Mange KrF-ere liker også at Siv Jensen reduserer selskaps- og personskatten fra 23 til 22 prosent. Lettelsene i formuesskatten har et rent KrF-stempel.

les også

Dette kan skje med statsbudsjettet: – KrFs veivalg vil avgjøre

Men så spørs det da. For Jensen kunne sikkert foreslått bygging av hundre tusen nye kirker uten å røre Knut Arild Hareide.

Han ville selvsagt likt noe slikt.

Men han vil gå dit sammen med Jonas Gahr Støre.

Mer om

 1. Siv Jensen
 2. Knut Arild Hareide
 3. Handlingsregelen
 4. Statsbudsjettet

Flere artikler

 1. Se, en borgerlig regjering

 2. Lottogevinsten Jensen kan kjøpe KrF med

 3. Derfor vil Trine Skei Grande ha Knut Arild Hareide tilbake

 4. Dette begynner å bli flaut, KrF

 5. KrF reagerer på manglende familiesatsing

Fra andre aviser

 1. Vinneren av kampen om KrFs gunst, er – Venstre

  Fædrelandsvennen
 2. Siv Jensen: - Skattelette til folk flest ryker hvis KrF velger Ap

  Bergens Tidende
 3. Regjeringen øker bruken av oljepenger. De burde ha kuttet.

  Aftenposten
 4. Siv Jensen venter blandet reaksjon fra KrF på budsjettforslaget

  Bergens Tidende
 5. Trine Skei Grande: - Sentrum i norsk politikk er dødt hvis KrF velger Ap

  Aftenposten
 6. Statsbudsjettet for 2020 drukner i oljepenger

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder