Leder

Best for Tyskland

En ny storkoalisjon i Berlin mellom kristeligdemokrater og sosialdemokrater vil være det beste i dagens situasjon, både for Tyskland og Europa.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. VGs politiske redaktør svarer for lederen.

Artikkelen er over to år gammel

Forbundskansler Angela Merkels parti CSU er enige med det bayerske søsterpartiet CSU om at de ønsker en ny storkoalisjon. Sosialdemokratene (SPD) valgte å gå i opposisjon etter et elendig valgresultat i september, men har kommet på andre tanker etter at landet er blitt kastet ut i politiske krise. Det er viktig at Merkel og SPD-leder Martin Schulz tar ansvar. Sosialdemokratene fortjener anerkjennelse for at de etter et bittert valgnederlag vil bidra til å gi landet en styringsdyktig regjering.

Politisk krise i Tyskland: – Alvorlig for Merkel

Det er ingen ønskesituasjon for verken Merkel eller Schulz. Sosialdemokratene har deltatt i to av tre perioder under Merkels ledelse. De har slitt med å markere seg overfor velgerne, noe som tydelig kom til uttrykk i høstens valg. Schulz´ konklusjon var at partiet måtte gå i opposisjon. Merkel gikk da til Fridemokratene (FDP) og De grønne for å forhandle om et regjeringssamarbeid, men for vel en uke siden valgte fridemokratene å bryte samtalene.

Merkel som Europas keiserinne

Merkel har tydelig gitt uttrykk for at hun ikke ønsker å danne en mindretallsregjering. Da vil hun heller ha nyvalg. En bedre løsning ligger i et samarbeid med sosialdemokratene. I forrige uke endret Schulz kurs og sa at hans parti var åpen for en dialog med kristeligdemokratene. Forhandlingene om en ny storkoalisjon vil ta tid, men utsiktene til at landets to største partier tar ansvar er beroligende for et EU som har fryktet langvarig usikkerhet i Europas økonomiske politiske kraftsentrum. EU står overfor store utfordringer og trenger en handlekraftig regjering i Berlin.

Slik ble høyrepopulistene valgvinnere i Tyskland

Både kristeligdemokrater og sosialdemokrater har mistet velgere til det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD). Hvis en ny storkoalisjon ser dagens lys vil AfD vil bli det største opposisjonspartiet i Forbundsdagen. De største partiene ønsket ikke å gi høyrepopulistene en slik plattform, men nå kan det bli uunngåelig.

Sosialdemokratene pekte i valgkampen på noen av årsakene til at urolige og misfornøyde velgere stemmer på ytterliggående protestpartier. For å bekjempe økende ulikhet vil SPD bruke større offentlige midler blant annet på utdanning og sosial boligbygging. Skal forsøkene på å danne en ny storkoalisjon lykkes må Merkel gi sosialdemokratene større gjennomslag i økonomisk politikk. Det er en liten pris å betale for politisk stabilitet i et Tyskland som økonomisk går godt.

Mer om

 1. Leder
 2. Tyskland
 3. Europa
 4. Angela Merkel
 5. Martin Schulz

Flere artikler

 1. Med ønske om handlekraft

 2. Skjebnedag i tysk politikk

 3. Mutti og de tre prinsene

 4. DPA: Flertall i SPD for regjeringsforhandlinger med Merkel

 5. Derfor er den tyske krisen dårlig nytt for Europa

Fra andre aviser

 1. Derfor er det krise for Angela Merkel

  Aftenposten
 2. Over 100 dager med politisk krise: Tyskland har aldri ventet lenger på en ny regjering

  Aftenposten
 3. Studenten Kevin Kühnert (28) kan være den som feller Angela Merkel

  Aftenposten
 4. Brudd i regjeringssamtalene kan gi nyvalg i Tyskland

  Bergens Tidende
 5. Merkels krise blir Macrons problem Nils Morten Udgaard

  Aftenposten
 6. «Angela Merkel er sliten og svekket. Prosjektet har et preg av vokskabinett.»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder