Kommentar

Ingen tid til døden

Lev i nuet, sier de. Vi har ikke tid - verken til livet eller til døden. Hvem skal betale regningene mens vi søker sjelefred?

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Shazia Sarwar kommenterer
Hvorfor lar vi oss berøre så sterkt av livslæren og refleksjonene til Karl Erik Bøhn og Per Fugelli og Magne Helander, pappaen til Ylva? Mennesker som har sett døden i hvitøyet og kan fortelle oss hva som virkelig er av betydning.

Journalist Shazia Sarwar

Jo, fordi vi vet at vårt jag etter ungdom, skjønnhet, velstand og produktivitet er overfladisk. Bevisst eller ubevisst befinner vi oss i et rotterace hvor alt handler om å nå lengst, uten skrubbsår. Jo mer vi jager etter lykken, jo lenger unna befinner den seg.

Det nye normale

Vi tar oss aldri tid til pust i bakken. Time-out er for pyser. Å «føle» på hvordan man egentlig har det er for skummelt, for «alternativt». Det nye normale funker bra på samlebåndet, men vi er sulteforet på hjerteføde. I en kultur hvor ingen skal mislykkes, er døden den ultimate fallitt.

Et møte med døden, slik vi ser den gjennom øynene til de som velger å fortelle oss om den, gjør oss ubønnhørlig oppmerksom på hva lykke egentlig er.

Den ligger ikke i materialistisk rikdom, men i et bemidlet hjerte og sinn. Slik ungdom i Mexico kan lære oss, de er nemlig ti ganger mindre pengerike enn oss, men de er de lykkeligste i verden, og det er tiden med familien som gjør dem lykkelige. Ikke mer hokus pokus, men desto vanskeligere for vår strømlinjeformede samfunn.

Perspektivet

Det er ingen filter når Bøhn eller Fugelli forteller oss nettopp det. Det er befriende. De hvisker, men det treffer oss som et drønn. Perspektivet. Hvor fattige vi egentlig er, når all verdens rikdom ikke gjør oss lykkeligere.

Vi skal alle dø. Vi kan alle, når som helst, miste noen vi holder kjær. Når det skjer, var løpehjulet verdt det? Var det riktig å prioritere spisse albuer fremfor åpne armer?

Utestående

Australske Bronnie Ware, en palliativ sykepleier, skrev i 2012 en bok om fem ting de dødende angret mest på. Boken ble oversatt til 27 språk og ble en klikkvinner i hundrevis av aviser verden rundt. Vi liker å vite svaret i fem kulepunkter - Har ikke tid til å høre på familiens eldste som sitter med samme visdom - fem kulepunkter. Fort lest, fortere glemt.

For svaret er for vanskelig å ta til seg. Hvordan skal man være mer tro mot seg selv, Jobbe mindre (uten at det går utover levestandard), Uttrykke følelser, holde mer kontakt med venner og bare velge å være gladere?

Alle har vi nemlig regninger å betale.

Men noen kreditorer er mer nådeløse enn andre. Du skylder dem mer enn penger. De går ikke etter lommeboken, men etter sjelefreden. Har du for mye utestående med deg selv og dine, forblir du fattig, uansett hvor rik, tynn, pen eller vellykket du er. Det er det Bøhn lærer oss, og det er det som treffer oss. De fleste av oss trenger en time-out - for å gjøre opp regningen. Og vi vet det.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder