NYGAARD SVARER: - Du er Handkes forlegger. Jeg har også vært forlegger, sågar indirekte din forlegger. Jeg vet hvor viktig det var for et forlag å forsvare sine forfattere. Her gjør du rett, skriver William Nygaard.
NYGAARD SVARER: - Du er Handkes forlegger. Jeg har også vært forlegger, sågar indirekte din forlegger. Jeg vet hvor viktig det var for et forlag å forsvare sine forfattere. Her gjør du rett, skriver William Nygaard. Foto:Fredrik Varfjell,NTB scanpix

Nygaard: Jeg er faktisk på ditt lag

MENINGER

William Nygaard svarer forfatter Karl Ove Knausgård.

debatt
Publisert:

William Nygaard, styreleder i PEN

Kjære Karl Ove Knausgård,

Du liker å holde deg til fakta og da må vi forvente at du også gjør det. Jeg har aldri uttalt meg på vegne av Norsk PEN i Handke-saken. Tvert om har jeg understreket i en rekke medier det motsatte – at jeg har beklaget min private uttalelse om Handkes ytringsfrihet.

PENs styre tok som tidligere understreket flere ganger aldri et standpunkt om Handkes pristildeling, men forsvarte hans ytringsfrihet. Dette har vært en følelsesladet og komplisert debatt, og det har også vært en heftig diskusjon om denne saken innad i PEN-styret. Men i motsetning til deg skammer vi oss ikke over debatten. Jeg kom i skade for å avgi en sleivete privat uttalelse og det var en tabbe som best kan forsøksvis forklares over en kopp kaffe, ser det ut til. Jeg har vært ute i alle kanaler og på egne vegne og understreket dette. Som vi sier i det sportslige språket – det ble langt mer enn en – null-seier til deg. La ikke debatt-suksessen føre til ordrikt hovmod, men respekter min takk for din berettigede påpekning, for PEN og ikke minst en eks-forlegger.

Les Knaugårds kronikk:Godhetens gapestokk

Du er Handkes forlegger. Jeg har også vært forlegger, sågar indirekte din forlegger. Jeg vet hvor viktig det var for et forlag å forsvare sine forfattere. Her gjør du rett. Og du gjør det ekstra rett ved å bringe forfatterens rolle inn i en større kontekst enn selve forfatterskapet ved å påpeke hans rett til ytringsfrihet i en kontroversiell sak som denne. Jeg støtter deg i det påpekte, når jeg har rukket å komme noe tettere på hans univers ved bedre informasjon om hvem han er. Mitt korte møte med ham ga viktig innsikt om hans ståsted. Hans synspunkter og form kan virke utfordrende, men det spiller ingen rolle. De er viktige i en debatt om ”rett og galt” og om hvordan de såkalte ”seierherrene” i en konflikt er i stand til å sette en ensidig agenda. Som tidligere påpekt, Handke må både kunne unnskylde, bortforklare, kommentere og analysere Milosevic-regimet og den tragiske Bosnia-krigen uten at ytringsfriheten er overskredet av den grunn. Det var meg som gjorde feil og ikke PEN. Og ved bedre oppdatering tar jeg absolutt avstand fra den ureflekterte uttalelsen. Jeg er faktisk på ditt lag. Ikke fordi du er forlegger og jeg en gang din, men fordi du har rett i sak om ytringsfrihetens prinsipper. Det er også PEN. PEN arbeider for forfatteres og formidleres ytringsfrihet verden over.

Les også: William Nygaard etter Knausgård-kritikk: Jeg beklager

Derfor til slutt: Du hevder at PEN virker innskrenkende på ytringsfriheten? Hvordan kan du hevde det? Vi vil ha eksempler som konkretiserer dette. Og vi forventer et raskt svar.